top of page
Search

DIÀLEG ENTREL’ARQUITECTURA I LA NATURA

LA QUEROLA · ORDINO


“Espais habitats ofereixen vistes emmarcades, i

cada cop diferents cap al nord i les valls d’Ordino.

Al sud, s’obren a una dolça llum de sotabosc.

És una harmonització de diferents paisatges.

Infructuositats rocoses. Un llac on poder banyar-se.

Caigudes d’aigua i rierols. Plataformes dins dels

arbres i un amfiteatre de verdor. Aquí, tot és força i

calma" Jean Nouvel


Jean Nouvel, referent imprescindible de l’arquitectura global, signa el

projecte “La Querola”, amb la col·laboració de Josep Ribas i Jordi Sala. Aquest

es vertebra com una idea comuna expressada de manera diferent a cadascun

dels seus 51 habitatges. Aconseguint una utilització més intel·ligent de

l’entorn i la creació d’espais de qualitat, totalment personals i diferents els

uns dels altres.

Amb un indiscutible enfocament artístic, “La Querola” ha sabut cercar la

practicitat i la funcionalitat. El treball de Nouvel barreja la privadesa i el

confort d’un habitatge selecte amb els avantatges de la vida en comunitat.

El projecte consta de set monòlits que configuren el paistge i esdevenen elements geogràfics

Es tracta d’un projecte

innovador amb visió de futur que compta amb el privilegi de gaudir d'un entorn natural exterior, com si es tractés de cases aïllades enmig del bosc, a tan sols 10 min. d’Andorra la Vella.


L’innovador complex residencial està situat al costat del petit poble d’Ordino, un dels indrets més bonics i preservats

d’Andorra, ubicat enmig d’una extensió de bellesa natural salvatge designada reserva de la biosfera per la UNESCO.La Querola connecta perfectament amb l'entorn. El disseny aconsegueix mimetitzar l'artificial i el natural, deixant que el paissatge ompli de detalls cada habitatge.


El complex residencial és una experiència sensorial holística per als seus habitants que

comença amb el disseny del seu exterior. Una façana de formes naturals i irregulars formada per més de 22.000 peces de pissarra diferents que fan d’aquest exterior una autèntica obra d’art.

Cada habitatge comprèn un mínim de 250 metres quadrats de 2, 3 i fins a 5 habitacions, que van des del Simplex de 2 suites d’entre 250 i 300 metres quadrats fins a arribar a les Dúplexs/Triplex Especial d’entre 600 i 2000 metres quadrats.

La iniciativa arquitectònica, juntament amb un treball paisatgístic inclusiu, continua amb els amplis i luxosos interiors dels habitatges, amb l’objectiu d’oferir totes les comoditats i prestacions possibles als seus habitants tot preservant la seva intimitat.La Querola d’Ordino és un projecte “site specific”, és a dir, creat per existir en un lloc

determinat a on l’arquitectura no té sentit si no és en relació amb l'espai on està construïda. Es tracta del diàleg entre la construcció i l’entorn natural que l’envolta.

Els elements bàsics dels quals consta el projecte són la pedra, la fusta, l’acer i el vidre.

Les façanes nord amb les seves espectaculars formes ondulades de

lloses de pissarra amb obertures de

vidre, balcons i terrasses cobertes

privades, recorden el paisatge

granític del davant, però també

proporcionen durabilitat i aïllament

tèrmic amb poc o cap manteniment.

Les façanes sud de línies rectes, de fusta i vidre, amb grans obertures i terrasses, s’obren al bosc amb molta llum natural.
No hi ha cap unitat que sigui igual a una altra. La façana està composta per més de 22.000

peces de pissarra amb formes diferents.


Cadascun dels set edificis té 4 plantes en les quals es distribueixen els habitatges.

Els materials interiors bàsics continuen sent la fusta i la pedra, però també el formigó vist. S'ha utilitzat Corian per a banys i lavabos. Els sostres són alts per als estàndards locals i poden tenir diferents formes. El joc de llum entre el nord i el sud a través de les grans obertures de vidre i el reflex del paisatge exterior en grans superfícies de miralls

interiors milloren aquest diàleg entre l'exterior i l'interior.La façana nord-est compta amb una estructura d’alumini coberta amb pedra de pissarra, amb un alt nivell d’impermeabilització (Tyvec Sheet) i aïllament de llana de roca de 20 cm de gruix que coincideix amb el certificat d’eficiència

energètica de nivell A, segons la normativa andorrana.

