top of page
Search

UNA NOVA VALL PER A L’ESQUÍ

NOU TELECADIRA EL SEIG I NOVES PISTES ASSOCIADES EL TARTER · GRANDVALIRA



L’Estació d’esquí de Grandvalira-ENSISA està en procés de construcció del telecadira El Seig al sector d’El Tarter. Al llarg dels darrers anys, s’han fet observacions i estudis sobre la morfologia dels terrenys adjacents a Grandvalira: pendents, orientació, altimetria, connectivitat, permanència de neu, riscs naturals, etcètera. En aquest sentit, l’estació ja oferia l’activitat d’Ski-Ratrack al Clot d’Encampadana entre les cotes 2.200 i 2.500 i, durant l’any 2012, es va arranjar un petit tram de terreny com a pista de pujada de la màquina trepitja-neus, amb l’objectiu de què les màquines poguessin remuntar els esquiadors amb seguretat. Aquesta experiència va confirmar les bones condicions de la zona del Seig, que presenta un relleu molt regular, sense obstacles naturals, que no necessita anivellaments ni correccions, en una zona no arbrada, abrigada del vent, amb presencia d’abundant neu i d’excel·lent qualitat.



La vall del Seig comptarà amb 5 noves pistes d’esquí que conservaran el seu caràcter natural (no s’han efectuat moviments de terres significatius per conformar les pistes). Cal remarcar que, donada la morfologia del terreny, aquesta vall és idònia per a la pràctica de l’esquí freeride.



La zona del Seig, presenta un relleu molt regular, sense obstacles naturals, que no necessita anivellaments ni correccions, en una zona no arbrada, abrigada del vent, amb presència de neu abundant i d'excel·lent qualitat.


La modalitat implementada durant aquests anys (Ski ratrack) presentava però inconvenients operacionals importants, entre els quals es destacaven la baixa capacitat de recuperació d’esquiadors mitjançant màquines trepitja-neus (llargues esperes dels esquiadors), terreny sense pistes senyalitzades. Adaptant la filosofia de l’ Ski ratrack, es corregeix el major dèficit que presentava l’esquí en aquesta vall amb la construcció del nou telecadira “El Seig”. El telecadira “El Seig” s’ha recuperat de l’estació d’Arinsal (antic telecadira Port Negre), si bé, abans de la seva instal·lació a la vall del Seig, ha estat objecte d’una profunda i exhaustiva revisió que permet garantir la seva seguretat i disponibilitat. En aquest sentit, ENSISA ha apostat per l’Economia Circular, ampliant la vida a un giny que es troba en perfecte estat de funcionament i complirà sobradament la seva funció a la vall del Seig. La robustesa d’aquest model de giny és àmpliament coneguda en la indústria del transport per cable, motiu pel què era el candidat idoni per a ser reutilitzat en aquest projecte.





Així doncs, gràcies al telecadira “El Seig”, s’obrirà una nova vall a l’esquí. La vall del Seig comptarà amb 5 noves pistes d’esquí que conservaran el seu caràcter natural (no s’han efectuat moviments de terres significatius per conformar les pistes). A més, cal remarcar que, donada la morfologia del terreny, els esquiadors més experimentats podran beneficiar-se del giny per practicar l’esquí fora pista en aquesta vall.


Les fortaleses del projecte són:

  • L’oportunitat de continuar essent competitius, en un mercat en què els veïns més propers i també llunyans (estacions del Pirineu francès i espanyol, Sierra Nevada, altres estacions dels Alps i Europa més oriental) realitzen inversions constants per diferenciar-se i adaptar-se a les expectatives dels visitants.

  • 3 Es consolida una zona en què històricament es contemplava esquiar


La idoneïtat del nou sector:

  • Rang altitudinal interessant (per sobre dels 2.200 m).

  • Orografia favorable amb pendents idonis per a la pràctica de l’esquí.

  • Orientació de nord a oest, favorable a la permanència de la neu.

  • Àrea poc afectada per vents importants.

  • Situació estratègia entre els sectors del Tarter i el Forn de Canillo.

  • A conseqü.ncia del punt anterior, l’equipament d’aquesta àrea permet millorar la connexió entre aquests dos sectors.

  • Risc d’allaus feble.

  • Poca visibilitat des de l’exterior del sector, el que es tradueix per un impacte paisatgístic lleu.



A més, s’ha instal·lat un sistema de producció de neu a una de les pistes garantint l’esquí al Seig especialment a l’inici i final de temporada. El telecadira “El Seig” (del constructor POMA i model ALPHA) té una longitud ,seguint el terreny, de 843 m i salva un desnivell de 276 m. La velocitat de transport és de 2,3 m/s. La instal·lació comptarà amb 104 vehicles que permetran el transport de 2.000 persones/ hora. Cadascuna de les cadires té una capacitat per a 4 persones. El trajecte es completarà en 5 minuts i 40 segons. Grandvalira-ENSISA, gràcies a la instal·lació del telecadira “El Seig”, expandeix el domini esquiable obrint 5 noves pistes d’esquí. Aquest impuls a l’estació d’esquí és essencial en el context de competència amb altres estacions del Pirineu, posicionant-se com a actor principal dins del sector de la neu.


Projecte: Telecadira El Seig i noves pistes associades · El Tarter · Grandvalira

Enginyeria: SEMSA

Constructor del giny mecànic: Guifré Martínez SME

Obra Civil i Construcció de les casetes de Comandament: UNITAS

Recent Posts

See All
bottom of page