top of page
Search

SOSTENIBILITAT I OCI RESPONSABLE

REFORMA DEL PALAU DE GEL PER UNA MILLORA DE L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

El Palau de Gel d’Andorra va reobrir després d’una àmplia renovació que millora els seus serveis. Aquesta transformació converteix el complex en un centre més sostenible amb una reducció significativa de la despesa energètica. Les millores no només ofereixen noves opcions d’entreteniment, sinó que també promouen pràctiques més respectuoses amb el medi ambient. Tant les obres de construcció del parc Aquàtic com els treballs de millora de l’eficiència energètica han permès posar al dia un edifici construït fa molts anys. El Palau de Gel es converteix en un lloc encara més atractiu per a residents i visitants, contribuint al desenvolupament sostenible del país.

Les obres inclouen la construcció del parc aquàtic Splash la renovació de la pista de gel, la piscina i altres instal·lacions.

El Palau de Gel, ubicat a Canillo a 1.526 metres d'altura, és una instal·lació emblemàtica que conté una pista de gel olímpica on es practica patinatge, hoquei i kàrting, també consta d’un gimnàs, un rocòdrom, una piscina climatitzada i un restaurant. És una instal·lació de finals dels anys 80 i utilitzava la tecnologia que hi havia en aquella època. Era un edifici que no es correspon als estàndards actuals de sostenibilitat. Els estudis d'enginyeria van revelar que es perdia una gran quantitat d'energia i que les emissions de CO₂ eren massa grans, de l'ordre de 865 tones anuals i que calia reduir dràsticament. El Comú de Canillo va abraçar aquest projecte com a part de la seva lluita contra el canvi climàtic. Gràcies als aïllaments dels tancaments, a la millora de l'eficiència de funcionament de les instal·lacions, de la producció d'electricitat solar fotovoltaica i de la instal·lació d'enllumenat amb llum natural de la pista de gel, l’edifici té l'etiqueta energètica A. S'ha aplicat la tecnologia més eficient que es disposa avui dia, per racionalitzar el funcionament de les instal·lacions. Una gran part de l'energia consumida es perdia per l'obsolescència dels equips, dels materials i del mateix edifici. Amb la reforma s’han rebaixat el consum i els costos de funcionament anuals.

La reforma del Palau de Gel ha servit per incorporar noves atraccions, com el parc aquàtic Splash, i aconseguir que l’edifici esdevingui totalment sostenible.

El Palau de Gel ara ja és sostenible, tant des del punt de vista ecològic com econòmic.


El funcionament abans de la reforma tenia un gran impacte ambiental a causa de les emissions de CO₂, al seu elevat consum energètic i al gran consum d’aigua potable. S’ha treballat per reduir-los fins on s’ha pogut amb la tecnologia actual i com a resultat tenim unes instal·lacions ecològicament sostenibles.


Des del punt de vista econòmic, el palau generava cada any més despeses que ingressos per culpa del gran consum d’energia, i el Comú havia de cobrir el dèficit amb el seu pressupost. Ara això queda reduït a un import testimonial.

L’Splash destaca com l’atracció estrella, oferint tres tobogans de 7 metres d’altura i una piscina infantil tematitzada. Aquesta renovació proporciona als visitants noves experiències i una oferta actualitzada, consolidant el Palau de Gel com un destí d'entreteniment i d’esport de primer nivell. A banda de la instal·lació dels tobogans de l’Splash, la piscina s’ha refet totalment. Abans la part més fonda feia 2,20 metres i ara tota la piscina mesura 1,30 metres de profunditat de punta a punta. Per tant, cal escalfar molta menys aigua. També s’han instal·lat paraments de triple vidre a la façana, cosa que fa que hi hagi menys pèrdues de calor cap a l’exterior.


Disposa d’una piscina infantil tematitzada amb tobogans per a la diversió dels més petits.

S’ha actuat sobre el consum d’aigua potable per les piscines i dutxes, amb un estalvi anual d’uns 30 milions de litres fent més eficient el sistema de renovació d’aigua

La piscina s’ha refet totalment. Abans la part més fonda feia 2,20 metres i ara tota la piscina fa 1,30 metres de punta a punta, per tant, cal escalfar molta menys aigua.

L’activitat de l’Splash dura 1 hora, s’ha de mesurar un mínim d'1,20 m d'alçada, i els menors de 10 anys, han d'anar acompanyats d'un adult.










L’Splash es tracta d’un parc aquàtic amb 3 tobogans situats 7 metres d’altura, amb un recorregut de 53 metres.








El Palau de gel incorpora noves experiències i una oferta renovada als diferents espais. En aquest context, l’Splash es presenta com l’atracció estrella.

El parc aquàtic podrà funcionar els dotze mesos de l’any, desestacionalitzant el turisme a la parròquia. I complementant l’oferta de Canillo, amb el mirador del Roc del Quer o el pont tibetà.

