top of page
Search

UN ESPAI PER A ENVELLIR BÉ

NOVA LLAR DE JUBILATS DEL PRAT GRAN D'ESCALDES-ENGORDANY



El Comú d’Escaldes-Engordany ha inaugurat la nova Llar de jubilats, ubicada al Prat Gran, que guanya 600 metres quadratsDesprés de catorze mesos d’obres, les padrines i els padrins de la parròquia disposen d’un nou espai de convivència i trobada que es caracteritza per haver ampliat la seva superfície i per la millora de les instal·lacions. Les obres de reforma han tingut un cost de 2,7 milions d’euros, partida que ha anat destinada a refer l’antiga planta i construir una planta superior, cosa que permet guanyar en superfície

i serveis pel gaudi i benestar de la gent gran d’Escaldes- Engordany. L’arquitecte responsable del projecte, Marc Monegal, ens detalla les consignes a l’hora de realitzar el projecte.


TIPUS DE PROJECTE I IMPLANTACIÓ DE L’EDIFICI

El projecte tracta d’una reforma d’un espai existent amb una part de nova construcció per ampliar-lo.

Les motivacions inicials van ser les següents:

- Entendre la ubicació de l'edifici com un dels edificis finals de la Zona del Clot d’Emprivat. En trobar- se el projecte en un dels extrems d’aquesta zona, sempre l’hem vist com una possible fita d’entrada o sortida de la zona. A més, al tractar-se d’un element CIRCULAR, únic a tota la zona, enteníem que s’havia d’aprofitar i singularitzar.

- Actualitzar i ampliar el programa d’usos de l'edifici, per

adaptar-lo a les necessitats reals i actuals del centre.

- Realitzar un seguit d'intervencions principals com:

1.Independitzar els despatxos d’acció social de la resta de l'edifici i també de la pròpia administració de la Llar de Jubilats, i crear un volum nou independent.

2. Realitzar una sala de ball específica (sala polivalent).

3. Potenciar tota la zona exterior, integrant-la i connectant- la amb la resta del Centre através d’un doble espai lluminósi singular, i que fos capaç de introduir “l’espai exterior al centre de l’edifici”. Cal dir, que abansde la reforma, l’espai dedicat a activitats a l’exterior, quedava molt aïllat.


CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS DE L'EDIFICI I LES SEVES POSSIBILITATS D'ACTIVITATS

S’ha creat un nou despatx per les associacions.

S’ha separat l'administració de les dependències d’Acció Social, incloent un accés independent.

S’ha realitzat una nova planta per realitzar-hi diverses activitats específiques: sala de treballs manuals, sala de TV, sala polivalent per a classes de ball, ioga, meditació, etc...

A l'última planta de la coberta, s’ha realitzat un accés a l'exterior on es podran realitzar les seves activitats a l'aire lliure, amb zones d'estada per parlar, jugar, descansar, etc...

És un espai on hi haurà sol a l'hivern i ombra a l’estiu.


S’HA BUSCAT LA MÀXIMA POLIVALÈNCIA D’USOS I ESPAIS

S'ha projectat que l'estètica exterior de l'edifici sigui dinàmica; el canvi de color a cada costat de les lamel·les de la façana crea al vianant una sensació de moviment/canvi de la façana.

S’ha cercat crear uns espais alegres, lluminosos, amb colors càlids,amb materials i mobiliari que els fessin acollidors. També que tot l’edifici estigui ben aïllat tèrmica i acústicament.

S'ha resolt la connectivitat vertical de l'edifici. Totes les plantes tenen servei d'ascensor.

S'ha dissenyat un gran espai diàfan a la P1, per a ser un espai molt polivalent a nivell d'activitats: celebracions, petits concerts, menjador, festes, balls, ...

Un aspecte important ha estat que l’espai dedicat a la cuina fos pràctici connectat directament amb l’espaide menjador interior, així com amb la terrassa exterior existent a la planta 1.

S'han creat espais diàfans i polivalents però també un edifici ple de zones per a més privacitat.

Volíem que les àrees de pas s’emmarquessin dins d’un nivell d’alta polivalència perquè, a més de ser zones de pas, siguin també d'estada, de trobada o de joc. Amb un mobiliari i plantes d’interior que ajudessin a assolir aquest aspecte.




