top of page
Search

ENTREVISTA A ROSA GILI, CÒNSOL MAJOR D'ESCALDES-ENGORDANY



En aquesta entrevista, Rosa Gili, cònsol major d’Escaldes-Engordany, ens explica les raons que han motivat la posada en marxa del projecte Caldes i el creixement previst per a la parròquia. Parlem sobre el pla de reordenament urbanístic de la parròquia, pensat per gestionar el desenvolupament de la zona i assegurar un creixement sostenible. Amb aquesta iniciativa, esbusca crear un nou atractiu per a turistesi residents, potenciant l’economia local i millorant la qualitat de vida dels habitants, tot respectant el patrimoni cultural o natural de la zona.

El nostre objectiu és fer la parròquia més atractivaper als visitants, millorant els espais i les infraestructures, amb la finalitatde potenciar el turisme i generar més activitat econòmica i cultural i natural de la zona.

Quin és l'objectiu principal del Projecte Caldes a Escaldes-Engordany?


L'objectiu principal és generar un atractiu per augmentar l'activitat econòmica a la part alta de la parròquia d'Escaldes-Engordany. Durant els darrers anys, l'activitat comercial en aquesta zona ha disminuït, i el que es busca és crear motius suficients perquè tant els turistes com els residents vulguin visitar- la.

Un dels principals punts forts de la parròquia és la presència d'aigües termals, que són úniques a Andorra. Aquest recurs natural esdevé el punt de partida ideal per impulsar el projecte Caldes, que pretén revalorar aquest tresor i vincular-lo amb altres aspectes del patrimoni local.

A més de les aigües termals, també es vol destacar altres atractius històrics i culturals com els ponts de pedra d'estil romànic, així com la història de la parròquia relacionada amb els primers hotels termals que es van construir a la zona. La idea és posar en valor aquest patrimoni i utilitzar-lo com a base per revitalitzar la zona alta de la parròquia.


Quina és la importància de l'escultura de Javier Balmaseda dins del Projecte Caldes?

Javier Balmaseda, juntament amb altres participants, es va presentar al concurs del projecte Caldes, el qual Javier va resultar guanyador. Cal destacar que aquest concurs va estar obert a la participació de tothom qui volgués involucrar-se.

A més a més, el jurat va comptar amb la participació de diferents consellers del comú, tant de la majoria, la minoria, un representant dels arquitectes, dels enginyers i d’altres artistes.

L'escultura principal del projecte té com a objectiu retre homenatge als orígens

econòmics de la zona, centrant-se en el paper que van tenir les aigües termals. Els elements com banyeres i aixetes simbolitzen l'època en què els hotels termals eren el motor econòmic d'Escaldes-Engordany. A més, s'instal·laran banyeres en funcionament al pont romànic, amb vistes directes alriu, com a part de l'esforç per recrear i potenciar l'experiència termal i històrica de la parròquia.


Quin tipus de materials s'estan utilitzant en la construcció per garantir la sostenibilitat ambiental del projecte?

L'origen del projecte sempre ha estat fonamentat en la voluntat de treballar amb materials sostenibles des del principi. Un dels aspectes clau és la canalització d'aigua, un procés dissenyat per evitar l'ús de bombes d'aigua que consumeixen una gran quantitat d'energia.

Cada bassa tindrà una temperatura específica, i l'objectiu és que l'aigua es refredi de manera natural gràcies alcabal del riu, sense necessitat d'utilitzar energia addicional. Aquest procés aprofita el flux natural de l'aigua per mantenir la sostenibilitat del projecte i reduir el seu impacte ambiental.


Hi han hagut dificultats en la implementació del Projecte Caldes fins ara?

Hi ha hagut algunes dificultats durant el procés, especialment tenint en compte la magnitud del projecte. Les aixetes no són només un element estètic; també tenen una funció pràctica. Per garantir que funcionin correctament, ha estat necessari un estudi acurat del seu disseny i funcionalitat. Això ha suposat un repte afegit, però essencial per assegurar el bon funcionament de la instal·lació.


Es preveu un gran impacte turístic al projecte?

Sí, aquest és l'objectiu principal del projecte. Hem parlat amb els comerços locals de la zona, i ens han comentat que hi ha molta més afluència de gent. Des del Comú també hem observat un increment de visitants a la part alta de la parròquia.

A més, gràcies a la font i a les aigües termals, molts nens ja han pogut gaudir-ne. La raó principal d'incloure les aigües termals és que, durant l'hivern, després d'una jornada d'esquí, les persones puguin venir a relaxar- se en aquest espai.

Aquest pròxim hivern serà clau per veure com respon la gent a aquesta idea i avaluar l'impacte del projecte finalitzat.


Quines actuacions es preveuen per potenciar el projecte Caldes?