La recuperació de la calor que s’extreu de la pista de gel, ara es fa servir per escalfar les dues piscines, l’aigua de les dutxes i la calefacció dels espais, reduint l’ús de la caldera de gasoil a poques hores anuals.

La pista de gel és completament nova i tot que té les mateixes característiques que l’anterior, és molt més sostenible i eficient. Compta amb un sistema d’aïllament que no existia fins ara i una millora de l’enllumenat de la pista de gel amb llum natural.


Abans de la reforma, quan es generava fred per fabricar el gel, la calor extreta de la pista es llençava, mentre que ara es reaprofita per escalfar l’aigua de la piscina i de les dutxes. D’altra banda, el sistema actual requereix una capa de gel molt menys gruixuda, de només 7 centímetres, quan abans era de 20 centímetres, i això suposa també un estalvi d’energia important.



Cal destacar la instal·lació fotovoltaica, és la teulada amb més panells solars d’Andorra, n’hi ha 989, amb una potència de 550 kW d’energia. Això fa que el Palau de Gel sigui quasi autònom pel que fa al consum energètic.


La inversió en la millora del Palau de Gel ha tingut un impacte significatiu tant en l'ampliació dels serveis com en la qüestió energètica. Abans, la instal·lació tenia un consum energètic elevat, per tant, era crucial centrar-se en aquest aspecte per reduir la despesa. La nova instal·lació fotovoltaica és la més potent d'Andorra en un edifici, amb 989 plaques solars que cobreixen tota la teulada de la pista de gel, generant una potència total de 550 kW. Aquesta energia s'utilitza per autoconsum al Palau i també per alimentar altres edificis comunals, generant un estalvi anual d'aproximadament 100.000 €. La inversió ha portat a un estalvi econòmic significatiu, entre 300.000 € i 400.000 € anuals, i a una energia més neta que la consumida anteriorment. El projecte de reforma va posar èmfasi en quatre àrees: la recuperació de la calor extreta de la pista de gel, la producció d'electricitat fotovoltaica, la millora de l’ús de l’energia i la reducció del consum d'aigua potable. La recuperació de la calor que s’extreu de la pista de gel ha estat el punt més destacat. Aquesta calor, que és gratuïta, i abans es llençava a l’exterior, ara es fa servir per escalfar les dues piscines, l'aigua de les dutxes i la calefacció dels espais, reduint l'ús de la caldera de gasoil a poques hores anuals. S'han deixat de cremar 215.000 litres de gasoil cada any, equivalent al 95% del consum anterior, amb un estalvi de prop de 200.000 € i una reducció significativa de la contaminació produïda.


S’ha treballat per reduir la despesa energètica fins on s’ha pogut amb la tecnologia actual i com a resultat tenim unes instal·lacions ecològicament sostenibles.

La millora de l’eficiència energètica dels equips de climatització del Palau també ha suposat un gran d’estalvi en energia i diners.

Un altre dels espais del complex que s'han renovat, ha estat el rocòdrom.

Perquè les noves instal·lacions siguin rendibles econòmicament, és necessari mantenir una afluència d'un centenar d'usuaris diaris. L'objectiu del comú i de la direcció del Palau és amortitzar la inversió en un termini de 15 anys. Gràcies a les inversions en la millora de la sostenibilitat, el nou Palau estalviarà anualment més de 300.000 €. Hi ha prevista una segona fase de millores, que inclou la renovació de l'àrea d'entrada, el restaurant i el gimnàs, així com la construcció d'una nova plaça sobre la coberta de la piscina. Això permetrà, tant als usuaris habituals com als turistes, gaudir al màxim d'una instal·lació que continua sent un referent.


El Consell General va declarar l'estat d'emergència climàtica el gener del 2020, seguint els compromisos establerts a l'Acord de París del 2015. Aquest acord demana que les emissions es redueixin fins a ser neutres en carboni el 2050. Això implica una reducció del 60% de les emissions actuals d'Andorra d'aquí al 2050. Al Palau de Gel, s'ha aconseguit una reducció del 78%, avançant-se 26 anys als compromisos internacionals d'Andorra. En resum, un ambiciós projecte d'eficiència energètica i sostenibilitat implementat en una emblemàtica infraestructura del país.



Les noves instal·lacions del Palau de Gel inclouen una millora significativa de l’àrea del rocòdrom integral “indoor”, que va començar a funcionar a finals del 2022 i ofereix dos espais diferents.

PROJECTE: REFORMA DEL PALAU DE GEL PER UNA MILLORA DE L'EFICÈNCIA ENERGÈTICA

ARQUITECTURA I ENGINYERIA: ENGINESA

CONSTRUCTORA PISCINA I PARC AQUÀTIC: PROGEC

CONSTRUCTORA COBERTA I PISTA DE GEL: CEVALLS




Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page