top of page
Search

“LA IL·LUMINACIÓ HA DE REFLECTIR, EL MÉS OBJECTIVAMENT POSSIBLE, EL QUE L’ARTISTA HA VOLGUT PLASMAR

ENTREVISTA A JOAN MELLADO, LIGHTING DESIGNER DE L’EXPOSICIÓ “CAMINANT” DE JAUME RIBA



Joan Mellado és lighting designer i gerent de BeLight. Ha estat l’encarregat del disseny de tota la il·luminació de l’exposició “Caminant” de Jaume Riba exposada recentment a la sala de Govern del Parc Central.



Quins aspectes has hagut de tenir en compte a l’hora de crear el disseny? A l’hora de crear un disseny d’il·luminació en una mostra fotogràfica, el primer de tot és un briefing amb l’artista per intentar captar quina és l’armonia que ell vol transmetre. Hi ha fotògrafs que necessiten crear un ambient molt espectacular, n’hi ha d’altres que necessiten crear un ambient molt íntim. En el cas del Jaume Riba teníem dues zones molt diferenciades: A la zona de retrats de padrins, a causa de la importància històrica pel país, es va voler crear un ambient molt íntim. Per a la resta d’ambients s’ha tingut en compte que la paret era fosca i calia iÐluminar l’obra, però també per a senyalitzar la zona de pas perquè el visitant tingués referències i pogués orientar-se i moure’s per l’exposició. Què volies transmetre amb la il·luminació escollida? Amb el tipus d’il·luminació que vam escollir volíem transmetre la força de l’obra d’en Jaume Riba. És sense dubte, un dels millors fotògrafs d’Andorra i probablement dels millors del món. Penso que el país no ha valorat prou la seva qualitat fotogràfica, i donar-li el valor que realment té.

La seva manera de treballar és molt concreta, molt pròpia i intensa. Té la capacitat de captar moments, això és evident, però més enllà d’això la manera com treballa impregna amb energia tots els moments ja sigui amb un llamp com a efecte meteorològic o amb un liquen d’un arbre en el moment just en què la natura el mostra amb tota la seva potència. Tots aquests elements van fer que ens haguéssim de plantejar una il·luminació que potenciés la riquesa cromàtica de les imatges, però sense intervenir.




De quin tipus de llum t’has servit? Hem fet servir tres tipus d’il·luminació basada en l’òptica que utilitzàvem. Hi han òptiques més concentrades que s’usen en fotografies més petites. Òptiques horitzontals que es fan servir en seqüències de fotografies, amb les que s’intenta englobarles per tal que hi hagi una connexió entre elles. I també hem fet servir òptiques d’angle molt més ample, de manera que poguessin treballar fotografies de gran format.




Com ha estat distribuïda aquesta? La distribució s’ha fet en funció de la temàtica de l’exposició. La mostra es divideix en quatre àmbits: una temàtica de retrats, una altra amb viatges, una altra relacionada amb fenòmens meteorològics, i una altra d’aspectes de la natura captats pel Jaume Riba d’una forma més abstracta. Algunes imatges estaven tan ampliades que inclús costava distingir el que hi havia fotogràficament. Quins requisits ha de reunir una bona il·luminació? Una bona il·luminació ha de comprendre sobretot en l’àmbit artístic, que el creador estigui còmode amb la relació que hem establert amb la seva obra i la il·luminació que hem aplicat. La il·luminació ha de reflectir, el més objectivament possible, el que l’artista ha volgut plasmar amb la seva obra. El nostre objectiu, com a il·luminadors, és que la història tingui continuïtat envers els ulls del públic que la visita. Parla’ns de la temperatura i el color que has emprat. S’ha fet servir una temperatura de color de 3000 graus kelvin pel fet que la gamma cromàtica d’aquesta temperatura és la llum que millor reflecteix tota la gamma de colors que ve de la barreja dels colors primaris. Aquest paràmetre de color és capaç de transmetre amb la màxima fidelitat tota aquesta paleta. També vam especular amb els 4000 graus kelvin, però en aquest cas no encaixava amb les imatges en blanc i negre, i com n’hi havia moltes, es va descartar. Quin valor aporta al lloc una bona il·luminació? M’agrada pensar que la il·luminació és clau no només per potenciar l’obra d’art sinó també per donar-li rellevància a on no arriba la llum natural.


58 views

Recent Posts

See All
bottom of page