top of page
Search

Accessibilitat al centre

Concurs d'idees per remodelar el passeig del riu d'Escaldes-Engordany.



El Comú d’Escaldes Engordany va convocar un concurs per seleccionar un expert en arquitectura per a la realització del projecte de remodelació del passeig del riu de la parròquia escaldenca.


El projecte guanyador va ser “Habitant el riu” de l’arquitecte Josep Adserà. El segon finalista, va ser “El cinquè element” d’Esther Pascal. I el tercer premi, li va ser atorgat al Miquel Burgués, pel seu treball “Continuïtat i ritme”.


L’objectiu del concurs és aconseguir que el passeig tingui activitat i que no estigui atrinxerat entre els darrers edificis que es troben als límits. S’ha d’assolir que el passeig sigui visualment més atractiu. A més, el passeig, s’ha de fer accessible per a persones amb mobilitat reduïda.



1r PREMI · JOSEP ADSERÀ /ADSERÀ GROUP

HABITANT EL RIU



La proposta de remodelació del riu es fonamenta en la construcció d’uns nous passos per sobre el riu, que connecten cada tram, amb un veritable passeig on els accessos incitin a recórrer el seu traçat, ja sigui per la facilitat d’accés o per les visuals que es projecten des de l’accés, aconseguint un únic passeig, millorant la seva accessibilitat i visió de conjunt.


La creació dels nous passos elevats sobre el riu, ens apropen a aquest, i eliminen en part els passos existents, que es converteixen en zones verdes que milloren la qualitat visual de l’entorn, i homogeneïtzen les façanes posteriors actuals dels edificis, que donen l’esquena al riu.


La connexió dels carrers amb el passeig del riu es realitza mitjançant escales i rampes adaptades, aportant un major rang de fluxos per als vianants al riu, les quals serveixen de graderia en tota l’amplada del riu. La implantació dels nous passos amb un traçat singular van acompanyats de zones de descans, mitjançant sobreamples que enfoquen perspectives variades i faciliten un nou coneixement del riu.


En conjunt es pot veure com els nous passos s’integren en el riu de forma harmònica i orgànica com tots els elements que s’hi han pensat, i el converteixen en un passeig com a tal, agradable, on el recorregut determina sensacions diverses.


Els passos elevats es resolen mitjançant passarel·les, en aquestes s’utilitzen uns perfils metàl·lics de forma triangular, que tenen caràcter unitari com a element arquitectònic, i on el conjunt d’un tram crea un valor arquitectònic singular.


Aquests perfils ens determinen la direcció de la passarel·la i emmarquen les visuals.




2n PREMI · ESTHER PASCAL

EL CINQUÈ ELEMENT



Aquesta proposta tracta de reconduir el caos al “locus”, mitjançant un conjunt d’elements que identifiquin el continu del moviment amb l’escenogràfic de la quietud. El Genius locci ordena a través de símbols: aigua, foc, aire i terra, els elements bàsics reconeixibles i apropiables. Els quatre elements constitueixen l’estructura.


ZONA 1: Lúdic – Esportiva

Es remata l’itinerari generant una plaça social, ampliant damunt del riu l’actual accés a l’edifici del Comú que forma part de l’edifici de Caldea.


La plaça s’enllaça amb el propi espai verd i de descans dels parcs del Prat del Roure, a través de la creació d’un nou pont que permetrà l’accessibilitat i la connexió amb els espais més significatius de la zona.


ZONA 2: Institucional – Residencial

Es dóna rellevància a l’accés de l’edifici del Comú, pacificant els carrers amb un canvi de pavimentació en la zona rodada i millorant l’accessibilitat des del passeig.


ZONA 3: Residencial – Educativa – Religiosa – Cultural

Es crearan dues rampes per salvar les escales actuals, s’aprofitarà el desnivell per crear una zona de descans i observació cap al riu, formant una plaça amb grades i equipaments.


El recorregut del passeig, a més de connectar-nos i d’estar viu dia a dia ens proposa un itinerari interactiu amb la ubicació de Totems, on s’aplica un codi QR que ens vincula amb la història, memòria, cultura, geografia i arquitectura significativa de la parròquia.




3r PREMI MIQUEL BURGUÉS / BAU ARQUITECURA

CONTINUÏTAT I RITME



El projecte neix com a resposta a una problemàtica trobada després d’una anàlisi exhaustiva de l’entorn. Es pretén, com a punt principal del projecte, regenerar els antics marges existents del passeig del riu, a banda i banda. Mitjançant un element arquitectònic simple (un senzill llistó de fusta amb diferents configuracions), es crea un nou entorn més natural, amb mobiliari urbà com a bancs, taules i panells informatius.


Es revalora l’entorn del riu Valira d’Orient, sent als sectors C i D els seus trams més desafavorits, que a través de passarel·les que volen sobre la llera del riu, es percep una sensació més intensa de la importància del riu al seu pas per la parròquia.


En primer lloc, cal homogeneïtzar la imatge de l’entorn urbà mitjançant la utilització d’un únic paviment que doni unitat a la zona urbana. En segon lloc, s’han de transformar els passejos associats al riu, mitjançant un element de barrera lineal que es tradueixi en un mobiliari nou.


A través dels diferents elements generats per a la creació de mobiliari que es poden observar en la part superior, es va generant una barrera homogènia en la seva materialitat però no en les seves formes. Es genera una actuació d’impacte mínim en el lloc, utilitzant materials d’origen natural, i potenciant els espais urbans més propers a través de la generació de zones de descans i d’esbarjo al voltant del riu. Apareixen també mòduls que poden contenir vegetació, donant major caràcter natural a l’entorn.









45 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page