top of page
Search

Herois Emblemàtics

Updated: Sep 16, 2021

Exposició al CAEE.



El Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE) va ser el punt de trobada de molts personatges i històries de ficció.


Per alguns, considerat també com un hobby o un estil de vida, amb un sentiment fortament arrelat.


60 dies d’exposició, gaudint dels millors éssers de ficció, estant a prop de rèpliques d’importants objectes del món dels superherois com el martell de Thor o el de Thanos, un Hulk de 2’5 m, figures articulades de Black Panther o Lobezno, cascs com el de Magneto, una vitrina de X-Men, a més de 7 figures de mida real dels personatges més importants de Marvel i una selecció dels còmics més simbòlics.


A tot això s’afegeix una sèrie de cartells, una projecció i les bandes sonores originals de cada pel·lícula.


Pel que fa als superherois, els nascuts de l’editorial Marvel, són els personatges més populars del còmic nord-americà, màxims exponents de la relació entre ciència i vinyetes.

A finals de la dècada dels cinquanta, en plena guerra freda, el Govern dels Estats Units va proposar a diferents editorials la introducció de temes científics, per tal de fomentar aquesta classe de vocacions en els més joves, amb la intenció que en un futur poguessin competir amb la Unió Soviètica.


Després d’aquesta aparició li van succeir una sèrie de personatges que tenen algun tipus de relació amb el món de la ciència, com Hulk, el protagonista és Bruce Banner, un físic nuclear, o Iron Man, un enginyer capaç de construir la seva pròpia armadura, i la Patrulla-X, el professor Charles Xavier, doctor en Psicologia…



És en aquest punt d’inflexió i de connexió, al mateix temps, del món dels superherois de ficció amb la vida real, on es dóna pas a una altra cara de l’exposició.


Una representació de les accions quotidianes de les heroïnes, majoritàriament del dia a dia, de la seva lluita, dels seus petits i invisibles èxits personals i familiars.

Les dues artistes del país, Monserrat Altimiras i Núria Moreno, tenen com a objectiu denunciar les “microviolències”, una càrrega d’herència cultural, en gran part acceptada e interioritzada inconscientment.


En el cas de la Núria Moreno, 6 fotos fan referència a aquesta representació de les emocions, i que fins i tot, els superherois tenen les seves mancançes i debilitats, i en conseqüència, la seva criptonita. Com per exemple el Hulk (heroi que sempre intenta contenir les seves emocions).


La Montserrat Altimiras ens mostra diversos fotogrames muntats sobre un A3, com un llibre acordió representatiu de les diferents accions diàries de feina d’una mare de família i una imatge d’ una superheroïna a mida real en cartró-ploma.


Les Heroïnes de la quotidianitat mostren la seva sensibilitat amb els problemes de gènere a través dels personatges de Marvel, fent una metàfora entre tots dos.



18 views

Recent Posts

See All
bottom of page