top of page
Search

El més gran del país

Planell de la Tosa · Parc Solar Fotovoltaic · Vallnord – Pal Arinsal.



NORD ANDORRÀ, el Comú de la Massana i Vallnord – Pal Arinsal han construït el parc solar més gran del país al Planell de la Tosa, al sector de Pal. Està situat a un dels punts més alts de l’estació de Pal, al Panell de la Tosa, al peu del Pic del Cubil (2.364 m).


La instal·lació ocupa un total de 20.000 m², amb una potència de 2MW, i una producció anual de 2.400.00 kwh que correspon aproximadament a unes 1.000 llars.


El projecte es va començar a parlar a finals del 2021, i amb un any s’ha realizat, amb voluntat de tothom són instal·la·cions que es poden tirar endavant.


Permetrà una producció aproximada del 40% del consum elèctric de l’estació de la Massana en un any natural.


Les estructures de suports dels mòduls segueixen el relleu natural i els panells podran suportar una càrrega de neu de 800 kg/ m².


Es tracta d’un projecte complexe degut a l’altitud (2.400 m), però òptim en quant a radiació solar i temperatura.


El parc està integrat amb el paisatge, no s´han fet moviments de terres, i l’herba creix perfectament entre les fileres i sota de les plaques.


LES 5.300 PLAQUES FOTOVOLTAIQUES DEL PARC SUMEN UNA CAPACITAT DE 2 MW DE POTÈNCIA I UNA PRODUCCIÓ ANUAL DE 2.400.000 KWH. EL PROJECTE HA TINGUT UN COST DE 2,2 MILIONS D’EUROS, I HA DONAT FEINA A UNA TRENTENA DE PERSONES.


«LA SOSTENIBILITAT ÉS UN DELS PILARS DE LA GESTIÓ DE VALLNORD – PAL ARINSAL»


Entre fileres de plaques hi ha un espai de 2.60 m, per facilitar l’accés.


Vallnord Pal Arinsal està molt compromesa amb el medi ambient i les energies, i té en curs estudis juntament amb Nord Andorrà altres instal·lacions renovables. Nord Andorrà també participa en instal·lacions hidràuliques, amb Mútua Elèctrica de Sant Julià: la Central Hidroelèctrica d’Aixovall, que es va inaugurar l’any passat, i la central d’Arcalís.


Des de Nord Andorrà, creuen que des dels comuns, que són els propietaris de la majoria dels terrenys, s’ha d’intentar facilitar aquest tipus d’instal·lacions, com ha fet el Comú de la Massana i Vallnord.


Són instal·lacions que no es poden instal·lar al fons de la vall, ja què el terreny és molt car, i no surt rendible.


Els emplaçaments ideals per aquest tipus d’infraestructura, són a l’alta muntanya, apartats, i on no intervinguin paisatgísticament.


«NORD ANDORRÀ IMPULSA I LIDERA PROJECTES D’ENERGIA VERDA AL PAÍS»

PER REDUIR L’IMPACTE EN EL PAISATGE, ESTÀ DELIMITAT AMB UNA TANCA DE FUSTA DE CASTANYER, I LA CASETA TÈCNICA, QUE CONTÉ EL TRANSFORMADOR, ESTÀ SEMI-SOTERRADA.



Perquè el país sigui totalment autosuficient s’han de combinar diferents tipus d’energies renovables, com per exemple, la solar durant el dia, i la hidràulica i l’eòlica durant la nit.








PROJECTE: PARC SOLAR FOTOVOLTAIC

EL PLANELL DE LA TOSA

VALLNORD – PAL ARINSAL

ENGINYERIA: ATECI I AUREA

INSTAL.LACIÓ: ENERGI

Recent Posts

See All
bottom of page