top of page
Search

Peatonalització

Carrer Callaueta - nova zona de vianants a Andorra la Vella.



La proposta de peatonalització del carrer Callaueta neix de la voluntat del Comú d’Andorra la Vella de pacificar la zona de Riberaygua i Travesseres.


El carrer Callaueta ha d’esdevenir un dels eixos vertebradors d’aquesta zona.


És projecta un carrer de plataforma única, pavimentant el vial central i les zones d’aparcament, guanyant així l’ample total del carrer per a vianants i terrasses.


S’aprofita l’obra per millorar els serveis existents.


En una segona fase s’ubicaran un conjunt de bancs i jardineres per acabar d’equipar el conjunt.


MATERIALITAT

La proposta s’ha basat en la recerca d’un paviment durador i atemporal, que combini bé amb la resta de materials emprats en els carrers de la capital.


Un nou paviment amb un especejament i una col·locació extrapolable a qualsevol reforma urbana, sense buscar protagonisme amb complicades geometries o jocs de tonalitats molt contrastats, com el granit.


S’han utilitzat dos tipus de granit de tonalitats lleugerament diferents, tallats en peces tipus adoquí de 20 x 10 x 8 cm.


Una geometria amb la que fàcilment és “reomplen” els buits urbans a pavimentar.


D’una banda, el granit Gris Pirineu en una quantitat superior, predomina i fa d’enllaç amb el granit existent a les voravies.


D’altra banda, s’ha utilitzat el granit Negre Ibèric.


Els dos tipus de granit amb tonalitats diferents i emfatitzats per les pròpies vetes de la roca, col·locats amb un aparell totalment aleatori, donen dinamisme al acabat del carrer.


Aquest canvi de tonalitats adquireix el seu major protagonisme, amb el paviment mullat després d’una gran pluja.


IL·LUMINACIÓ


Així com en la materialitat del paviment no es busca cap tipus de protagonisme de l’arquitectura, en el cas de la il·luminació s’ha buscat una solució que dotés al carrer d’un caràcter únic, i esdevingués l’element distintiu.


S’ha optat per un sistema d'il·luminació suspesa de les façanes dels edificis.


Dues catenàries longitudinals d’on és subjecten i alimenten una sèrie de lluminàries, que recorren el carrer com una catifa de llum.


Aquest conjunt de catenàries també serveix per tematitzar i decorar puntualment el carrer, esdevinguent una infraestructura clau per a la dinamització del mateix.



A la zona d'entrada al carrer s'aprofiten els tres arbres existents per generar espais verds, que afavoreixen la permeabilitat de la nova plaça d'accés. La resta d'arbres s'integren en la trama del paviment.


S’ha optat per la lluminària TUMBLR de la casa Urbidermis pel seu aspecte de lluminària domèstica.


El sistema d’il·luminació compleix els estàndards del nou reglament de qualitat lumínica i d’eficiència energètica de l’enllumenat exterior.


En cas d’intervenció per part dels bombers, un senzill protocol d’apagada del sistema, facilitaria la seva tasca.
















PROJECTE: CARRER CALLAUETA, UNA ZONA DE VIANANTS A ANDORRA LA VELLA ARQUITECTURA: TONI RIBERAYGUA

CONSTRUCTORA: LOCUBSA






28 views

Comments


bottom of page