top of page
Search

SIMBIOSI ENTRE PAISATGE I PATRIMONI

CONCURS D’IDEES PER A LA REHABILITACIÓ I POSADA EN VALOR DE L’EDIFICI DE L’ANTIC HOTEL CASAMANYA. 1r PREMI MIQUEL MERCE ARQUITECTE



Proposta façana principal. La conservació patrimonial i l'emfatització amb l’accessibilitat al nou paisatge. La futura ampliació de materialitat vernacular s’integrarà al bosc per no alterar la imatge.

"És inqüestionable la connexió entre el nostre paisatge i el patrimoni que se’ns ha sigut

atorgat. Aquesta comunió entre emplaçament i cultura ens dota d’una identitat única i

irrevocable que ens ha servit al llarg del temps com a eina d’arrelament i cohesió social.

Per aquest motiu el projecte, de caràcter institucional, ha de recuperar les virtuts de

la identitat andorrana: la intersecció entre els boscos amb les petites viles. D’aquest

valor, sorgeix una simbiosi entre el territori i l’herència patrimonial, és a dir, l’espai

humanitzat per la nostra l’arquitectura simbolitza el fet de la unió entre el paratge

natural amb la quotidianitat humana". Miquel Merce Arquitecte

El projecte es fonamenta no només en recuperar amb sobrietat i reversibilitat el patrimoni existent, sinó que a més vol reivindicar la relació amb el paisatge i la seva naturalesa pirinenca. Per tant, a través de l’arquitectura de la proposta es potencia el goig dels espais

interiors mitjançant una nova connexió entre el patrimoni existent i el nou paisatge generat.

Hi ha una harmonització del que és humà amb el que és natural; un passeig entre l’antròpic

i el territori. A més, aquest concepte aporta un valor afegit i sostenible a la preexistència

sent un mecanisme passiu per a la regularització climàtica i mediambiental de l’edificació.

L'Andorra que coneixem avui és fruit de la històrica intersecció entre el paratge humà i el territori natural de muntanyes i boscos. El projecte vol transmetre aquests valors atemporals i identitaris.

Proposta interior. La flexibilitat de la planta i la relació oberta amb el pati interior

permet la visual permanentment amb el bosc.





























Proposta exterior. Relació del nou paisatge amb el poble d’Ordino


Els cicles de vida de la vegetació col·laboren a millorar les condicions per al benestar interior de la nova seu ministerial, sense gairebé cap mena de consum energètic, generant una protecció solar a l’estiu, formant un sol que redueix la temperatura ambiental i, alhora aprofita l’aigua pluvial, millorant també la qualitat de l’aire i el més important, aportant un benestar als usuaris de l’edifici mitjançant la contemplació del paisatge.

A l’hivern, les fulles caduques dels arbres permeten l’entrada de la llum solar i en

conseqüència, haver-hi un guany calorífic per a l’edificació reduint el consum energètic, al

mateix temps que s’aporta una “consciència estacional”.

Aquest nou paisatge participa en la qualitat urbana de l’entorn pròxim d’Ordino en l’àmbit públic, ja que obra un espai de qualitat al poble i visibilitza la riquesa natural del país d’una forma universal per a tothom en tenir un accés senzill en mig del centre de la parròquia.


Aaxonometria / Diagrama proposta amb solucions per manteniment, neteja i futura ampliació.














Axonometria / Diagrama

constructiu i definició tècnica d’elements.




































Proposta exterior - Bosc amb flora caduca autòctona del país.


És un emplaçament en el qual es pot imaginar fer exposicions temporals a l’aire

lliure, comunicar esdeveniments relacionats amb el Quart d’Ordino o l’agenda ministerial, la

transhumància o, festivitats del mateix poble d’Ordino. Generant així una simbiosi entre el poble, la seu ministerial, els seus usuaris i els habitants.

En tot moment l’actuació a l’antic Hotel Casamanya exigeix tenir una actitud sostenible,

reversible i eficient. Tècnicament, s’és molt rigorós i es manté l’esquema estructural original de l’edifici. Es proposa una rehabilitació conservadora de les façanes principals i la coberta

reivindicant la qualitat i riquesa del patrimoni immoble.

Però aquestes accions no són contradictòries a millorar l’edificència general

de la construcció i, aportar una qualitat arquitectònica interior aprofitant l’obertura del nucli

vertical original, permeten una gran adaptabilitat amb el temps de la superfície útil sense perdre la força conceptual que relaciona el dins i el fora i, generant una monumentalitat a un edifici que sorgirà com la nova institució pública per a la seu del Ministeri de Medi ambient, Agricultura i Sostenibilitat.


Secció amb proposta d’eficiència i sostenibilitat activa i passiva.



