top of page
Search

Panoràmica a 2.701 metres

Mirador solar de Tristaina - Ordino/Arcalís.



Ordino compta des d’aquest estiu amb un nou espectacular atractiu que permet gaudir de les vistes sobre la majestuositat de la seva vall, nomenada reserva de la Biosfera per la UNESCO.


Es tracta del Mirador Solar de Tristaina que té unes vistes panoràmiques de 360 graus i ofereix al visitant una nova perspectiva privilegiada de tot el circ glacial de Tristaina i els tres llacs.


El Mirador està ubicat a la conca de Creussans, concretament al Pic de Peyreguils, a una altitud de 2.701 metres, dins del domini d’Ordino Arcalís i a pocs metres de la frontera amb França. L’accés es fa principalment amb els dos ginys de l’estació i l’últim tram es fa a peu, per un camí degudament adequat i preparat.


El mirador, una estructura metàl·lica circular per on poden transitar els visitants, és un gran rellotge solar amb el gnòmon central, d’uns 27 metres de longitud, inclinat a 42,64°, que és la latitud exacta del punt on es troba el mirador. Tot i que inicialment es van treballar diferents geometries, finalment la conceptualització i proposta arquitectònica, a càrrec de Toni Riberaygua i Sergi Riba, va aprofitar el pretext de construir un rellotge solar per organitzar un mirador panoràmic circular obert a 360° suspès del sistema estructural que configura el gnòmon.


La seva forma circular permet albirar a l’oest fins al circ glacial de Tristaina, al sud i a l’est tot el domini de l’estació d’Ordino Arcalís, i al nord les valls d’Auzat, amb vista a cims emblemàtics com la Pica d’Estats.


L’objectiu a l’hora de dissenyar el mirador era crear un element lleuger que reposés sobre el cim minimitzant-ne l’impacte i creant una sensació de flotabilitat i lleugeresa.


“UNA VISTA PRIVILEGIADA DE TOT EL CIRC GLACIAL DE TRISTAINA I ELS PIRINEUS”

La passarel·la anular per on es transita, és de 25 metres de diàmetre i una amplada de 1,5 metres, i resta suspesa mitjançant una sèrie de tensors del punt central del trípode que configura el gnòmon del rellotge, basant-se en el principi de la roda d’una bicicleta.


Un dels reptes del projecte ha estat la materialització d’una obra a 2700 metres d’altitud amb una accessibilitat limitada: el mirador es troba a 350 metres de qualsevol punt accessible mitjançant mitjans mecànics, i s’ha de salvar un desnivell d’uns 75 metres per un camí que carena la muntanya per arribar-hi.



Això condiciona el subministrament de materials i equips, obligant a fer-ho només mitjançant helicòpter i amb remeses no superiors a 900 kg de pes, motiu pel qual ha estat vital alinear el disseny general del projecte amb el propi procés constructiu.


Al marge de les complexitats inherents a la materialització d’una obra d’aquestes característiques, la materialització de l’enginyeria estructural també ha estat un dels altres gran reptes, a càrrec de Lluís Moya i Cristian Fernández.


El repte ha estat plantejar els esforços de l’estructura del mirador a tracció i compressió, deixant de banda una estructura que treballi a flexió com ho fan les solucions estructurals en la majoria de miradors.


La posició privilegiada del mirador de Tristaina ha obligat a formular el disseny en el marc de l’economia circular, de la minimització de residus d’obra i de la sostenibilitat.


El sistema constructiu proposat és totalment desmuntable mitjançant unions cargolades.


Finalment, pel que fa a contribuir en la sostenibilitat, aquesta s’ha abordat reduint al màxim possible la quantitat de material i recursos.


El projecte, que ha estat impulsat pel soci principal de SECNOA, Joan Viladomat, i realitzat per l’estudi d’arquitectura Toni Riberaygua, l’enginyer Sergi Riba, i altres col·laboradors de l’enginyeria estructural i les estructures metàl·liques. COPSA ha executat l’obra civil.








PROJECTE: MIRADOR SOLAR DE TRISTAINA · ORDINO/ARCALÍS

ARQUITECTE: TONI RIBERAYGUA

ENGINYERIA: SERGI RIBA

CONSTRUCTORA: COPSA

Recent Posts

See All
bottom of page