top of page
Search

"L’esquí de muntanya és un esport que requereix un alt compromís, a nivell de preparació"

Campionats del món d'esquí de muntanya.

Parlem amb el Xavi Comas, seleccionador nacional.



L’esquí de muntanya, un dels esports més durs i complets que existeixen, per totes les variables que comporta la seva essència i el seu desenvolupament. Parlem d’una combinació d’esforç físic aeròbic, amb la necessitat d’una gran força mental i força resistència, afegint el component de l’altura. A més de la part tècnica de l’esquí, el coneixement del medi natural (neu i muntanya) i sense deixar enrere el paper que la meteorologia exerceix sobre això.


Els Campionats del Món ISMF celebrats a Andorra del 1 al 6 de març d’aquest any han acollit a gairebé 13 o 14 països. Cinc dies de curses emocionants, de 4 disciplines: sprint, relleus, vertical i individual. Cadascuna d’elles amb les seves pròpies particularitats.


L’equip andorrà està format per 9 corredors, que competeixen en diferents circuits, alguns més locals com la Copa d’Espanya, Copa de França i Copa d’Andorra, i altres més significatius com la Copa i els Campionats del món.


Per accedir a aquest últim s’han de complir uns determinats criteris tant físics com tècnics que vénen establerts per l’Staff de l’equip nacional, el qual està format per dos entrenadors i un seleccionador.


El Xavi Comas, és el seleccionador nacional d’Esquí de Muntanya, i ens explica l’estructura del seu equip: “disposem de participants en quasi totes les categories des de la categoria reina: Sènior, passant per U23 (les joves promeses), i els júniors U20.


Pel que fa a les categories inferiors, aquest any s’ha convidat als campionats a altres joves U18 i U16, que no pertanyen a l’equip nacional, però que fan un treball, tant físic com tècnic, en els seus respectius clubs i que destaquen en altres competicions, amb l’objectiu d’agafar experiència comparant-se amb l’elit d’aquest esport i que ells mateixos vegin les seves mancances”.


És aquí on entra el treball del seleccionador, i el seu ull crític, uns dels punts més importants de la seva feina, parlant des d’una àmplia trajectòria professional i esportiva, considerant els seus 10 anys de competició en l’àmbit internacional dins de la Copa del món.



El seleccionador afirma que està molt content amb la feina realitzada per l'equip sencer, ressaltant una de les joves promeses júniors, l'Oriol Olm, "actualment, un dels esquiadors amb més potencial".


De la categoria Sènior, caldria destacar el Sergi Casabella i Gerber Martin, pel seu treball durant aquesta temporada, els seus bons resultats i la seva regularitat.


Esmentar també el paper femení de la Laia Sebastià amb un gran resultat en aquests campionats: 3a a la Vertical de la seva categoria (U23). I una possible incorporació a l’equip nacional per a la propera temporada.


Tots els corredors que pertanyen a l’equip nacional, són amateurs, vol dir que mantenen les seves feines o estudis.


Tant a nivell individual com d'equip, tot això es tradueix en un gran nombre d'hores i de metres positius a la muntanya.


“Des del cos tècnic es vol reconèixer i valorar el seu esforç continu, tenint en compte que l’esquí de muntanya és un esport que requereix un alt compromís, a nivell de preparació, tant física com tècnica. I el nivell internacional és molt alt cada any, es necessita una millora significativa per assolir uns bons resultats.“


Molt content amb el funcionament de la Federació de muntanya, el Xavi assegura que “tot i no ser una federació gran, ni un país amb molts practicants a l’àmbit competitiu. Disposem d’una bona estructura, amb moltes ajudes d’entitats públiques i privades, i d’un tracte molt directe i això resulta un bon equilibri per a nosaltres.”


Una reflexió per al futur esportiu, seria aconseguir una major sinergia positiva entre els clubs i la federació de muntanyisme, perquè els joves estiguin més preparats des de la base, i que l’entrada a l’equip nacional pugui ser d’una manera més progressiva.



17 views

Recent Posts

See All
bottom of page