Search

Geometria irregular

Edifici KM 0 · Andorra la Vella.



L’edifici està situat a la parròquia d’Escaldes-Engordany, en ple centre comercial, que es troba en una profunda transformació. Ubicat al costat d’una de les artèries principals del país, el projecte KM-0, es troba en confluència de dos teixits urbans diferents: un epicentre comercialfinancer i un altre, el paisatge natural.


El Complex KM-0, sent d’ús mixt, s’integra en el context urbà, contemplant els requisits d’una ciutat moderna i exigent, fusionat i envoltat per la natura, amb vistes a l’esplèndida orografia imponent del país.


"ES GENERA UNA VOLUMETRIA QUE EVOCA I INSINUA UNA SIMBIOSI MÚTUA ENTRE L’HOME I LA NATURA QUE L’ENVOLTA"

El disseny de l’edifici es concep en base d’una geometria irregular, creant espais exteriors on balcons i terrasses permeten una articulació diferent, dotant-los de vistes panoràmiques tant cap a la urbanització com cap a la natura. Aquesta carcassa distintiva crea una segona pell sorgida d’un rectangle, i està inspirat en el caràcter de la seva ubicació: la topografia irregular de la històrica capital fronterera, on es genera una volumetria que imita i insinua una simbiosi mútua entre l’home i la natura que l’envolta.


Ubicat en un emplaçament considerat artèria de trànsit de la ciutat, s’ha aconseguit una façana personalitzada amb vida pròpia, metamorfosant respecte a la llum, la velocitat i voregin expansionista que viu Andorra.


El terreny posseeix una localització idiosincràtica, que permet dissenyar un edifici únic de tres vents contemplant Est-SudOest.


A la façana de les vivendes s’ha realitzat un estuc amb un patró personalitzat dissenyat per Orobitg Estudio, i aplicat de manera artesanal amb mestria i afecte. L’acabat és ple de matisos, depenent de la incidència de la llum solar i de les condicions climatològiques, especialment canviants d’Andorra.


I per això, segons la ubicació i el punt de vista de l’espectador, el contrast de colors de les façanes s’entremesclen creant una manta uniforme, o per contra es destaquen tons diferenciats. També les textures es manifesten de forma canviant, ja sigui deixant al descobert una pell de vellut, o una cinglera tallada.


Per l’estudi d’arquitectura responsable del projecte, cada detall importa, independentment de la seva escala. Amb aquest caràcter d’estudi multidisciplinari que engloba el disseny de la totalitat del projecte, s’han tingut molt en compte aspectes menors com la senyalística, o el detall d’una rematada especial d’interior o exterior.



L’entrada de l’edifici és la carta de presentació del projecte: tant per a un vianant com a espectador, com per a un usuari com a partícip. El pre vestíbul exterior reflecteix la personalitat, i per això sorgeix l’embrió de formes irregulars que reflecteixen la geometria complexa de l’edifici.


A les 10 plantes d’edifici, cohabiten 17 habitatges de dos o tres dormitoris. La planta baixa i parcialment la primera, es destina a ús comercial. L’edifici conté 3 plantes de pàrquing subterrànies.


L’última planta acull dos imponents àtics amb una alçada excepcional, espais generosos i vistes úniques.


La natura que envolta l’edificació manté la seva presència en tot moment des de l’interior gràcies a les grans obertures, però alhora, s’integra a la zona urbana de la qual forma part.


El disseny interior del residencial KM-0 reflecteix el compromís d’oferir espais atemporals, confortables, habitables i flexibles, dissenyats i construïts per veure passar les dècades. Entre les característiques més destacades hi ha grans zones envidrades d’alçada completa, que permeten gaudir d’espectaculars vistes a l’exterior, amb fusteria d’alumini d’altes prestacions i triple vidre acústic.


"ELS HABITATGES, DISPOSEN D’UNA GRAN PORTA CORREDISSA DE VIDRE, PER APROPAR EL PAISATGE, I DONANT PAS A TERRASSES ASSOLELLADES GENEROSES"

També es compta amb amplis dormitoris suite amb vestidor, il·luminació natural i disseny contemporani i sofisticat a les cambres de bany. També cal afegir-hi la tecnologia domòtica dins de l’habitatge per a una bona gestió de calefacció i altres elements.


Entre les característiques més destacades dels espais interiors, hi ha grans zones envidrades d’alçada completa, que permeten gaudir d’espectaculars vistes a l’exterior i moltes hores de llum natural.



Tenint en compte els diversos usos dins de l’habitatge, la llum natural es modula per aconseguir eficiència energètica i tenir la intensitat adequada a cada estança. Tots els espais nobles dels habitatges, disposen d’un accés per una gran porta corredissa de vidre, per brindar una màxima amplitud de l’espai i apropar el paisatge exterior a l’interior, donant pas a terrasses assolellades generoses.


El disseny de les instal·lacions s’ha fet amb la finalitat de construir un edifici eficient i sostenible. Començant per la il·luminació, tots els sistemes d’il·luminacions són amb tecnologia LED, i la il·luminació de la façana es controla mitjançant sensor crepuscular i es regula la intensitat lumínica en funció de la llum del dia, el que redueix el consum.


Els principis fonamentals d’un habitatge sostenible són l’estalvi d’energia i la reducció de la contaminació atmosfèrica. Per això, s’ha realitzat un sistema de producció centralitzat per donar serveis de calefacció i aigua calenta sanitària a tots els habitatges.


El sistema de calefacció dels habitatges es fa mitjançant radiadors de baixa temperatura amb control d’aquesta per estança.


Aquests radiadors aprofiten els sistemes de generació de calor a baixa temperatura, per obtenir instal·lacions més eficients que impliquin estalvis energètics importants.










PROJECTE: EDIFICI KM 0 ESCALDES-ENGORDANY

ARQUITECTE: OROBITG ARQUITECTURA

CONSTRUCTORA: CONSTRUCCIONS PUJAL


77 views

Recent Posts

See All