top of page
Search

NOVA FITA EN LA XARXA ELÈCTRICA

ETR LA GONARDA




La nova estació transformadora i repartidora de la Gonarda representa un pas més en el desenvolupament de la xarxa d’alta tensió, que ha de permetre garantir la sostenibilitat del sistema elèctric nacional, a la vegada que dona suport a la transició energètica, absorbint el creixement econòmic de les Valls del Nord i descarregant la resta d’ETR del país. Es tracta de la primera estació transformadora i repartidora de les Valls del Nord, que se suma a les altres quatre de FEDA (Grau Roig, Ransol, Encamp i la Margineda).





Presentem La Gonarda, la nova estació transformadora i repartidora d’energia que Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) ha construït per a reforçar el servei a les Valls del Nord, alhora que potencia la capacitat a la resta del país. La instal·lació ubicada en una zona elevada a l’Aldosa, està completament integrada a la xarxa elèctrica de FEDA i s’encarrega de rebre l’energia d’alta tensió dels països veïns i de la producció nacional, transformant-la en mitjana tensió, per poder ser distribuïda fins a les llars i empreses d'Ordino i la Massana. S’ha dissenyat amb estudis volumètrics i paisatgístics perquè tingui un mínim impacte visual, amb tots els equipaments encabits en un edifici completament integrat en l’entorn, una forma que passa desapercebuda i amb aparença similar als edificis residencials de la zona. A més, s’ha dotat d’una coberta vegetal amb espècies autòctones, que s’integra amb el paisatge durant totes les estacions de l’any. Quant a la tecnologia elèctrica, utilitza aparellatge d’alta tensió encapsulat, que estalvia molt espai i incrementa la seguretat respecte a les instal·lacions convencionals. Els transformadors de potència han estat dissenyats en compliment de les normatives europees més exigents quant a eficiència i respecte mediambiental (Ecodesign Tier 2). Es tracta dels primers transformadors d’Andorra de grans dimensions que fan servir un oli ester sintètic biodegradable, amb millors propietats mediambientals, elèctriques i de seguretat respecte als olis minerals.


S’ha dissenyat i construït utilitzant alts estàndards mediambientals i d’eficiència. El projecte ha incorporat elements d’enginyeria i construcció avantguardistes per garantir la integració amb l’entorn i un impacte acústic mínim.













El projecte s’ha distingit per tenir molt en compte l’encaix i les necessitats de l’entorn.




La consigna per la tria dels materials i dels colors per dur a terme el projecte, ha estat el mínim impacte visual en l’entorn; per exemple, s’ha creat una coberta vegetal, la col·locació de la pedra, s'ha fet mitjançant gavions i el gran revestiment de fusta natural.



L'ETR pot arribar a donar servei al 28% de la necessitat total del país en la punta màxima. El projecte es va planificar amb previsió per adaptar-se al desenvolupament del país. Ara que ja és una realitat, la infraestructura garanteix la màxima qualitat i eficiència del servei gràcies a l'ús de l'última tecnologia i la gestió informàtica de FEDA 24 hores al dia.



S'ha comptat amb el criteri, col·laboració i opinió dels veïns de la zona, Nord Andorrà, el Comú de la Massana i el Ministeri de Medi Ambient.






Els transformadors de potència han estat dissenyats en compliment de les normatives europees més exigents referents a eficiència i respecte mediambiental (Ecodesign Tier 2).





L'ETR de la Gonarda garanteix el màxim respecte al medi ambient, l'eficiència i el mínim impacte, amb les tecnologies més actuals. És una estació de transformació i repartiment d'electricitat d'alta a mitjana tensió (de 110 quilovolts a 20 quilovolts). L'electricitat es transporta fins a la infraestructura a través de la nova línia d'alta tensió que connecta amb la resta d'ETR i amb la central hidroelèctrica de FEDA i es transforma a mitjana tensió per a poder distribuir-la a les parròquies de la Massana i Ordino.


Tot i això, beneficia a tot el país, perquè dona resposta a les necessitats de demanda dels pròxims anys, alleugerint la càrrega sobre la resta d'ETR, i facilita la connexió de noves instal·lacions de producció amb renovables.



Els treballs a la Gonarda es van iniciar el 2019, amb la preparació del terreny. La construcció de l’edifici i instal·lació de l’equipament elèctric s'han completat en un any i mig.



La instal·lació compta amb equipaments avançats tecnològicament encabits en un edifici completament integrat en el seu entorn, amb una aparença similar als edificis residencials de la zona.




Com ja s’ha dit anteriorment s’ha fet un estudi volumètric i paisatgístic específic, adaptat a l’entorn, amb tots els equipaments elèctrics ocults als vianants, i s’ha previst una il·luminació que passi desapercebuda a l’exterior i una coberta vegetal que dona continuïtat al vessant de la muntanya, deixant l’ETR totalment integrada.






Tot el centre d’operacions i control es concentra en un punt, que actua com a "cervell" de la infraestructura.





L’ETR utilitza aparellatge d’alta tensió amb tecnologia encapsulada instal·lada a l’interior, que aporta una reducció d’espai. Tots els elements de la infraestructura han estat dissenyats en compliment de les normatives europees més exigents referents al medi ambient.



Tots els projectes de FEDA i les seves filials incorporen mesures per reduir al màxim l’impacte sobre el medi ambient.

















La posada en marxa de l’estació implicarà la retirada d’un equipament elèctric del carrer fora de les instal·lacions, que serà substituït per un de més actual a l’interior. La connexió del servei a la xarxa d’alta tensió, ha estat una operació complexa que garanteix la qualitat de tot el sistema en el futur. Un projecte que reforça la xarxa elèctrica interna i millora la gestió de l’energia.


PROMOTOR: FEDA

ARQUITECTURA: ALTURA ENGINYERIA CIVIL: GUILLEM VALDÉS ASSESSORAMENT AMBIENTAL: AMBIOTEC

CONSTRUCTORA: CEVALLS

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page