top of page
Search

Energia renovable

Central hidroelèctrica d'Aixovall.



El passat mes de juliol de 2021, PERSA va posar en servei la central hidroelèctrica d’Aixovall.


Compta amb una potència màxima de 500 kW que permet produir anualment gairebé 3.000.000 kwh, l’equivalent al consum anual d’unes 1.000 llars.


SUPORT Enginyers Consultors ha realitzat el projecte i la direcció d’obra d’aquesta obra energètica que permetrà incrementar en un 5% la producció elèctrica nacional.


Aquesta central, juntament amb la resta d’infraestructures d’energia renovables de PERSA, capdavantera en producció renovable a Andorra, estan esdevenint claus per assolir els objectius fixats per la Llei de Transició Energètica i Canvi Climàtic que pretén, entre altres, augmentar un 33% la producció d’energia pròpia d’Andorra el 2030.


La captació de l’aigua s’ubica a la Borda de l’Arena, a la presa construïda el 1982, situada 100 m d’altura per sobre de la central.


LA PRESA ON ES CAPTA L’AIGUA DEL RIU D’ÓS ES TROBA A L’ALÇADA DE LA BORDA DE L’ARENA.


LA NOVA INFRAESTRUCTURA COMPATIBILITZA L'APROFITAMENT DE L'AIGUA I LA BIODIVERSITAT DEL RIU D’ÓS.


LA CENTRAL S’UBICA A AIXOVALL, A LA CONFLUÈNCIA DEL RIU D’ÓS AMB EL GRAN VALIRA.


A la central, ubicada a Aixovall a la confluència del riu d’Ós amb el Gran Valira, s’ha instal· lat una turbina de tipus Francis impulsada per un cabal de fins a 700 l/s.


Ambdós punts s’han connectat a través de 1500 m de canonada forçada de polièster re· forçat amb fibra de vidre d’un diàmetre de 70 cm que dis· corre per la carretera general núm. 6.


La principal dificultat de l’obra dirigida per SUPORT Enginyers ha estat instal·lar la ca· nonada de gran diàmetre en una carretera que, en tot moment, s’ha mantingut oberta al trànsit.



Un altre repte important per l’equip d’enginyeria ha estat compatibilitzar i assegurar la infraestructura amb els importants riscos geològics naturals que es concentren a la zona (esllavissades, caigudes de blocs, pluges torrencials...).


La concepció del projecte de la central hidroelèctrica d’Aixo· vall per part de SUPORT Enginyers i PERSA, inclou diversos estudis hidràulics i ambientals relatius al cabal ecològic, per compatibilitzar l’aprofitament de l’aigua amb el manteniment i conservació del medi natural. El seguiment ambiental s’ha estès més enllà de la posada en servei per confirmar que la producció d’energia renovable és perfectament compatible amb la biodiversitat del riu d’Ós.


"S’HA INSTAL·LAT UNA TURBINA DE TIPUS FRANCIS IMPULSADA PER UN CABAL DE FINS A 700 L/S"







PROJECTE: CENTRAL HIDROELÈCTRICA D’AIXOVALL

PROJECTE I DIRECCIÓ D'OBRA: SUPORT EC

CONSTRUCTORA: UNITAS




Recent Posts

See All
bottom of page