Ens anem adaptant a mesura que avancen les obres, però, tenint en compte que som un país turístic, aquest projecte és clau per al desenvolupament econòmic de la parròquia. El nostre objectiu principal és fer-la més atractiva per als visitants, i això implica una sèrie d'accions per millorar els espais i les infraestructures turístiques, amb la finalitat de potenciar el turisme i generar més activitat econòmica local.

Un dels nostres objectius principals és aconseguir que els turistes allarguin la seva estada durant uns dies i oferir-los una sèrie d'activitats que siguin atractives i que complementin la seva experiència a la parròquia.


Quin ha estat el paper dels residents en el desenvolupament del Projecte Caldes? S'han realitzat consultes o activitats de participació ciutadana per involucrar els veïns en el procés, i hi ha hagut queixes o preocupacions expressades per part dels residents?

Aquest projecte va néixer amb l'objectiu de fomentar la participació ciutadana. Quan vam organitzar el concurs obert a tothom, vam rebre propostes molt diverses, incloent- hi el dibuix d'un ciutadà fet amb carbonet. Des del principi, hi ha hagut molt interès i implicació per part dels ciutadans.

A més, dins de l'edifici Caldes, vam organitzar una exposició amb tots els projectes presentats al concurs. També vam habilitar un llibre de visites on la gent podia deixar comentaris amb les seves opinions i suggeriments.

A part d'això, vam celebrar una reunió de poble per resoldre tots els dubtes i oferir informació clara als veïns. He compartit bastant tot aquest procés per assegurar que els ciutadans se sentin integrats en el projecte.

Tot i això, entenem que hi ha persones a qui els ha costat acceptar-lo, però estem convençuts que, amb el temps, acabarà agradant a tothom.


Sobre el festival Caldes, quines expectatives creu que tindrà en el projecte en general? I sobre la 1a edició, quins han sigut els resultats? Esteu contents?

El primer dia va ploure molt, però la resta de dies ens vam sorprendre gratament per la gran quantitat d'assistència que vam tenir. Hi havia espectacles per a totes les edats, i l'esdeveniment va ser un èxit. Això va permetre que la gent pogués conèixer millor el patrimoni de la zona, reforçant la connexió amb la nostra història i cultura.


Per quan està previst la finalització de la plaça de l’església?

Es preveu que la plaça estigui completada l'any vinent, ja que s'ha decidit afegir-hi una segona terrassa a la part superior.

Un dels elements clau per ampliar la plaça ha estat la col·laboració dels propietaris de la zona. Aquesta sinergia ens permetrà accedir al Carrer de l’Obac, facilitant així una millor connectivitat i una experiència més fluïda per a tots els usuaris de l'espai.


Quin és el pla d’habitatge d’Escaldes- Engordany en relació a les construccions que s’estan fent? Hi ha noves obres previstes?

Quan vam iniciar aquest mandat, vam decidir aturar la construcció, tot i que alguns projectes ja estaven en marxa. Actualment, tot està aturat excepte els projectes que ja tenen l'ordre d'execució i poden continuar.


Com està el pla de reordenament de la parròquia pel que fa la construcció?

Hi estem treballant. Tenim l’equip que hoha de liderar i està tot en marxa. Estem treballant per garantir que aquest pla d’actuació respongui a les necessitats de creixement i desenvolupament sostenible del territori.

M’agradaria que tot aquest treball servís per ordenar la parròquia, optimitzar l'ús dels espais disponibles, equilibrant les àrees urbanitzades amb els espais naturals per preservar l'encant d’Escaldes-Engordany.

i oferir més opcions d'habitatge i serveis adaptats a les famílies d’Andorra.

De moment encara no podem avançar res perquè, com deia, hi estem treballant, però l’objectiu és que la revisió del POUP ens serveixi per trobar el màxim d’eines possibles per preservar el paisatge, els centres històrics, la natura... però també per trobar solucions als problemes que tenim sobre la taula, com ara l’habitatge a preu assequible perquè tothom pugui viure amb dignitat en aquest país.


Creus que hi ha possibilitat de molt creixement a la parròquia d’Escaldes-Engordany?

Urbanísticament parlant, no, però sí des del punt de vista econòmic. Aquesta parròquia ha estat atractiva tant per a residents com per a visitants, amb una oferta de serveis

i infraestructures en constant millora. No obstant això, és essencial abordar els reptes urbanístics amb cura. Frenar temporalment el pla urbanístic pot ser una bona estratègia per garantir que el creixement sigui sostenible i respectuós amb el patrimoni cultural i natural de la zona, permetent trobar un equilibri entre el desenvolupament i la qualitat de vida dels habitants. A mesura que avancem, és clau involucrar la comunitat en el procés de decisió per assegurar que els futurs projectes responguin a les necessitats i desitjos de tothom.


És essencial abordar els reptes urbanístics amb cura. Frenar temporalment el pla urbanístic pot ser una bona estratègia per garantir que el creixement sigui sostenible i respectuós amb el patrimoni cultural i natural de la zona.





13 views

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page