top of page
Search

ARQUITECTURA AMB CARÀCTER

EDIFICI MERITXELL 64



A l’Av. Meritxell 64, es trobava un edifici antic que ha estat enderrocat per donar pas a un de nou més actualitzat, i seguint els estandards actuals en matèria de sostenibilitat i eficiència energètica. La parcel·la consta de 196 metres quadrats, una superfície relativament petita però aprofitada al màxim, ja que s’ha fet una excavació de tota la penya fins a arribar al carrer a un nivell inferior (Fiter i Rossell).


La façana està construïda amb trespa blanca, i a través d’una disposició triangular amb tres textures diferents, crea la sensació òptica de volum.

L'objectiu de l'edificació era crear un aparcament a la planta baixa i, arribar a la cota de l'avinguda Meritxell per fer un accés a la part comercial (encara per desenvolupar). I destinar la resta de plantes a habitatges. La façana s'ha dividit en dos cossos diferenciats. D'una banda, s'ha dotat l'edifici d'un ascensor i una escala que es diferencia a l'exterior a través d'una cortina de vidre i acer. El segon cos destaca per tenir una estètica diferent. S'ha creat un efecte òptic d'enganyatall, mitjançant la col·locació de plaques de Trespa en tonalitat blanca, amb forma triangular i amb tres textures diferents (brillant, mat i amb gravat). Aquesta combinació, juga amb la volumetria de la façana.


S’ha volgut crear una continuïtat entre l’interior i l’exterior a través de la mateixa elecció de colors. En aquest cas una paleta de tonalitat clara.


El programa funcional consta de planta baixa i set plantes. La planta baixa dona accés a l'edifici i a l'aparcament. Després, hi ha una planta d'habitatge i local comercial. Posteriorment, la planta 4,5, 6 i 7 que estan destinades a habitatges plurifamiliars.

L'objectiu era obtenir dos habitatges per planta a les plantes baixes. I a les plantes superiors, fer un habitatge per planta amb terrassa. Els colors triats tant a l'exterior com a l'interior són de tonalitats clares com el blanc per tal de donar continuïtat a la relació interior-exterior. Les parets de l'escala interior que dona pas a les diferents plantes i la fusteria, són també de color blanc, amb una il·luminació càlida de tires de led, que segueix la geometria de l'espai.



El programa funcional està plantejat perquè hi hagi set plantes destinades a habitatges i una planta baixa destinada a local comercial.




L’orientació és nord-sud. De tal manera que s’han distribuït les zones de dia a la part sud (carrer Fiter i Rossell) i les zones de nit a la part nord (avinguda Meritxell).





Les persianes són de tipus venecià, d’alumini que permeten regular la intensitat de la llum natural segons les necessitats.






El projecte d'il·luminació es resol amb llum led. S'han instal·lat carrils de tira led en punts específics seguint una trajectòria lineal i la seva geometria. També s'ha incorporat diferents focus de llum càlida de led en diferents punts estratègics de l'habitatge. L'orientació de l'edifici és nord-sud. D'aquesta manera s'han distribuït les sales d'estar ala part sud per poder aprofitar la llum natural durant el dia. Deixant les habitacions a la part nord. En l'àmbit d'aïllament s'ha aconseguit entrar dins la normativa vigent amb 20 cm de llana de roca i la instal·lació de finestres d'alumini de triple vidre. A més, per a la calefacció s’han buscat les alternatives sostenibles. L'edifici es connecta a la xarxa de Feda Ecoterm. Un sistema de calefacció central que disposa d’una instal·lació que produeix calor per escalfar aigua i que es canalitza pels carrers perquè arribi a l’edifici, incrementant l’eficiència en l'aprofitament de l’energia, i la disminució de l’impacte ambiental. Tot plegat, dota el conjunt de l'edifici d'uns elevats nivells d'eficiència i sostenibilitat mediambiental.



Els banys són funcionals i d’estètica minimalista, on es manté la mateixa gamma cromàtica en tot el projecte: el blanc i el gris. La paret central de la zona d’aigües s’ha revestit del mateix porcellànic que s’ha emprat a terra per aportar un toc diferenciador i original.



El paviment triat és porcellànic i en tonalitat clara, i simula la fusta natural . S’ha triat el mateix paviment tant per l’interior com per l’exterior per tal de donar continuïtat visual, i dotar els habitatges d'espais oberts i amplis.




El mobiliari de cuina és minimalista i acord amb l’estètica del projecte. Juga amb el blanc, el gris i el negre. Totes les cuines disposen d’una illa central que permet una millor mobilitat i dota l’espai de funcionalitat.


ARQUITECTURA: ART ARQUITECTURA · TURI RIBERAYGUA

ENGINYERIA D’ INSTAL·LACIONS: JJT ENGINYERIA

CONSTRUCTORA: CONSTRUCCIONS MODERNES

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page