top of page
Search

REFORMA CONSCIENT

EDIFICI MITJAVILA 26 · ANDORRA LA VELLA


Al centre d’Andorra la Vella es troba l’edifici Mitjavila, un antic edifici, la solució del qual ha estat recórrer a la rehabilitació, deixant de banda altres opcions com l’enderroc i la nova construcció. Des d’Altura, creiem que actualment s’ha de prioritzar sempre la reforma i rehabilitació, enfront a la “tabula rasa”.




La imatge de l’esquerra correspon a l’antic edifici, la de la dreta a l’aspecte de la façana principal després de la rehabilitació. El local comercial s’ha projectat de cara al passeig del riu, ja que serà un espai amb més vida.









Cal destacar que abans de la intervenció, els pisos de l’edifici que gaudien de sol i vistes al riu eren únicament els que estaven orientats a sud. Gràcies a aquesta rehabilitació s’ha aconseguit que tots els habitatges disposin de sol i vistes, i a més, ventilació creuada.


L’escala de l’edifici incorpora dos grans lluernaris que doten l’espai d’il·luminació natural, amb alguns tocs càlids de groc- taronja.





A la façana de l’avinguda Doctor Mitjavila s’ha aplicat un Sistema d’Aïllament Tèrmic Exterior (SATE).















S’han obtingut una sèrie de simulacions dinàmiques per tal de valorar les renovacions d’aire que es poden donar en els habitatges en funció dels vents dominants que es produeixen en aquesta zona en concret. D’aquesta manera els pisos estan millor preparats per fer front a possibles episodis, cada cop més freqüents, d’onades de calor.



Les terrasses dels àtics són amples i estan molt ben orientades, amb baranes de forja pintades de color negre,alleugerint la visual. S'han revestit amb paviments porcellànics de gran format de color gris.




En l’àmbit tèrmic s’han refet totes les façanes utilitzant una paret de termo argila i un sistema SATE amb aïllaments no químics, permeable a la difusió del vapor d’aigua provinent de l’interior. S’han emprat forjats de tauler de fusta de gran format amb aïllaments que redueixen el pes, els fonaments de l’edifici no s’han hagut de reforçar, i aporten molta prestació tèrmica.




S’ha utilizat un sistema de protecció solar que permet matitsar la llum, generant diferents graus en funció de com es disposen els llibres mòbils de les persianes.







Els pisos creuen els espais de sala a sala travessant els murs de càrrega.




















En algunes parets s’ha deixat el totxo vist, que s’ha pintat de color blanc, dotant l’espai d’un aspecte urbà i cosmopolita. L’absència de portes que separen estances aporta dimensió i crea espais diàfans. També permet una visió que va d’extrem a extrem. S’han col·locat marcs de fusta natural de pi a les zones divisòries de sala i sala. La fusta contrasta amb el color blanc dominant.


Els sostres estan construïts amb revoltons ceràmic, i d’altres, acabats amb fusta de pi.


En alguns sostres, hi ha revoltons ceràmics: maons de terracota cuita units, formant una volta que descansa sobre les bigues de formigó.











S’ha triat el mateix tipus de rajola per a l’escala que dona al pis superior, per tal de donar continuïtat a l’espai. Conviuen els sostres volats amb els sostres de parquet de fusta natural de color pi. Els espais són oberts i amb absència de portes. D’aquesta manera es crea uniformitat i espais diàfans.




Els àtics incorporen un petit entresolat rodejat amb una barana de ferro pintada de color negre i des del qual es pot veure la zona del menjador. Ja que tots els habitatges tenen les sales d’estar mirant al sud i a la part del riu, s’ha utilitzat un sistema de protecció solar que permet matisar la llum, generant diferents graus en funció de com es disposen els llibres mòbils de les persianes.


Les cuines són obertes i, en alguns casos, comparteixen espai amb el menjador.


Gràcies a la distribució, tots els habitatges, en totes les estances disposen de sol, vistes i ventilació creuada.









Els aïllaments entren dins de la normativa vigent de 20 cm de llana de roca. D’aquesta manera compleixen les especificacions de millora de l’eficiència energètica en les edificacions.





El confort de l’interior, s’ha resolt en la utilització d'espais passants, portes corredisses que llisquen en els murs de càrrega estructurals i en la utilització de la fusta tant en les llindes com en els passos de port, i les noves cobertes dels àtics.




La paleta cromàtica predominant als banys és la de colors neutres. La pica es troba integrada en una sola peça ceràmica en el moble suspès, acabat en pi natural. Els revestiments, tant del sòl com el de les parets del conjunt del bany, són de rajola porcellànica en gran format i en tonalitat clara.




Un projecte, on s’han optimitzat els recursos, però on el resultat final, són uns habitatges amb una estètica cosmopolita i contemporània, on la idea de creuar els espais de sala a sala travessant els murs de càrrega, ha generat una sensació nova i poc vista en els habitatges del país.


ARQUITECTURA: ALTURA ENGINYERIA ESTRUCTURES: BEAL AEC ENGINYERIA INSTAL.LACIONS: ATECI CONSTRUCTORA: CEVALLS


82 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page