top of page
Search

ARQUITECTURA ECORESPONSABLE

EDIFICI EL NIU · ORDINO



L’edifici El Niu a Ordino ha estat concebut amb una atenció rigorosa als més alts estàndards de sostenibilitat i eficiència energètica. Aquest enfocament inclou un excel·lent aïllament tèrmic, hermeticitat a l’aire, recuperació d’energia i un sistema de ventilació controlada.

L’objectiu principal és assegurar una qualitat d’aire superior per als habitants, garantint alhora un entorn saludable i còmode, que contribueix a un significatiu estalvi energètic.

Aquest compromís demostra una clara responsabilitat enfront de l’ús de recursos fòssils i reforça l’enginyeria responsable i sostenible en la construcció d’habitatges.

La certificació “Passivhaus” de l’edifici és el reconeixement i constatació dels elevats canons de qualitat de la construcció, que queda registrat a la base de l’Institut Passivhaus amb el número ID 7516.

El projecte ha estat meticulosament planificat per abordar els desafiaments de la sostenibilitat i l'eficiència energètica Els fonaments, l'estructura i la coberta s'han executat segons càlculs d'enginyeria per garantir la compatibilitat amb el balanç energètic de l’edifici.

La llosa de la coberta és crucial per a l'envoltant tèrmica de l'edifici, amb una composició que permet assolir coeficients de resistència tèrmica i transmissió compatibles amb l'equilibri energètic desitjat.

La façana tipus A certificada com a “Passivhause” adaptada a les prescripcions del Comú pel que fa a l’acabat amb pedra del país. Presenta una estructura metàl·lica galvanitzada i aïllament tèrmic adequat, complint els requisits tècnics de les construccions Passivhaus per a l'estanquitat a l’aire.

La façana tipus B consisteixen un mur-cortina prefabricat amb estructura galvanitzada i aïllament PIR, adaptable a diferents revestiments exteriors, on s'integren finestres industrialment. Els materials compleixen els requisits de resistència tèrmica i transmissió.

La naturalesa dels tancaments exteriors varia segons la destinació: locals no calefactats o habitatges calefactats i depèn també del seu parament estètic, vist per la cara exterior.

Així com el forjat de la planta del pàrquing separa àrees calefactades i no calefactades, assolint un adequat coeficient de resistència tèrmica

La fusteria exterior, especialment dissenyada per a

construccions “Passivhaus” està fabricada en un 97% amb materials reciclats.

Amb un sistema de perfils de 6 càmeres i junta interior, amb un gruix de 85 mm, proporciona un excel·lent aïllament tèrmic i acústic, permetent la instal·lació de triple vidre dissenyat amb gas argó per reduir les pèrdues tèrmiques.

Amb revestiments metàl·lics en dos dels tres vidres, s'evita el

sobreescalfament durant l'estiu, assegurant una atmosfera equilibrada.

Les persianes, de lames d'alumini amb aïllament interior

proporcionen una estètica atractiva i són accionades per motor elèctric, amb un caixó ajustable des de l'exterior per evitar filtracions d'aire cap a l'interior de l’habitatge.


El projecte incorporaràun sistema de ventilació mecànica controlada de doble flux, interconnectat amb un intercanviador de calor, instal·lat a l'aparell multifuncional, PKOM4 de Orkli by Pichler (foto superior), presenta cada apartament. Aquest sistema, certificat com a "Passivhaus", assegura una eficient ventilació mitjançant impulsió i extracció simultània de l'aire en les façanes i també la calefacció iel refredament dels pisos. Tanmateix incorpora una bomba de calor pel subministrament d'aigua calenta sanitària.



Un altre dispositiu instal·lat són els “bord chaux”, els espais entre vidres que habitualment són d’alumini i que han estat substituïts per materials menys conductors per tal de millorar encara més el rendiment tèrmic.

Aquesta solució innovadora no només promou la salubritat sinó que també contribueix a l’eficiència energètica de l'edifici, en línia amb els estàndards més exigents de sostenibilitat.


L'objectiu ha estat plantejat amb la finalitat de maximitzar la qualitat de l'aire que respirem els ocupants dels habitatges, aportant un confort saludable incomparable.



Equipant amb controls de temperatura i sensors d'humitat i CO garanteix la qualitat de l'aire interior, proporcionant un entorn saludable per a la respiració dels residents.



Detall de la façana de pedra Detall de la façana Promizol Detall de la façana Archis ol.





Els jardins queden delimitats per un mur de sosteniment, decorat amb gabions de pedra i quadres vegetals sobre el formigó vist.

