top of page
Search

Cartells de la guerra civil a Catalunya

Updated: Sep 28, 2021

La república i la guerra civil protagonitzen els cartells de l'exposició al CAEE.



La Generalitat de Catalunya es va establir a conseqüència de la proclamació de la república a l’Estat espanyol de 1931. Per aquesta raó, Catalunya va assolir l’autogovern mitjançant el seu estatut d’autonomia. Tot això, va comportar una intensa activitat política i això va suposar l’edició de nombrosos cartells. No obstant, el cartellisme com a mitjà de comunicació social va tenir auge quan va esclatar la guerra.



L’arxiu Nacional de Catalunya té molts cartells propagandístics de la Guerra Civil Espanyola. Per aquesta raó han fet una reproducció d’alta qualitat i han cedit part d’aquestes reproduccions al Centre d’art d’Escaldes-Engordany.


La majoria dels cartells són del bàndol republicà. L’exposició es compon de cinquanta peces republicanes i una de nacional. Tots tenen un valor artístic lligat a un contingut històric i també un contingut emocional, que es veu reflectit a les cares de la gent que surt en les representacions. A més, es veuen representats diversos moviments.


En algun dels cartells es veu exposat el moviment cubista, les formes apareixen fragmentades i molt marcades. L’artista pinta des d’una multitud de perspectives per tal de representar la imatge en un context més ampli. La majoria són informatius, ja que donen a conèixer una informació i uns fets. El text és el més important del cartell, perquè ofereix les dades de l’esdeveniment, en aquest cas, els crits de la guerra. El disseny gràfic també està molt present amb formes geomètriques, com quadrats, cercles i rectangles. Pel que fa a l’espai, s’ha de tenir en compte que és de dues dimensions. El constructivisme rus també hi té presència amb línies i triangles de color vermell, que fan referència a l’agressivitat i la força expressiva. Les diagonals asimètriques i dinàmiques determinen l’estructura dels dissenys.


En aquesta mostra veiem cartells que fan referència a campanyes electorals i al referèndum, per poder aconseguir l’aprovació de l’estatut.


També es mostra l’esforç revolucionari dels primers instants del conflicte armat. Finalment, observem cartells que evidencien la necessitat de reclutar combatents per anar al front o a la mobilització de la rereguarda.


En aquesta exposició s’ha fet servir documentació de l’arxiu del Comú d’Escaldes Engordany.



35 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page