Les finestres són d’alumini de la casa Shüco, amb un coeficient de 0,9 i perfils d’acer de la casa Foster en finestres de gran pivot.Detall de la façana nord on es percep la singularitat del projecte, l’equilibri entre la privacitat i la integració.La il·luminació és un dels elements clau i un dels principals reptes en

el desenvolupament de La Querola d’Ordino. Viabizzuno l’empresa

encarregada del projecte d’il·luminació, en el que lallum no es pot

projectar per punts de llum; s’ha de projectar la llum adequada.

Els habitatges estan totalment automatitzats, controlant la llum artificial i natural.

S’ha seleccionat el sistema N55, un sistema innovador de múltiples possibilitats que s’adapta a cada vivenda.

La connexió i la circulació entre els nivells es facilita per un ascensor privat, i per una àmplia

escala de fusta i acer, proveïda de prestatgeries que es poden utilitzar com a biblioteca o per a l’exposició d’objectes d’art. La connexió també és possible mitjançant una escala exterior.

La Querola respecta el drel de la muntanya. És una construcció que integra però no amaga, aconseguint un diàleg entre l'edifici i la natura.

Una xemeneia de tres cares separa la sala d'estar del menjador. Les grans obertures de vidre ofereixen una vista impressionant sobre la vall d’Ordino i el bosc que l’envolta.

Els enormes finestrals de disseny exclusiu per a cada casa creen un flux de llum transversal

de les façanes de nord a sud i viceversa.


Les zones de cuina, molt àmplies, funcionals i amenes, estan orientades al sud de manera que reben molta llum mitjançant grans obertures de vidre amb vista al bosc. Estan completament equipades amb els millors electrodomèstics, amb una taula central de fusta de roure massissa, de disseny exclusiu de Jean Nouvel i fabricada per artesans francesos.

Tots els armaris tenen les portes de vidre i estan coberts amb una subtil malla de niu d’abella de metall patinat, que permet un joc de transparència i reflexos de llum.El projecte emergeix com una característica contemporània respectant l'entorn natural. Des de l'interior de les vivendes, es pot gaudir de l'entorn natural exterior amb tota privacitat.


Totes les habitacions disposen de bany, fets a mida de Corian.

Els de les habitacions orientades a nord són de color gris antracita per combinar amb el color de la pissarra de la façana nord.

Als acabats interiors predominen els materials naturals, com la fusta de roure i la pedra, tan a les parets com a terra, però també s'utilitza el ciment en els sostres i altres materials, creant un contrast que esdevé coherent amb l'aspecte contemporani global.Una estudiada col·locació de miralls que reflecteix la llum que arriba de l'exterior i també per a reflectir el paisatge cap a l'interior de la casa


Els banys de les habitacions orientades a sud són de color mel per combinar amb el to de

la fusta de roure que cobreix la façana sud.

Les aixetes estan dissenyades exclusivament per la prestigiosa marca italiana Gessi. L'atenció acurada als detalls i la forma de les aixetes s'equilibra amb una aspiració a la simplicitat, evocant l'ànima del projecte "La Querola".El Family Room, una àmplia zona d’esbarjo totalment equipada amb llar de foc i zona d’office, entre altres prestacions.Tots els habitatges disposen de garatge privat i ascensor, a més d’una zona, la Family Room, totalment equipada amb una gran llar de foc i una zona d’office, podent així crear espais únics, des d’una zona d’estudi/ biblioteca fins a una zona de jocs infantil o un Home Theater, perquè cada llar encaixi perfectament amb el seu propietari.


Zones d’office totalment equipades amb un bar amb neveres per al vi.
Concepció Arquitectònica: Jean Nouvel

Arquitectura: Jordi Sala | Josep Ribas

Promotora: Projectes Singulars

Comercialització: Consultura Singular

Constructora: Cevalls


101 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page