top of page
Search

Sistema eficient i centralitzat

Updated: Sep 28, 2021

FEDA ecoterm.


La xarxa de calor que s’està construint a Andorra la Vella, és una infraestructura que proporciona una energia més eficient i sostenible i que té com a finalitat proveir de calefacció i aigua calenta als clients que s’hi embranquin. Són dues canonades que permeten transportar aigua calenta, perquè els edificis més propers a la xarxa de calor la puguin utilitzar com a calefacció i com a aigua calenta sanitària. La font de producció de calor principal i permanent és el Centre de Tractament de Residus, que ja produïa electricitat i que gràcies a la xarxa de calor, ara també es pot aprofitar una calor residual del seu procediment intern de tractament de residus.


Jordi Travé, gerent de FEDA Ecoterm, ens explica que el sistema és centralitzat, en lloc que cada edifici tingui el seu propi sistema de calefacció. La xarxa de calor és un mètode de calefacció a nivell de ciutat, més eficient i que redueix les emissions d’un 30% a un 40%, respecte als sistemes individuals.


“La font d’energia principal de la xarxa de calor són els residus, els que no es reciclen i tampoc es poden reutilitzar. Actualment, ja es fa electricitat a la planta de valorització energètica CTRASA, i amb la mateixa quantitat de residus, a part de fer pràcticament la mateixa quantitat d’energia elèctrica, s’aprofita la calor residual per escalfar l’aigua de la xarxa. D’aquesta manera, millora l’eficiència energètica del Centre de Residus, i s’aconsegueix incrementar en l’ordre d’un 15%”.


Travé afirma que els beneficis són immediats perquè la construcció ja esta realitzada. El medi ambient i la reducció d’emissions es produeix al moment, i també el confort. És un servei que ja té un recorregut previst per a aquesta xarxa de calor d’Andorra la Vella i de moment, només es pot oferir als edificis que estan en proximitat d’aquesta xarxa. Els propietaris ens han de contactar per veure si estan dins de la zona d’influència del sistema, i ja ens posem a treballar mirant que tècnicament sigui factible connectar-los.


L’edifici Impuls, va constatar des del primer moment que el projecte encaixava molt amb la línia de treball que tenien del edifici mateix, els hi va agradar molt el projecte i la proposta, i van substituir la idea que tenien per la xarxa de calor.


El gerent de FEDA Ecoterm destaca que la principal raó per installar aquest sistema en els edificis, és la qüestió mediambiental: l’aire més sa i més pur. Cal prendre més conscienciació amb el medi ambient, i tots podem participar a petita escala. És una oportunitat, atès que durant els tres primers anys de desenvolupament de la xarxa, la instal·lació, és gratuïta. Els usuaris poden col·laborar a millorar la qualitat de l’aire, a part de tenir una millora de confort i la comoditat que aquest sistema suposa. Un sistema que permet obtenir més confort amb menys petjada de carboni.


Aquest servei dóna una alternativa a l’electricitat, amb l’objectiu de diversificar les fonts d’energia i que no depengui tot del mateix sistema. A més, hi ha un equip que es preocupa per garantir el servei, que no hi hagi avaries i no s’hagin de fer reparacions, ja que el manteniment està inclòs. El servei està supervisat 24 hores al dia, amb la sala de control de FEDA.




30 views

Recent Posts

See All
bottom of page