top of page
Search

Transparència i tradició, la reinterpretació de la borda andorrana

Casa Rubí · Sispony.



Casa Rubí, al poble de Sispony, representa una expressió d’arquitectura nova per al Principat d’Andorra. Amb ella es busca la combinació del caràcter tradicional de les seves edificacions i de la seva arquitectura funcional, mitjançant una reinterpretació de la mateixa a través de la simplificació de les seves línies, l’ús de materials autòctons de manera que aquests s’expressen tal com es mostren sense paranys i la complexitat de les seves circulacions interiors, que generen espais oberts i interconnectats.


Un volum construït mitjançant l’ús principal de pedra, formigó, acer i vidre s’aixeca sobre un sòlid sòcol de formigó semisoterrat, atesa la inclinació del terreny on es construeix.


Aquest sòcol de formigó allotja les plantes soterrani i semisoterrani, mentre que sobre aquest apareix el que entenem com a plantes nobles de la casa, que es mostren com el volum d’habitatge construït al marge de les modificacions de terreny als nivells inferiors.


Aquest habitatge superior es caracteritza per desfragmentar el volum construït, alleugerint-ne el pes i formant espais oberts que poden formar part de l’interior i de l’exterior alhora. És un exemple el pati central cobert per una pèrgola d’acer que dota de llum i grans obertures exteriors al dormitori principal.


Aquest fet fa que el volum de la casa s’avanci fins al màxim que permet la normativa a nivell de façana, generant circulacions i transparències entre els diferents espais. Una piscina integrada al sòcol de formigó i connectada directament amb la sala, dota de fluïdesa a l’espai mitjançant la làmina d’aigua que genera.


“ELS ESPAIS INTERIORS BUSQUEN LA LLUM NATURAL MITJANÇANT LES GRANS OBERTURES”


La importància del factor situació i orientació en aquesta arquitectura, fa que la casa es configuri com una sèrie de plans transparents orientats cap a les vistes i el sol provinent de la cara frontal del terreny, mentre que els plans perpendiculars a aquests i situats confrontants amb les parcel·les laterals, es constitueixen d’elements sòlids que conjuguen els materials nobles utilitzats.


Les obertures en aquests plans són molt més controlades, però específicament estudiades per dotar de vistes i llum les principals estades.


D´aquesta manera i mitjançant la utilització de tancaments d´alumini d´alta tecnologia, s'aconsegueix unificar l´espai, especialment en planta baixa, on obtenim un espai continu des del dormitori fins a la terrassa frontal.


Una de les premisses principals del projecte es basa en la configuració d’un espai a planta baixa, on es pugui fer vida independentment de les plantes inferiors o superiors.


Per això, a la planta baixa hi trobem la sala d’estar, el menjador i la cuina en un espai conjunt i continu que juga amb les diferents altures de planta i coberta, per generar les sensacions desitjades a cada espai.



A la part posterior hi trobem el dormitori suite principal, amb bany privat i vestidor. Aquest s’obre al pati central de la casa, que alhora obre a la zona de vida i la terrassa frontal, generant un espai fluid entre l’interior i l’exterior.


Una escala contínua que juga als vèrtexs amb les diferents plantes genera una esquerda al lateral amb gran altura, i comunica els nivells fins a la planta primera, l’última de les nobles de la casa.


En aquesta planta hi trobem dos dormitoris suite, un orientat cap a les vistes de la vall amb una terrassa frontal i un altre situat a la part posterior, gaudint de la comunicació amb el pati central i la sortida cap al bosc posterior.


“LES CIRCULACIONS INTERIORS, GENEREN ESPAIS OBERTS I INTERCONNECTATS”

La utilització dels materials a l’interior, mitjançant els mateixos tractaments que a l’exterior, fa que l’interiorisme es basi en un aspecte desposseït de qualsevol element superflu.


Els elements constructius com el formigó, els pilars metàl·lics o l’acer corrugat, passen a tenir un paper decoratiu als espais interiors fluids, que sempre busquen la llum exterior mitjançant les grans obertures.


L’estructura vertical de la casa, formada per pilars metàl·lics en forma de perfils HEB, es mostra sense embuts dissociant-la dels tancaments de façana i interiors, amb la clara voluntat de mostrar-la. De la mateixa manera, hi trobem espais tancats amb grans mampares interiors de vidre i fusta de pi que generen gran fluïdesa i comunicació visual.








PROJECTE: CASA RUBÍ · SISPONY ARQUITECTURA: ARQUITECTURA MR

ENGINYERIA D’INSTAL·LACIONS: JJT JAVIER JIMÉNEZ TIERNO

CONSTRUCTORA: CONSTRUCCIONS BARCA



コメント


bottom of page