top of page
Search

LA LÍNIA RECTA COM A PRINCIPI

EDIFICI MERITXELL 99 · ANDORRA LA VELLA



L’edifici Meritxell 99 era una construcció antiga amb la tipologia típica dels anys 80, i que s’havia de rehabilitar. Quan es va realitzar el projecte, es va arribar a la conclusió que a causa de la volumetria actual es podia guanyar una planta més.


D’aquesta manera es va despullar tota l’estructura sense tocar els locals comercials de la planta baixa i reforçar- la mitjançant un sistema de façana ventilada amb estructures prefabricades de fusta.


La façana es va revestir d’una estructura prefabricada de fusta: la solució constructiva més lleugera per a l’estructura.



La imatge de l’esquerra correspon a l’antic edifici, la de la dreta a l’aspecte de la façana principal després de la intervenció.







El projecte es va dividir en dues actuacions: A la primera actuació es va fer un despullament integral de l’edifici, extraient totes les capes suplementàries de reformes anteriors i també alleugerint al màxim l’estructura, ja que a la part superior s’instal·laria una planta més amb els mateixos fonaments i la mateixa estructura ja existents. La segona actuació va consistir a reforçar l’estructura ja existent amb unes xapes de morter estructural específic. També es va buscar la solució constructiva més lleugera possible per tal de reforçar l’estructura. Per aquest motiu, es va triar un sistema prefabricat de fusta. L’obra es va fer sense afectar els locals comercials que estaven en funcionament a la planta baixa durant la realització del projecte.



D’esquerra a dreta, el procés constructiu del muntatge de la façana. Les plaques de fusta prefabricades van ser col·locades una a una.



El projecte afavoreix la plasticitat de les línies, amb parts ben definides i delimitades. Amb una gamma cromàtica en blanc i negre.







Per al revestiment de l’estructura com ja hem dit anteriorment, es van triar unes estructures prefabricades de fusta que van ser col·locades, una a una amb l’ajuda d’una grua. Durant el procés constructiu es van trobar restes d’antics materials que es troben actualment fora de la normativa vigent, com l’amiant i la uralita, que van ser substituïts per d’altres d’ús actual. Els aïllaments entren dins de la normativa vigent de 20 cm de llana de roca. D’aquesta manera compleixen les especificacions del Pla RENOVA de millora de l’eficiència energètica en edificacions. Per al procés de col·locació de les estructures prefabricades es va utilitzar una grua de grans dimensions.

Gràcies a la volumetria que presentava l’edifici, a la part superior, es va poder construir, una planta amb dos habitatges (foto dreta).




Les vivendes van ser reformades íntegrament seguint un estil minimalista, en consonància amb l’estètica de la rehabilitació. A l’entrada es va conservar una de les parets realitzada amb totxana vista que contrasta amb el blanc dominant, creant un espai d'aspecte urbà i cosmopolita.



Els paviments, tant del terra com de l’escala, són porcellànics i de tonalitat clara, seguint la mateixa línia decorativa, així com a la fusteria.





S’han instal·lat diferents focus de llum led càlida en punts concrets i seguint la geometria de l’espai.




El paviment de l’escala interior que dona accés a les diferents plantes és de rajola, precisament és la mateixa que hi ha col·locada als replans per tal de crear una continuïtat en l’espai. Les parets estan pintades de color blanc, seguint la mateixa línia decorativa. La barana i la senyalística, són de ferro i estan pintades de color negre, l’únic element fosc que es troba en tota la superfície que ocupa l’escala.




Pel que fa a la il·luminació interior, està distribuïda estratègicament en diferents punts de l’edifici amb focus de llum led càlida. Les consignes generals als interiors han estat la optimització dels espais cercant l'amplitud i la llum.









A la façana, els mòduls geomètrics i esquemàtics, potencien el rectangle i la línia recta com a principi fonamental de construcció, donant pas a una estètica molt senzilla i neta, sense necessitat d'incorporar recursos exagerats. Un projecte on s’ha cercat la funcionalitat i la simplicitat en el disseny, i enfocant-se en la geometria i la materialitat.



PROPIETAT: CASA RIBERAYGUA SL i SUMMIA REAL ESTATE

ARQUITECTURA: TONI RIBERAYGUA I TURI RIBERAYGUA/ART ARQUITECTURA ESTRUCTURES MODULARS: DOMEHAUS CONSTRUCTORA: PIDASA

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page