L’estètica exterior de l’edifici és molt dinàmica: s’ha optat per un canvi de color a cada costat de les lamel·les de la façana, per crear al vianant una sensació de moviment/canvi.



S’ha dissenyat la proposta amb gran superfície de façana vidriada i també, sempre que ha estat possible, alguns elements tipus llucanes a les plantes superiors.




Uns espais alegres i lluminosos, amb colors càlids i materials i mobiliari acollidors.


A la planta de nova construcció s’ha habilitat una zona de ball que també servirà per desenvolupar altres activitats. També disposa d’una zona de sofàs i televisió, un espai dedicat per a tallers de manualitats i els despatxos.


Espais diàfans i polivalents, però també un edifici ple de racons per a més privacitat. Les àrees de pas s'emmarquen dins d'un nivell d'alta polivalència per, a més de ser zones de pas, siguin també d'estada, de trobada o de joc. I amb un mobiliari i plantes d'interior que ajuden a assolir aquest aspecte.




Una altra de les novetats es troba a la planta baixa de la instal·lació on elbar - menjador, ubicat en aquesta planta, guanya metres quadrats. Es preveu que el menjador tingui més usuaris en un futur pròxim.





Imatges dels detalls: revestiments, gamma cromàtica, il·lumi- nació, mobiliari...


A la planta baixa també hi ha les instal·lacions del Departament d’Acció Social, que disposa de dos despatxos, una recepció i una sala de reunions. Els despatxos tenen un accés independent a la Llar de jubilats.


PRESÈNCIA PERMANENT D’ELEMENTS NATURALS, TANT A L'EXTERIOR COM A L'INTERIOR

La proposta presenta la voluntat d’introduir, dins dels diferents espais, elements de natura de forma recurrent.

Pensem que aquest aspecte és molt important per al benestar de l'usuari i afavoreix el fengshui del centre. Aquests elements naturals tenen presència a la majoria d’espais, però principalment tenen més protagonisme a les zones comunes d’estada, ja siguin interiors o exteriors.

Bàsicament, en aquesta proposta, es preveu que els elements vegetals es reparteixin en les següents categories:

- Pels espais interiors, s’han proposat plantes de tamany petit/mitjà. S'han col·locat sempre, acompanyant el mobiliari i ajudant a definir límits de zones i recorreguts, de forma indirecta.

- A l’espai de la coberta, la incorporació vegetal que s’ha

proposat té la clara intencióde potenciar la desconnexió,el passeig, la relaxació i convidar a generar moments de reflexió. S’ha pensat enun arbrat resistent al clima d’Andorra, però que a més sigui capaç de generar aquestes característiques.


SISTEMES DE CLIMATITZACIÓ, VENTILACIÓ I RENOVACIÓ D’AIRE

El sistema de climatitzacióper aquest immoble s’adaptai compleix totalment amb els requisits del vigent reglament energètic d’Andorra i es proposa, quasi en la seva totalitat, un sistema d’aerotèrmia centralitzat i amb una forta capacitatde sectorització segons les necessitats específiques i periòdiques de l’edifici.

Aquest sistema, es troba ubicat, majoritàriament, a una gran zona específica de la coberta general del edifici existent dedicat a activitats esportives (Prat Gran).


EFICIÈNCIA ENERGÈTICA I SOSTENIBILITAT

El disseny de l’immoble es basa, de forma fonamental, en apartats com ara, potenciar la ventilació i la llum natural.

Des del propi disseny dels espais arquitectònics es potencia la utilització del sol com a font d’il·luminació i calefacció. S’ha dissenyat la proposta amb gran superfície de façana vidriada

i també, sempre que ha estat possible, alguns elements tipus llucanes a les plantes superiors.

També s’ha tingut en compte la possible integració d’elements de control lumínic dels espais com ara elements tipus lamel·les.

Per a determinats usos, la il·luminació natural ha estat tractada evitant una arribada directa a la superfície a il·luminar, per tant s’ha pensat que la pròpia pell de la façana, aporti un seguit de dispositius passius com lamel·les verticals i elements horitzontals, per corregir-la.





PROJECTE: NOVA LLAR DE JUBILATS DEL PRAT GRAN D'ESCALDES-ENGORDANY

ARQUITECTURA: MM ARQUITECTURA · MARC MONEGAL

ENGINYERIA D'ESTRUCTURES: GUILLEM VALDÉS

CONSTRUCTORA: MODERNES










Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page