top of page
Search

TALLS SOBRE UNA SUPERFÍCIE PLANA

REFORMA EXTERIOR DEL CENTRE COMERCIAL RIVER · SANT JULIÀ DE LÒRIA


Afrontar la reforma exterior del Centre Comercial River plantejava la següent pregunta: Com fer una façana de grans dimensions que sigui atractiva comercialment però, alhora, no resulti agressiva i s’integri en l’entorn?



Al 1958, el pintor i escultor Lucio Fontana presentava els seus famosos “talls”, una sèrie de teles on realitzava unes esquinçades amb ganivet, quan la pintura encara era fresca, sobre una base uniforme de color.

Els talls i perforacions centraven l’atenció i “obrien” una nova porta a l’espai de darrere del quadre. Aquesta idea ens va fer pensar en proposar una façana que, a través de “talls” practicats sobre una superfície plana, s’adaptés a l’estructura i forma existents i s’aconseguís la imatge que estàvem buscant.




La nova façana del River és un vestit fet a mida de les circumstàncies que implica l’actualització, remodelació i adaptació que experimenta el centre comercial. El volum existent es modifica amb un revestiment lleuger de composite d’alumini que es plega formant una marquesina de manera que es potencia visualment la presència de l’entrada principal. Els plans verticals són sempre blancs i els plans horitzontals vermells. La superfície llisa polida de les planxes d’alumini lleugeres produeix durant el dia una sèrie de reflexos i ombres que redueixen l’impacte en l’entorn d’un volum tan gran.



De nit, unes lluminàries lineals de LED segueixen els plecs posant de relleu el volum de la façana i creant una il·luminació impactant però agradable. Sobre aquests plans i salts de la façana es col·loquen els rètols de proximitat. El rètol de grans dimensions es reutilitza i es col·loca en la coberta.



La part superior es remata amb planxes de grans dimensions de “déployeé” que permeten el pas del fort vent i oculten la visió de les cobertes i els elements d’instal·lacions. Finalment un sòcol format per una fusteria d’altes prestacions sobre una base de granet negre de Zimbawe remata tot l’edifici i recull l’accés principal, les sortides d’emergència i els accessos secundaris.





Cal destacar la rapidesa i precisió en que es van realitzar els treballs gràcies a l’excel·lent feina dels industrials i les encertades decisions dels promotors.




«ELS PLANS VERTICALS SÓN SEMPRE BLANCS I ELS PLANS HORITZONTALS VERMELLS»

FAÇANA REALITZADA PER SIEP

ARQUITECTE: KF ARQUITECTES

17 views

Recent Posts

See All
bottom of page