top of page
Search

REPTE GEOMÈTRIC

TORRE 1 · TERRASSES D’EMPRIVAT · ESCALDES-ENGORDANY



La Torre 1 del projecte Terrasses d’Emprivat es presenta amb volums de diferent dimensió. El fil conductor de l’enfocament és l’articulació de terrasses perimetrals a les quatre cares que des de l’abstracció de formes geomètriques esbiaixades, singularitzen i converteixen l’edifici en fites urbanes amb una imatge clarament identificable. Tots els habitatges compten amb 2 o 3 façanes, de manera que tots gaudeixen de sol i vistes increïbles a la vall d’Escaldes Engordany i Andorra la Vella.



La Torre 1, és una de les fases del projecte “Terrasses d’Emprivat”, on encara està en

construcció la tercera fase , que es preveu s’acabi el proper any.



En el briefing inicial, un dels requisits va ser la creació d’un projecte singular, amb habitatges adaptables de diferents dimensions, per tal de tenir un ventall d’oferta més ampli i ajustat a les necessitats de tots els usuaris. L’edifici, d’illa sencera, ha permès treballar amb volums de diferent dimensió. També, s’ha buscat una imatge unitària en el tractament de l’edificació, amb formes generades per una pauta geomètrica variable en cada planta. La disposició dels volums genera un gran espai en la cantonada sud-oest en forma de plaça d’ús públic. L’edifici se situa al sud i consta de 7 plantes, a la cantonada nord-oest hi ha l’immoble mitjà amb 12 plantes, i a la cantonada nord-est, es troba el més alt amb 18 plantes (en construcció). El fil conductor del projecte és l’articulació de terrasses perimetrals a les quatre cares amb formes geomètriques, que combinades amb subtils canvis de material en les interseccions, donen un caràcter dinàmic a la façana.







































Terrasses perimetrals que des de l'abstracció de formes geomètriques, converteixen l'edifici en fites urbanes.


La pell exterior permet generar grans terrasses per a cada habitatge en la cantonada de l’edifici, i alhora poder disposar de variacions a les tipologies de les vivendes, sense que afectin l’ordre i la imatge de la façana. La façana és ventilada amb tancaments exteriors d’alumini i aïllament tèrmic i acústic. L’orientació és immillorable, amb moltes hores de llum natural i amb vistes privilegiades de la vall d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella.



Els habitatges gaudeixen de grans terrasses, en part gràcies a la pell exterior que conforma l’edificació.



L’illa on se situa l’edifici té una planta de desnivell descendent des del carrer Constitució situat a l’est respecte el carrer François Mitterrand a oest, mentre que en el sentit sud-nord és pràcticament plana. Aquest desnivell ha permès projectar accessos a la planta 1 des d’oest, i a la planta 2 des de l’est. L’accés al vestíbul de la torre es realitza des de la planta 2.

Totes les vivendes tenen sortida a les terrasses i compten amb dues o tres façanes, de forma que totes gaudeixen de moltes hores de llum i sol.




L’aparcament és comú pels tres edificis i disposa de 281 places, que es distribueixen en 4 nivells. Els espais de circulació i les places són àmplies, superiors a les mesures mínimes que inclou la normativa. També disposa de sistema de ventilació mecànica i està preparat perquè a totes les places es puguin instal·lar carregadors per a cotxes elèctrics amb una safata. En aquestes plantes estan situats els trasters individuals de cada habitatge.



A l’aparcament tant els espais de circulació com les places són àmplies i superen les mesures mínimes normatives. Totes les places estan preparades perquè es puguin instal·lar carregadors amb safata per a cotxes elèctrics.




Als passadissos d’accés als habitatges, s’ha creat un fals sostre amb plaques de guix per tal d’integrar una tira de llum led càlida que travessa de punta a punta el passadís. Les parets s’han revestit amb grans panells de vinil amb acabat fusta de tonalitat clara. Els paviments són de rajola porcellànica de gran format i en tonalitat grisa. Els ascensors de la casa Otis són de darrera generació i tenen capacitat per a 8 persones. Els acabats de cabina són amb acer inoxidable i són antivandalisme.


S'han dissenyat les obertures per optimitzar la llum natural i les vistes, amb la màxima amplitud possible.


La il·luminació és un dels punts en els quals més s'ha treballat, creant ambients càlids i agradables.


La distribució està concebuda de forma que en una cantonada, se situa una gran zona de dia, amb la sala d’estar - menjador -cuina, i a l’altra, la zona de nit amb les habitacions i banys. Les divisions entre els habitatges i els espais comuns s’han realitzat amb parets aïllades amb làmina acústica de doble placa de guix laminat. Les divisions interiors tenen un

aïllament acústic i tèrmic superior a les tradicionals amb dues plaques de guix laminat de 13 mm, cadascuna amb estructura interna metàl·lica.



Les cuines, concebudes com un dels espais principals de la vivenda, s'han projectat obertes i mirant a l'exterior. Amb illa separada, i combinant les peces en blanc i negre.



Per als acabats s’han utilitzat materials de gran qualitat. El paviment està format per làmines

de vinil amb acabat de roure clar, resistent a l’aigua, als impactes i al desgast. Les persianes de les estances són enrotllables d’alumini, del mateix color que la fusteria, i s’accionen mitjançant un petit motor. Els espais de saló-menjador i cuina disposen de screens exteriors de protecció solar.



Els habitatges disposen d’un sistema de ventilació mecànica amb recuperador de calor fet servir en habitatges passius, que permet un important estalvi energètic. La calefacció interior per a sòl radiant a baixa temperatura, i la refrigeració es fa mitjançant conductes i unitats de clima, està ubicada en el fals sostre, i amb reixes d’impulsió i retorn amb equip climatitzador. Els banys incorporen radiadors amb forma de tovallolers per tal de eixugar i escalfar.


Els banys que projecten oberts i disposen d'una porta corredissa per tal de separar ambients, deixar entrar la llum natural, i crear un espai privat.


Les estances disposen d’armaris encastats de gran capacitat realitzats amb fusta lacada de color blanc. Les portes estan pintades de color blanc amb pintura plàstica de gran qualitat.













Als banys s’han creat diferents ambients de llum, amb downlights i amb llum indirecta al sostre i als miralls, que permeten un grau de qualitat de l’espai. Les aixetes són termostàtiques i els elements de dutxa són de la firma Hansgrohe.



Arquitectura i Enginyeria: Jordi Solé Sans | Pere Espuga Sorribes | Engitec

Constructora: Auxini












































bottom of page