Les façanes de l’edifici són de dues tipologies diferents en funció del tipus de revestiment exterior.







Les portes d’entrada als habitatges són blindades, amb fulla de 45 mm, frontisses anti palanca i pany de seguretat de 3 punts. Els tiradors són barres horitzontals lacades en negre.




Les zones comunes i les escales combinen elements naturals, ferro, fusta i revestiments grisos i terrosos, dotant els espais d’un aspecte molt personal.























La fusta exterior està especialment dissenyada per a construccions del tipus Casa Passiva. Fabricada en un 97% amb materials reciclats.

La composició de les façanes permet assolir un coeficient de resistència tèrmica compatible amb el resultat final de l’edifici que busca l’equilibri energètic.


Les baranes metàl·liques dels balcons presenten un disseny contemporani, amb barrots inclinats en dues capes fixats entre passamans plans de ferro negre, donant un toc sofisticat.













Una de les premisses del projecte, ha estat crear grans espais, amb grans obertures orientats cap a les vistes de la vall, per a optimitzar la llum natural. Els paviments són de parquet vinílic SPC, fabricat amb PVC d'alta qualitat i pols de pedra calcària per millor estabilitat, resistents a l’aigua.



















La Cuina oberta al saló amb mobiliaride la marca “OB Cocinas” ofereix estil i funcionalitat, amb taulells de granit i aigüeres de color negre, que completen el seu aspecte sobri i avantguardista.



Els armaris encastats dels rebedors i dormitoris són de fulles practicables de19mmde

gruix, amb el mateix acabat que les portesde pas. L’interior està folrat amb melamina tèxtil, amb prestatges i barres de penjar. Els tiradors són barres verticals metàl·liques lacades en negre.



Els ambients es defineixen per una gamma de colors neutres, creant un ambient de tranquil·litat i lluminositat que convida a la calma.


Els banys es presenten amb un disseny contemporani, oferint una estètica fresca i funcional. S’utilitzen materials d’alta qualitat per aportar durabilitat a l’espai.



Els plats de dutxa són extraplans, fabricats amb resines i càrrega mineral, amb una textura que imita la pissarra natural. Disposen d’una superfície antilliscant de nivell C3 i elements d’acer inoxidable.



La il·luminació de sostre és amb llums LED, assegurant l’estalvi energètic i creant espais lluminosos i agradables.



Els acabats dels interiors són d’alta qualitat tot combinat amb colors neutres creant un ambient equilibrat.

El mobiliari de cuina de la marca “OB Cocinas” ofereix estil i funcionalitat, amb taulells de granit i aigüeres de color negre, que completen l'aspecte elegant i avantguardista de la cuina.

Les portes interiors són compactes i estan equipades amb juntes de goma per a una millor insonorització, així com manetes metàl·liques lacades en negre que complementen l'estètica general de l’interior.

Els paviments estan revestits amb parquet vinílic de darrera

generació, que ofereix durabilitat i estètica a parts iguals, gràcies al seu material de PVC d'alta qualitat.

Pel que fa als banys, els plats de dutxa són pràctics, fabricats amb materials duradors i una textura que imita la pissarra natural, proporcionant una superfície antilliscant per a una experiència de dutxa segura i relaxant.

Les dutxes estan equipades amb mampares d'acer inoxidablei vidre trempat de seguretat, assegurant durabilitat i estil.

Els taulells de porcellana vitrificada amb esmalt de quars ofereixen una superfície fàcil de netejar, amb piques integrades per a una major comoditat. Sota els taulells, es troben armaris amb un acabat lacat i mirall integrat, afegint funcionalitat i emmagatzematge a l’espai.

Per a la calefacció, cada apartament disposa d'un sistema innovador de ventilació mecànica de doble flux, que ofereix eficiència energètica i confort.

L’ascensor és de la casa OTIS que proporciona un estalvi energètic sense precedents, gràcies al seu funcionament amb corrent monofàsic de 230v, la qual cosa, es tradueixen un clar estalvi elèctric i no cal contractar una potència superior a la companyia subministradora pel seu funcionament.



En resum, un projecte que aposta per la reducció de la petjada de carboni i l'eficiència, sense renunciar a una combinació perfecta entre estil, confort i funcionalitat, creant un ambient acollidor i atractiu per als residents.




PROJECTE: EDIFICI EL NIU · ORDINO

ARQUITECTURA: ANTONI MARTÍ ARQUITECTURA

PROMOTOR: NEST HOUSE

Recent Posts

See All
bottom of page