top of page
Search

Construcció esgraonada

Updated: Sep 28, 2021

Nova instal·lació esportiva de la FAF a la Massana.


La Federació Andorrana de Futbol va inaugurar noves instal.lacions esportives a la Massana. Es tracta d’una instal·lació d’uns 10.000 metres quadrats que comptarà amb un camp de futbol de mesures reglamentàries, un pavelló poliesportiu i un altre camp de futbol 7. A més, el complex constarà també d’un aparcament cobert per a 52 places , una cafeteria, un gimnàs i la sala de formació. En ell es disputaran partits de la Lliga Nacional, tornejos internacionals de categories inferiors i també entrenaments dels diferents equips, siguin clubs o seleccions.


El recinte esportiu s’ha construït en uns terrenys que la FAF ha llogat per 25 anys a la Massana, a la Bòbila, a tocar d’una petita zona industrial i una mica més amunt del Prat del Colat en direcció a Arinsal.


A LES GRADERIES ES REPRESENTA LA BANDERA ANDORRANA, JA QUE HI HA TRES CONJUNTS DE GRADES I CADA CONJUNT ÉS D’UN COLOR DE LA BANDERA.


Amb la finalitat de disminuir els terminis d’execució i suprimir pilars s’ha optat per un sistema constructiu estructural de pilars i forjats prefabricats pretesats de formigó.


Des d’un primer moment de disseny es va a intentar esgraonar les construccions, aprofitant la pendent del terreny per anar integrant cadascun dels elements constructius, seguint la pendent natural del paisatge. De tal manera que tots els elements quedin semisoterrats.

La imatge exterior es caracteritza per disposar d’un sòcol de colors neutres sobre el que es disposen la plataforma del camp i el pavelló esportiu.



Els accessos als camps es produeixen a través d’un nou vial amb pendent a la part sud de l’edifici que va articulant les diferents entrades a l’aparcament, zona de vestidors, camp de futbol i pavelló cobert.


El camp gran consta de 7.000 metres quadrats, la gespa és artificial i el terra és calefactat.


Aquest camp també té un sistema de rec. En les grades es representa la bandera andorrana, ja que hi ha tres conjunts de grades i cada conjunt és d’un color de la bandera.


A les grades caben un total de 540 persones de públic i per millorar l’assolellament del camp i la integració amb el paisatge s’han col·locat centrades en el camp a la part nord de la parcel.la.


Aquestes grades es troben cobertes i protegides amb panells sandvitx autoportants d’acer.


S’HA MANTINGUT EL CODI CRÒMATIC DE LA BANDERA TRICOLOR EN ELS ELEMENTS DELS VESTIDORS: TAQUILLES, BANCS, PORTES... DOTANT ELS ESPAIS D’UN TOC DE COLOR.


Es posarà un marcador d’uns 6 o 8 metres quadrats.


A la part semisoterrada del camp gran es disposen 6 vestidors i cadascun fa 60 metres quadrats, aquests vestidors poden ser independents o unir-se de 2 en 2 per formar uns vestidors mes grans, depenent de les necessitats d’ús.


Per solucionar la comunicació vertical de persones amb mobilitat reduïda entre el nivell del camp gran i els diferents nivells del pavelló s’ha instal·lat un ascensor.


El camp petit, situat a la coberta del pavelló equival a un camp de futbol 5 i les mesures són de 23x44. La gespa també és artificial i les graderies tenen els mateixos colors que les del camp de futbol gran. Amb un aforament de públic de 40 persones.


El camp de futbol interior equival al de futbol sala. Les mesures són de 20x40. En aquest espai s’ha fet el marcatge de futbol sala. Les graderies estan a la part esquerra del camp i al costat dret a part de grades, trobem també la banqueta dels jugadors. L’aforament és de160 persones.







PROJECTE: NOVES INSTAL.LACIONS ESPORTIVES DE LA FAF A LA MASSANA

ARQUITECTE: PERE ESPUGA SORRIBES / ENGITEC

CONSTRUCTORA: UTE CEVALLS-URCOSA

bottom of page