top of page
Search

IMMERSIÓ I INTERACCIÓ

MUSEU BICI LAB ANDORRA



El Comú d’Andorra la Vella va convocar un concurs en el que s’havia de concebre i dissenyar el Museu de la Bicicleta, l’entitat va integrar la col·lecció de la família Riberaygua, inigualable, extensa i amb un valor històric incalculable. Playmedia és un grup empresarial especialitzat en dissenyar i produir espais que generen visites, i van guanyar el concurs sota el nom “Únicament sé que existeix un país on la gent viu i se sent lliure” exposant la bicicleta com a fil conductor per poder incerir en els temes directes que lliguen la bicicleta amb els diversos àmbits actuals, com per exemple, les noves tecnologies.


EL COLOR DAURAT DEL MOSTRADOR I LES LLUMS LINEALS LED INCREMENTEN EL PROTAGONISME DE LA PEÇA.

Quan van tenir clar el concepte de la bicicleta i el món que l’envolta, i després de saber tots els requeriments tècnics (espais, alçades...) van posar en marxa el seu ampli equip on hi figuren enginyers audiovisuals, dissenyadors, pedagogs i productors audiovisuals per portar a terme el museu. Anteriorment la zona del museu eren oficines i tot el recinte incorporava falsos sotres, així que van anivellar tota la sala perquè tot fos uniforme. Disposaven de 1.700 m2 dividits en dos nivells, els espais són diàfans i s’ha complert amb tots els requeriments muesològics i museogràfics. A la planta baixa s’ha incorporat la recepció amb el mostrador, que fa la forma de les corrents d'aire que es generen amb la aerodinàmica de les bicicletes i els cascs, és una peça orgànica molt difícil d’executar, però que actua com un element central de l’espai. A més, en el mateix nivell està la botiga, la zona d’exposicions temporals i una petita zona expositiva.



L’ESPAI S’ANIRÀ TRANSFORMANT AMB EL TEMPS I ELS ESPECTADORS SEMPRE TINDRAN UN MOTIU PER TORNAR.



L’apartat d’exposicions temporals compta amb vitrines reutilitzables, on actualment s’exposa una mostra sota el títol La dona i la bicicleta: Marianne Vos és una de les protagonistes, entre d’altres. Aquest espai també compta amb una zona de miralls que creen un efecte òptic infinit, on hi ha dobles jocs amb els vidres que deixen veure una part de l’exposició però no tot, produint una sensació d’incògnita al visitant. El projecte està a mig camí entre un museu i un parc temàtic.





Abans de baixar l’escala una pantalla de 30 metres acompanya uns ciclistes hiperrealistes posicionats a la paret que capten totalment l’atenció del públic. Les escales es van concebre partint de la idea dels amfiteatres grecs, les escales amb la catifa vermella de les gales de Hollywood, les piràmides, etc, ja que davant visiones tota l’estona una gran estructura feta a mida que es va montant en si mateixa fins al sostre. L’estructura exposa les bicicletes com si fossin trofeus.










La llum posicionada al sostre amb leds compta amb una forma original i és única, refermant la importància del gran volum.




"EINES AUDIOVISUALS IMMERSIVES, INTERACTIVES I ESCENOGRÀFIQUES"

A la planta -1 es troba tota la zona expositiva, dividida en dos subespais. A banda esquerra trobem l’apartat d’Andorra i la bicicleta que es desglossa en el mediambient, les noves tecnologies, la salut, la salut mediambiental i l’oci i el turisme, és a dir, tots els aspectes que es relacionen amb aquest mitjà quan el practiques. Els apartats proactius i diferents, fan que el visitant visqui sensacions constanment.



L’ESTRUCTURA BÀSICA ÉS DE FERRO I DM. CADA TUB METÀLIC COMPTA AMB UNA MIDA DIFERENT, CAP ÉS IGUAL, CREANT L’EFECTE DE LES CORBES DE LA MUNTANYA, ALUDINT AL PIRINEU ANDORRÀ. LES LLUMS S’HAN REALITZAT AMB IMPRESSORA 3D.



"A LA COL·LECCIÓ EXPOSADA TROBEM BICICLETES D’ESTILS I ÈPOQUES MOLT DIFERENTS"

A banda dreta es situa la història de la bicicleta amb diferents escenaris: com a mitjà d’oci, a les guerres i com a elements tecnològics. La gamma cromàtica que vesteix tot el museu incorpora tres colors: negre, blanc i daurat.









AL SÒL S’HA REPRESENTAT LA FORÇA, LA RAPIDESA, LA VELOCITAT, L’ENERGIA I EL MOVIMENT. MITJANÇANT UNA REPETICIÓ DE LÍNIES CORBES, S’ACONSEGUEIX UNA ATRACTIVA METÀFORA VISUAL DE LA VELOCITAT DE LA BICICLETA. TOTS ELS ELEMENTS TENEN UNA EXPLICACIÓ I UNA LLÒGICA, NO HI HA RES COL·LOCAT A L’ATZAR.


Els dos primers són oposats però bàsics contrastant amb el daurat que és el més vistós i que s’ha triat per donar a les bicicletes la importància d’una joia. El paviment, està pintat en blanc i negre, i s'han dibuixat unes dinàmiques línies cinètiques, evocant l'eix vertebrador.



Totes les estructures són lacades i incorporen dm ignífugs, pensats per un centre d’ús públic. També han utilitzat fusta, metall i vidre per a diversos elements del centre museístic. Pel que fa al sistema d’il·luminació, les estructures estan retroil·luminades amb led, per donar-li més importància, també s’han incorporat llums circulars leds i focus


amb llum directa enfocada a les bicicletes per emfatitzar-les. El sistema de climatització és l’habitual ja que la col·lecció no necessita un tipus de conservació específic per a les bicicletes.



En el cas del robot, s’ha utilitzat una nova tecnologia per parlar del mateix terme. Els braços robotitzats d’aquest s’han sincronitzat expressament amb la producció audiovisual, creant l’efecte WOW al visitant.

Aquest element mostra com les noves tecnologies estan molt presents en el món de les bicicletes. A nivell de seguretat s’ha incorporat el botó del pànic a la zona del robot; els altres sistemes són els de seguretat estandaritzats d’un museu.






LA CÈNTRICA FAÇANA, EVOCA L’OROGRAFIA DEL PAÍS, MITJANÇANT FORMES GEOMÈTRIQUES I VOLUMÈTRIQUES, EN LA GAMMA CROMÀTICA QUE SEGUEIX LA MATEIXA LÍNIA DE TOT EL PROJECTE.


El centre Bici Lab Andorra incorpora una de les col·leccions de bicicletes més àmplies d’europa, en un entorn amb un disseny avantguardista.


CONCEPTE, DISSENY I DIRECCIÓ FACULTATIVA: PLAYMEDIA

CONSTRUCCIÓ: PLAYMEDIA I CONSTRUCCIONS MODERNES

Recent Posts

See All
bottom of page