UN FUTUR SOSTENIBLE



CONCURS D’IDEES PER A LA REHABILITACIÓ I POSADA EN VALOR DE L’EDIFICI DE L’ANTIC HOTEL CASAMANYA. 2n PREMI ENGINESA


El projecte de reforma de l’antic Hotel Casamanya és molt més que una reforma d’un edifici, és un reflex del nostre profund compromís amb la protecció del medi ambient i la creació d’un futur sostenible. Es tracta d’un edifici avantguardista que s’integra a la natura, que busca transformar la forma com construïm i habitem els espais. És un edifici que no sols compleix els estàndards ambientals, sinó que va més enllà, convertint-se en un veritable refugi per a la natura i un far d’esperança per a un futur sostenible.


EL BOSC

A la part superior de l'aparcament, es crearà un bosc de plantes autòctones que recrearà els exuberants ecosistemes naturals del coll d'Ordino. És un lloc on la natura està convidada a florir i a ser protagonista.

Cada arbre, arbust i planta està acuradament seleccionat per recrear els ecosistemes naturals, creant una explosió de biodiversitat. El bosc es converteix en la llar d’una diversitat d’aus que troben refugi a les cases construïdes especialment per a elles. Els insectes troben un lloc de descans en un hotel acollidor que ha estat dissenyat pensant en les seves necessitats. És un ecosistema en equilibri, un petit santuari per a la flora i la fauna on cada ésser viu té un paper important. És un recordatori constant de la bellesa i la fragilitat del nostre entorn natural.


EL CO2

Aquest bosc no és només una exhibició visual i de sensacions, sinó un veritable motor de canvi. Cada planta i cada arbre es converteix en un guerrer contra el canvi climàtic, absorbint el diòxid de carboni i alliberant oxigen pur. És una simfonia natural de renovació i purificació de l'aire, un tribut a la capacitat de la natura per guarir i regenerar-se. Juntament amb les plantes de la façana i les de l'interior de l'edifici capturaran gran quantitat de CO2. És un dels primers edificis del món que absorbeix més CO2 del que emet.




Façana Posterior




Façana Principal






L'ENERGIA

Al cor de l'edifici, l'eficiència energètica esdevé un pilar fonamental. Estarà certificat

com a Passive House, cosa que significa que el seu consum d'energia és pràcticament nul.

Utilitza tecnologies innovadores, com els sistemes d'aerotèrmia per a calefacció i aigua calenta, utilitzant només energia renovable. Els panells solars a la teulada estaran tant integrats a la coberta i alimenten l'edifici durant el dia i emmagatzemen l'excedent en

bateries per il·luminar la nit. És un edifici viu, autosuficient i que genera energia verda.


L'AIGUA

No podem oblidar l'aigua, aquest preat recurs que és essencial per a la vida. Aquest edifici és un exemple d’ús responsable. La pluja que cau sobre la teulada és recollida i utilitzada per regar el bosc, preservant l'aigua potable per a altres finalitats essencials. Un dipòsit estratègicament ubicat a la zona del garatge emmagatzema aquesta aigua pluvial, recordantnos que cada gota és valorada i utilitzada amb consciència, tot insistint en la importància de cuidar i preservar els nostres recursos naturals.


L'EDIFICI

En resum, aquest projecte és una combinació meravellosa d'arquitectura sostenible,

conservació de la natura i eficiència energètica. Serà un edifici que, a més de complir la

seva funció principal, contribuirà positivament al medi ambient i serà un exemple inspirador per a futurs projectes similars. En definitiva, aquest projecte és molt més que un edifici. És un cant a la natura, una invitació a viure en harmonia amb el nostre entorn i prendre mesures concretes per preservar el nostre planeta. És un exemple inspirador que ens recorda que la sostenibilitat i la bellesa poden coexistir i que cada petita acció compta en la construcció d'un futur millor. Aquest projecte és un tribut a la bellesa i la importància de la natura a les nostres vides. És un lloc on els somnis de futur sostenible es fan realitat. Cada detall, des del bosc, de la teulada que genera energia neta i l’ús responsable de l'aigua, són un testimoni del nostre compromís de viure en harmonia amb el medi ambient. És un far d'esperança i una crida a actuar, inspirant altres a unir-se a la causa i crear un món millor per a les generacions futures.




L’ARQUITECTURA DEL GRANIT

El quadrat, la persistència i la serenitat.


CONCURS D’IDEES PER A LA REHABILITACIÓ I POSADA EN VALOR DE L’EDIFICI DE L’ANTIC HOTEL CASAMANYA. 3R PREMI; M31ESTUDI, ARQUITECTURA I INTERIORISME



CONCEPTE

L’arquitectura del granit és el fil conductor del projecte; La precisió, l’ordre, la mesura, la serenitat i la simetria. El nou edifici creix dins una doble pell i s’uneix amb la façana lateral de l’edifici existent. Un volum de granit amb unes proporcions quadrades regides per la volumetria de l’arquitectura preexistent, queda visualment flotant sobre un espai natural que dona vida i aire al nou edifici.


