top of page
Search

NOVA ZONA VERDA

NOU PARC FLUVIAL · SANTA COLOMA/ANDORRA LA VELLA



El nou Parc fluvial, és un nou espai públic de més de 2.500 metres quadrats, situat en una parcel·la que connecta amb el passeig del riu, i es troba a l’altura de l’avinguda Santa Coloma, al límit entre Andorra la Vella i Santa Coloma, a la vora dels camps de futbol de la Borda Mateu. Aquest projecte, suposa la primera fase d’un gran parc fluvial previst, i que s’estendrà fins al parc de la Serradora i la caserna de Bombers al llarg de tot el passeig del riu. L’objectiu és que Santa Coloma tingui un gran parc, d’una extensió d’uns 20.000 metres quadrats, i que s’anirà desenvolupant per fases, amb l’objectiu de fer una parròquia amb espais amables, i millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans amb amplies zones verdes.




El principal objectiu és de dotar al barri i a la resta de la trama urbana d’un parc destinat al esparsament dels nens, adolescents i usuaris en general i de trobar un lloc pel descans i connexió amb la naturalesa. Per això s’ha decidit, sectoritzar virtualment el parc en dues zones. Per un costat, dotar a la zona del parc que dona al passeig del riu d’un espai molt natural, amb la incorporació d’arbres, arbusts i vegetació, amb mobiliari adequat pel descans, lectura i recolliment, amb bancs, llums i hamaques. I per un altre, en la zona més pròxima a les vivendes, s’ha dissenyat un nou equipament



ES SUMA UNA NOVA ZONA VERDA, ON LA POBLACIÓ TINDRÀ UN ESPAI PER A GAUDIR A L’AIRE LLIURE. públic amb jocs infantils, i un espai exclusivament per a adolescents, que invita al moviment, a la socialització, a la companyia, a la igualtat i a la inclusió. Així doncs, es reivindica la importància que nens i nenes necessiten espais de joc a on compartir el seu temps sense importar quines són les seves capacitats, on aprenguin a viure en igualtat. S’ha proposat aconseguir una accessibilitat adequada al parc per a la inclusió dels nens i nenes, pares i mares, avis i àvies, persones amb mobilitat reduïda en un mateix espai de joc.



"LA NOVA ZONA VERDA CONNECTA DE MANERA DIRECTA AMB EL PASSEIG DEL RIU.” "

Per això, s’han seleccionat jocs (el 50% del total) que compleixen amb els requisits de jocs accessibles/inclusius i s’han situat en el sector central (punt neuràlgic del parc), que conviuen en un continu amb la resta de jocs que completen els diferents valors i nivells de desafiament. Tots els jocs, estan vinculats a través d’un camí, un paviment i una zona d’ombra que permet un recorregut o circuit. El tractament de tot el parc s’ha estudiat per aconseguir l’accessibilitat universal i evitar el màxim possible les barreres arquitectòniques. Aquest objectiu s’ha aconseguit amb: banys públics adaptats, equipament de sanitaris adequats pels més petits, rampa i baranes a doble alçada, paviments de cautxú, de formigó imprès, asfalt i gespa natural sense vores, zones de descans i d’ombra en la zona de jocs, papereres per a la recollida selectiva i fonts d’aigua en diferents nivells. El parc s’integra completament amb el passeig del riu, si bé tot l’ample que dona al riu és accessible, s’ha plantejat un accés preferent, dissenyat amb una àmplia rampa d’un 8% de pendent que permetrà salvar la diferència de nivell entre el passeig i el parc, sense condicionar l’accessibilitat al mateix. La resta de la zona que dona al riu estarà atalussada i enjardinada.



"ELS JOCS S’HAN TRIAT SEGONS DEMANDA, FETA EN UNA CONSULTA, DELS INFANTS DE LA PARRÒQUIA."

EL PARC FLUVIAL CONSTA DE DIFERENTS JOCS ENTRE ELS QUALS HI HA MOLTA VARIETAT, AMB L’OBJECTIU QUE ELS INFANTS ES RELACIONIN ENTRE ELLS, APRENGUIN A CONVIURE I A JUGAR EN HARMONIA, EN COMUNITAT, SENSE DISCRIMINAR A NINGÚ.



"LA SEVA FORMA TRIANGULAR, DE COLOR MORAT ÉS IGUAL QUE EL DEL TENDAL D’ACCÉS I EVOCA EL COLOR DE LES FULLES DELS ARBRES A LA PRIMAVERA."



Dins d’aquesta zona delimitada entre els talussos i l’espai de jocs, es troben els bancs, tipus plaça, al voltant dels arbres, per acabar de configurar la zona d’estar, de lectura, de descans o simplement d’observació de la natura. El parc està composat de tres “tendals”: un situat al mig de la zona de jocs, tractat amb un color neutre per no competir amb el gran colorit del paviment i dels propis jocs. El segon tendal es troba en un dels accessos del parc, de color morat i permeten emmarcar aquesta entrada. I el tercer és l'edifici dels banys, d'un aspecte geomètric i singular. La seva forma triangular, de color morat és igual que el del tendal d’accés i evoca el color de les fulles dels arbres a la primavera. S’ha tractat aquest edifici com un element més, integrat dins del mobiliari urbà del parc. Quant a l’interior dels banys, es planteja una bateria de banys adaptats, tant a les persones adultes com als nens, així com a tota persona que tingui mobilitat reduïda.


L’OBJECTIU DE LA PROVA PILOT DE L’APARCAMENT DISSUASIU, SITUAT AL COSTAT DEL PARC, ÉS REDUIR EL VOLUM DE VEHICLES AL CENTRE DE LA PARRÒQUIA.

L’elecció dels jocs s’ha donat en base a una llista que el comú ha facilitat de les demandes dels nens de la parròquia. Destacar que és un dels primers parcs del país que incorpora un espai destinat al parkour, per a adolescents. Al costat del nou parc fluvial s’ha habilitat un nou aparcament de rotació amb prop d’un centenar de places, on es posarà en marxa una prova pilot per oferir la possibilitat a les persones que treballen a Andorra la Vella d’estacionar-hi durant l’horari laboral a un preu molt reduït, i accedir al centre de la parròquia en transport públic o a peu.



ARQUITECTURA: ESTHER PASCAL · PASCAL ARQUITECTURA

CONSTRUCTORA: PIDASA SERVEIS

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page