top of page
Search

RÀMIO - CAPITAL DEL MADRIU

VALL DEL MADRIU-PERAFITA-CLAROR


La Vall del Madriu, és un símbol per a la parròquia d’Escaldes-Engordany, un espai que ha mantingut una relació d’equilibri entre natura i activitat humana. I que crea un sentiment de pertinença entre els escaldencs. La borda de Ràmio, rehabilitada l’any passat i ubicada a l’inici de la vall, ha estat durant l’estiu el centre d’activitats per a residents i turistes. Les activitats, dirigides a tota la població, tenen l’objectiu d’oferir una experiència enriquidora que serveixi per conèixer el medi natural que envolta la borda de Ràmio i els diferents oficis que es van desenvolupar a la vall, com ara la siderúrgia.


L’EXCEPCIONALITAT DE LA VALL ÉS LA FORMA COM L’ACTIVITAT HUMANA, DURANT MOLTS SEGLES, HA SABUT APROFITAR ELS RECURSOS NATURALS DE LA VALL SENSE MALMETRE LA RIQUESA PAISATGÍSTICA I BIOLÒGICA.


Els visitants han pogut conèixer la riquesa natural i cultural de la qual disposa el paratge natural declarat per la UNESCO patrimoni de la humanitat pel seu valor cultural i paisatgístic. La finalitat ha estat conscienciar a la ciutadania del respecte cap al medi ambient i ajudar a avançar cap a la sostenibilitat. A més a més, enguany ha destacat entre les novetats, la possibilitat d’utilitzar les instal·lacions de la borda de Ràmio per entitats o grups organitzats que volguessin fer ús de l’immoble, només amb dret de cuina. Ja que si volien pernoctar, ho havien de fer a l’exterior amb tendes de campanya.



A excepció de la gent gran, per a la que es van disposar llits de càmping a l’interior de la borda. Una altra de les novetats destacables ha estat que els eco-guardes de la borda de Ràmio, podien vendre begudes i aperitius als seus visitants, perquè aquests gaudissin d’una estona de relaxament després de l’exercici físic realitzat. Durant el mes de juliol, també s’han celebrat entre altres esdeveniments un retir de ioga, un taller d’elaboració de sabons i un taller d’etnobotànica. També, un grup de set joves (dos andorrans i cinc estrangers) s'han concentrat a Ràmio per participar en el projecte de voluntariat anomenat “El patrimoni mundial andorrà en mans dels joves”. Una iniciativa elaborada pel Comú i seleccionada per la UNESCO, en la que durant aproximadament una setmana, els joves han estat instal·lats a Ràmio per realitzar diferents activitats, entre elles, un taller de pedra seca. S’han dut a terme tallers relacionats amb la flora, fauna i la cosmètica natural, entre altres. També durant els mesos de juliol i agost ha tingut lloc un campus adreçat a joves d’entre 8 i 16 anys, per descobrir el medi natural i històric de Ràmio.



Durant la tardor es preveu que el Comú treballi en la possibilitat d’organitzar un taller de micologia, per conèixer els bolets que es poden collir a la zona, també un ral·li fotogràfic per captar el paisatge i els seus colors i, ja durant l’hivern, sortides amb raquetes de neu, entre altres.

15 views

Recent Posts

See All
bottom of page