INTERVENCIÓ

En l’edifici existent, la intervenció que es planteja va relacionada amb el medi ambient i la millora de l’eficiència. Una nova passarel·la interna forma una doble pell per generar un espai a l’aire lliure que aporta molta qualitat de treball a l’interior. El punt clau del projecte és la unió entre els dos volums, com treballen estèticament en conjunt i a la vegada la circulació que es genera en aquest complex, ja que és molt més que un sol edifici.

Una circulació interna entre edificis, però a la vegada, una externa i una connexió amb la parròquia. Hi ha dos accessos a peu de carrer i un per l’aparcament. L’espai d’unió entre els edificis es treballa amb una rampa que convida als usuaris a una circulació fluida, i coberta. El nou volum es planteja com una peça sòlida, compacta i ordenada a la part superior, naixent d’un espai vidriat, i en contacte directe amb l’exterior que l’envolta.



REHABILITACIÓ I INTERIORISME

Els interiors es plantegen com a un reflex de les actuacions exteriors. Es mantenen les aplicacions d’arrebossats, que aporten textura, personalitat i una coherència amb

l’edifici a rehabilitar. Aquestes conviuen amb les superfícies continues i llises dels paviments i la resta d’elements d’obra nova juntament amb el granit com a protagonista permanent a les rampes d’accés i la planta baixa dels dos edificis. Les zones de treball es plantegen completament diàfanes, introduint elements de mobiliari que sectoritzen l’espai i aporten privacitat individual als diferents blocs de treball.


El nou volum es planteja com una peça sòlida, naixent d’un espai vidriat en planta baixa que permet un contacte directe amb l’exterior enjardinat que l’envolta.











UNIÓ DELS DOS EDIFICIS

Es busca una continuïtat material tot incorporant conceptes d’arquitectura moderna amb una base noucentista. El nou volum creix a consciència i s’uneix amb l’edifici original per mitjà del granit, de forma geomètrica i tot jugant amb un petit moviment caracteritzat per la seva textura en estat natural. És proposa un voladís quadrat que ens enllaça els dos edificis, generant aquesta unió a través del mateix material utilitzat. L’arrebossat continua present en totes les noves intervencions, amb una textura més robusta.



LLARGA VIDA AL CASAMANYA

CONCURS D’IDEES PER A LA REHABILITACIÓ I POSADA EN VALOR DE L’EDIFICI DE L’ANTIC HOTEL CASAMANYA 4t PREMI TONI RIBERAYGUA



El projecte busca una intervenció quirúrgica amb l’objectiu de posar en valor l’edifici històric

evitant-ne la competència amb un edifici nou adjacent. Així com tornar a omplir de vida alguns exponents més rellevants del patrimoni cultural andorrà, impulsant la seva conservació i donantlos un nou ús vinculat a l’interès general. L’antic hotel Cassamanya d’Ordino serà la seu del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia.

Després de l’anàlisi del programa, es constata que les volumetries actuals són suficients per donar resposta a les necessitats d’espais dels diferents actors. S’aprofita la parcel·la adjacent per obrir l’edifici al públic, creant així un espai d’interacció social a través de la plaça que es crea. Aquest nou espai públic compta amb una sala polivalent pensada per les reunions de

poble.


ORDENAR ELS ACCESSOS

Es dota a cada actor d’accessos independents a les seves dependències perllongant el carrer actual mitjançant una rampa d’accés que genera una plaça pública central. D’aquesta manera, es dota de caràcter institucional l’edifici i es millora la seva accessibilitat.


CONSOLIDACIÓ DEL NUCLI VERTICAL

S’ha aprofitat el nucli de comunicacions existent i s’han introduït les instal·lacions actuals. S’han eliminat els ascensors de l’escala amb l’objectiu de recuperar la il·luminació zenital.


TRANSFORMANT LA MITGERA

La mitgera és l’única façana de l’edifici sense interès històric. Per aquest motiu, s’ha decidit intervenir-la mitjançant uns cubs metàl·lics que permetin generar els accessos anteriorment esmentats i generar noves entrades de llum natural a l’edifici. Aquesta intervenció culmina amb un gran porxo que convida el transeünt a entrar. En la part exterior s’ubiquen unes escales d’emergència que continuen amb la materialitat de la intervenció. Es busca una materialitat neutra i austera que no competeixi visualment amb les preexistències.



















Recent Posts

See All

コメント


bottom of page