top of page
Search

CANVI DE MODEL ENERGÈTIC

LOCAL TÈRMIC DE LA XARXA DE FRED I CALOR DE FEDA ECOTERM

A ESCALDES-ENGORDANY


A Escaldes-Engordany trobem la primera xarxa de fred i calor del país, impulsada per FEDA Ecoterm i inaugurada el desembre del 2022. La nova xarxa se suma a les altres de la filial de FEDA, les de calor de Soldeu-El Tarter i Andorra la Vella. La posada en marxa d’aquestes infraestructures representa un pas més cap a un sector energètic més sostenible al nostre país


i una eina per pal·liar els efectes de la crisi de canvi de model energètic que es viu al món i que afecta especialment Europa i Andorra.


LES XARXES FEDA ECOTERM

SOLDEU-EL TARTER

La central de cogeneració de Soldeu, una aposta per diversificar les fonts d’energia del país, és la primera instal·lació d’aquest tipus a Andorra. Produeix aigua calenta amb una potència de 1.800 kW, i electricitat amb una potència similar. Recentment, FEDA Ecoterm i el Comú de Canillo han signat un conveni per ampliar la xarxa de calor de la parròquia a més de 80 edificis del Tarter, Soldeu i Ransol, amb una inversió de més de 5 milions d’euros. L’objectiu és continuar reduint emissions de CO₂ de les calefaccions fent-les més eficients i sostenibles.

ANDORRA LA VELLA

La implementació de la calefacció urbana a Andorra la Vella contribueix a la construcció d’un futur més net i sostenible, reduint les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i minimitzant l’electrificació dels sistemes. La xarxa de calor aprofita l’energia que es genera gràcies a la


valorització de residus a CTRASA. A conseqüència de la bona acollida de la xarxa entre els usuaris, la seva cobertura creix cada vegada més. Durant aquest any es desplega el tram entre l’ambaixada espanyola i el riu.


"LA XARXA DE CALOR I FRED OFEREIX UNA ALTERNATIVA MÉS EFICIENT I SOSTENIBLE ALS SISTEMES INDIVIDUALS DE CALEFACCIÓ O AIRE CONDICIONAT"

FEDA ha apostat per les xarxes de calor i fred amb l’objectiu de diversificar les fonts d’energia i avançant-se a l’electrificació dels sistemes de calefacció i climatització en les noves construccions i renovacions. D’aquesta manera, les infraestructures com aquesta, més eficients i sostenibles, limiten el creixement de la demanda elèctrica i, per tant, l’energia importada a preus de mercat. El local tèrmic, situat prop de la plaça de les Dues Valires, alimenta les xarxes de fred i calor necessàries per transportar l’energia tèrmica fins als edificis embrancats, on proporciona la calor i el fred demandat.












El sistema està totalment informatizat i controlat remotament, permetent un control i supervisió a distància, tant del mateix local tèrmic com dels clients embrancats. D’aquesta manera es pot detectar i resoldre en temps real qualsevol incidència.



VISIÓ GENERAL DE LA PRIMERA PLANTA. CADA PLANTA ÉS DE COLOR BLAU O GROC DEPENENT DE LA TEMPERATURA DE L’AIGUA. EL BLAU S’UTILITZA PER A L’AIGUA FREDA I EL TARONJA PER L’AIGUA CALENTA


L’aigua de xarxa de FEDA Ecotern a Escaldes-Engodany viatja per diferents canonades en un recorregut d’un quilòmetre. El local tèrmic, que implementa tecnologies eficients i modernes, té una potència que permet donar un servei equivalent al consum de 740 llars tipus.





Actualment, s’estan alimentant tres conjunts d’edificis: algun públic com l’escola bressol, i altres privats; El Prat del Roure s’embrancarà en els mesos vinents, i diversos edificis del carrer Fiter i Rossell s’aniran embrancant de manera progressiva.








Les xarxes de fred i calor són instal·lacions preparades per aprofitar qualsevol font d’energia. En futures fases es preveu noves fonts que alimentin el local tèrmic d’Escaldes-Engordany.







Amb la dimensió actual es calcula que l’equip pugui estalviar 1.290 tones d’emissions de CO2 a l’any, que és l’equivalent als gasos amb efecte d’hivernacle que emeten de mitjana 675 vehicles de combustió circulant durant un any




L’objectiu de la infraestructura és el mateix que el de les altres xarxes de FEDA Ecoterm: el nou parc solar de FEDA a Grau Roig, la futura ETR de la Gonarda o el projecte per a un parc eòlic al pic del Maià, el desenvolupament sostenible i la lluita contra la crisi climàtica i la conjuntura energètica, que es tradueixen en accions d’estalvi, eficàcia, transició energètica i mobilitat sostenible.



PROMOTORA: FEDA ECOTERM

ESTRUCTURA: VICTOR CASALS, SINUS

INSTAL·LACIONS: ATECI / ESTEYCO

ET: VICTOR CASALS, SINUS

CONSTRUCTORA ESTRUCTURA I ET: LOCUBSA

INSTAL·LACIÓ: CENTRAL TÈRMICA: TECNISA CONTROL SCADA: I2 SISTEMAS AMB TECNISA

Recent Posts

See All
bottom of page