top of page
Search

VIATGE AL PASSAT

BORDA ALS CORTALS D’ENCAMP



La situació geogràfica de la Borda permet gaudir de moltes hores de llum al llarg del dia, ja que és una zona molt assolellada. La borda s’ha renovat en la seva totalitat, conservant elements antics com els estripagecs, la pedra i la fusta. L’espai natural que rodeja la cabana de pastor aporta tranquilitat i calma als usuaris que lloguen l’estança.



«LA BORDA QUASI A DOS MIL METRES D’ALTITUD A PEU DE L’ESTACIÓ INTERMITJA DEL FUNICAMP, ES BENEFICIA DE MOLTES HORES DE RADIACIÓ SOLAR»

Les cabanes de pastor són construccions que es troben des de l’època medieval, són l’exemple més bàsic de l’arquitectura tradicional, i són molt característiques del Pirineu. Es feien principalment amb la tècnica de la pedra seca, i amb algún reforç de fusta, herba o terra. Antigament, els ramaders, resguardaven el bestiar i l'herba a la borda, i ells habitaven la cabana. Aquesta es situa exactament als Cortals d'Encamp, en plena vall d'Emportona, a prop de la collada d’Enradort i al peu de l’Alt de Griu, la vall d’Ensagents i el Parc Natural de la vall del Madriu-Perafita-Claror. A l'entrada trobem un espai ampli amb paviment de llosa, ajardinat amb barbacoa, i un banc de pedra. Els amants de la natura podran gaudir d'esquí alpí i de travessa a l'hivern, de la muntanya i d'excursions a l'estiu, entre d'altres activitats, envoltats d'un entorn magnífic, a peu de pistes de Grandvalira.


> UNA IMATGE DE LA BORDA ALS ANYS 70, EN UN CARTELL PROMOCIONAL DE L’ANTIC SINDICAT D’INICIATIVA, ON ES VEU L’IMPORTANT PRESÈNCIA DE BESTIAR, I L’INEXISTÈNCIA DE LA CARRETERA.


>>IMATGES DE L’ESTAT ACTUAL.


>> A LA BORDA S’HAN INCORPORAT ELEMENTS, COM TIRADORS, BARANES O ESTRIPAGECS, QUE EVOQUEN L’ANDORRA ANTIGA. L’ESTRIPAGECS (IMATGE DE L’ESQUERRA) ÉS UN BARROT DE FERRO AMB BROQUETES LATERALS QUE, ANTIGAMENT, ES COL·LOCAVA A LES FINESTRES DE LES BORDES, PER EVITAR L’ENTRADA D’INTRUSOS I LLADRES. D’AQUÍ PROVÉ EL SEU NOM, JA QUE LES SEVES PUNXES ESQUINÇAVEN LES JAQUETES D’AQUELLS QUE INTENTAVEN ENTRAR PER LA FINESTRA.



A la zona de dia, situada a la planta baixa, s’han conservat les bigues i el sostre originals, fent un tractament de la fusta per restaurar-la. A més s’han retroil·luminat els perfils amb llums led per realçar la pedra i la fusta. Les parets de pedra s’han mantingut i, en aquest cas, s’ha fet un tractament de la pedra original. La cuina, com a les antigues cabanes de pastor, és la zona central de la borda i està feta a mida. Anteriorment hi havia un foc a terra. Els revestiments estan el·laborats amb fusta rústica, i els tiradors dels armaris i dels calaixos són de ferro, recordant els avantpassats. Equipada amb tots els electrodomèstics necessaris per viure-hi.



«A LES ANTIGUES CABANES DE PASTOR, LA CUINA, QUE CONSISTIA EN UN FOC A TERRA O UNA LLAR DE FOC, ERA EL NUCLI CENTRAL DE L’HABITACLE»



>> S’HAN RECUPERAT I TRACTAT LES BIGUES ORIGINALS DE L’ESTRUCTURA. EL MOBILIARI DE LA CUINA S’HA REVESTIT AMB FUSTA ENVELLIDA. LA VIVENDA DISPOSA D’UNA ESTUFA DE PELLÈTS.







>> S’HA VOLGUT CONSERVAR L’ESSÈNCIA DE LA BORDA, I PER AQUESTA RAÓ, S’HA MANTINGUT LA PEDRA ORIGINAL DE LES PARETS.





S’ha remplaçat l’antiga llar de foc per una estufa de pellèts de color negre, i el paviment és de gres porcellànic gris amb peces de gran format. La calefacció es complementa amb radiadors elèctrics amb un acabat tipus pissarra, element simbòlic de l’arquitectura andorrana. Pel que fa als tancaments exteriors i interiors, s’han col·locat tots nous, per així combatre les dures inclemències meteorològiques. Les finestres són de triple vidre amb PVC acabat en fusta i l’escala de fusta de roure fosc, per un costat és de vidre i perfils de ferro i per l’altre de ferro forjat.





A la zona de nit, situada a la segona planta, s’ha dividit la paret amb tres materials: la part inferior de pedra, la zona superior amb un arrebossat rústic en blanc trencat i a la part central s’ha fet una composició lineal amb fustes recuperades i tractades i s’han retroil·luminat amb leds. El revestiment del sostre és de fusta natural, igual que totes les portes que s’han col·locat noves.






El paviment de parquet de fusta aporta caliu i segueix l’estètica de la borda, també s’han afegit mobles encastats per a més comoditat. A l’habitació principal, el capçal segueix l’estil de la composició lineal de fustes retroil·luminades. L’altra habitació té un caràcter més informal, i s’han incorporat lliteres, ideal per a famílies amb nens.








El bany incorpora un moble de fusta amb tovalloler recuperat d’un element original de la borda. La pica és de pedra amb aixeta de coure i el plat de dutxa és molt ampli. A través d’alguns elements que composen la borda viatges al passat però amb les comoditats actuals.







ARQUITECTE: VICTOR BLASI

CONSTRUCTORA: CONSTRUCCIONS ESTEVES

bottom of page