top of page
Search

L'espai a partir del buit

Cal Noguer · Auvinyà.



Cal Noguer, és un habitatge unifamiliar aïllat, situat a la urbanització Terres Tarteres, a la zona residencial d’Auvinyà. L’encàrrec per part de la clienta era que la casa fos oberta i amb molta llum, a partir d’aquí ens va deixar molta llibertat; aquesta mentalitat oberta es veu reflectida en el caràcter de la casa.


El volum de l'edificació està format conceptualment per tres elements materials i el buit que es genera entre ells, que travessa tota la casa i la compon des de dins, sobretot a la part central on un pati interior en triple altura, en el qual hi ha l’escala i l’ascensor panoràmic, és l'espai central que articula tota la distribució interior.


Les formes dels tres elements es barregen donant lloc al buit que permet portar la llum a les estances de l'habitatge des de les diferents orientacions.


L’edificació se situa a la part sud de la parcel·la per aprofitar les cotes més baixes del carrer per donar accés a l'habitatge, tant als vianants com als vehicles.


El jardí envolta tota l’edificació en planta baixa. Les orientacions de les peces responen a l’assolellament i a les vistes.


La construcció pretén aprofitar al màxim les vistes panoràmiques cap a l’entorn natural. La intenció és proposar un joc entre l’interior i l’exterior fent que la casa s’obri molt a l’exterior, que aquest entri dins, mantenint la intimitat i creant espais acollidors.


>>A l’espai exterior de l’entrada s’ha col·locat una nova noguera en record d’una de vella que hi havia a la parcel·la i que li donava caràcter.


A dins, el joc de materials, alguns entrant des de fora, i les dobles i triples alçades, amb entrades de llum zenital, donen com a resultat una atmosfera calmada i íntima tot i ser una casa molt oberta.


La casa es distribueix en quatre plantes: el soterrani, destinat al garatge i a serveis de l’edificació; la planta baixa on es troba la zona de dia, amb una gran cuina, un menjador i un saló, amb terrassa i jardí; el primer pis on hi ha la zona de nit amb els dormitoris i els banys, i l’última planta, la més oberta a l’exterior, amb una gran habitació amb vistes panoràmiques, i una zona d’estudi i d’estar relacionada amb la terrassa exterior.


Els tres elements que conjuntament amb el buit componen la casa tenen materialitats diferents, pissarra, pedra i fusta, reminiscents dels materials típics de les edificacions tradicionals de muntanya.


«Proposar un joc entre l’interior i l’exterior fent que la casa s’obri molt a l’exterior, que aquest entri dins, mantenint la intimitat i creant espais acollidors»


L’element pissarra cobreix els altres dos, simbolitza la terra, la tectònica, el Pirineu; està format per una façana ventilada de peces de pissarra de gran format sobre una estructura metàl·lica.


L’element pedra simbolitza les parets entre camps i prats, l’antropologia, la intervenció humana sobre el territori; està formada per un aplacat de pedra tradicional col·locada amb junta seca i amb pedres tallades amb serra una per una.


L’element fusta simbolitza la vegetació, el fruit, és l’element més orgànic, que entra de fora cap a dins en l’espai central; està format per una façana ventilada amb panells laminats a alta pressió sobre estructura de fusta tractada.


L’eficiència energètica s’aconsegueix amb una font energètica sostenible i econòmica, com és l’aerotèrmia, conjuntament amb un bon aïllament tèrmic en tot l’envoltant de l’edificació.


S’ha col·locat aïllament tèrmic de 20 cm de gruix i finestres d’alumini amb PVC interior i ruptura de pont tèrmic, amb vidres triples baix emissius.


Per a un correcte control de l’assolellament, tant climàtic com lumínic, s’han col·locat persianes de lama Z regulables.







PROJECTE: Cal Noguer. Auvinyà

ARQUITECTE: Pep Soriano Arquitectes

CONSTRUCTORA: Construccions Entrimo

Recent Posts

See All
bottom of page