top of page
Search

Arrelat a la muntanya

Updated: Sep 28, 2021

Borda eficient - Vall d’Incles


Projecte d'arquitectura i interiorisme.



Ubicada en un entorn de muntanya privilegiat, aquesta borda és una reinterpretació de l’arquitectura tradicional duta a terme amb sistemes constructius contemporanis que garanteixen el confort i l’eficiència energètica actual. La casa s’insereix en el terreny, recuperant l’estètica de les construccions de muntanya.


“S’HA DISSENYAT AMB UNA ESTRATÈGIA PASSIVA QUE MAXIMITZA ELS GUANYS SOLARS”

La distribució s’organitza en dues plantes. A la primera planta hi trobem un espai principal longitudinal que compta amb una biga de carener massissa d’onze metres feta d’un sol tronc, una cuina, una gran taula i un finestral amb vistes a la muntanya.


Annex a aquesta zona, hi ha la sala d’estar orientada cap al fons de la vall amb un petit desnivell que crea un espai més recollit. Aquest canvi de nivell, que és una adaptació al pendent del terreny, el trobem també a la planta semisoterrada on estan les habitacions.


L’habitació que queda soterrada, s’ha realitzat en doble alçada gaudint de llum zenital i s’ha moblat amb unes lliteres que s’esglaonen a diferents nivells fins a connectar amb la planta superior.


Tots els espais compten amb una gran calidesa, pròpia dels acabats de la fusta reutilitzada, que s’accentua amb el contrast dels elements d’acer utilitzats puntualment.


"LA CASA S’INSEREIX EN EL TERRENY, RECUPERANT L’ESTÈTICA DE LES CONSTRUCCIONS DE MUNTANYA"


La il·luminació s’ha treballat amb llums indirectes per reforçar aquesta calidesa i amb acabats negres que combinen amb la fusta.


La casa s’ha dissenyat amb una estratègia passiva que maximitza els guanys solars i amb un bon aïllament per tenir un consum energètic gairebé nul.


Per tal de reduir l’impacte ambiental, els murs, els forjats i les cobertes s’han realitzat amb un sistema prefabricat de fusta dels Pirineus que ha permès escurçar el termini d’execució in situ, un aspecte essencial quan es construeix a més de 1.796 metres d’altura.



El projecte d’interiorisme de la borda es basa en dos pilars fonamentals: la funcionalitat dels espais i la selecció dels materials.


"CONTEMPORÀNIA I RÚSTICA, LA BORDA S’HA CONVERTIT EN UN OASI DE CONFORT I RELAX ENMIG DE LA VALL D’INCLES"

L’habitatge s’ha concebut com una casa de vacances, on els hostes es puguin trobar immersos en un ambient que els connecti directament amb la muntanya, en total immersió amb la natura i amb els elements que la configuren. D’aquí que la selecció de materials ha estat una de les consignes importants en el moment de dissenyar el projecte.


S’ha treballat amb materials purs, materials naturals, com ara la fusta, la pedra, el ciment i el ferro, que ens transporten directament als camps i muntanyes que envolten la borda.


La balança entre l’estil rústic i el modern ha estat un punt fort, ja sigui a través de la distribucció dels espais plantejats de manera contemporània, pensant en el COM viuen les persones dins la casa, com a través de l’harmonia amb la que es fusionen els materials, els uns amb els altres.


La borda és distribueix en dues plantes, que s’organitzen de manera que trobem a la planta superior la part més social, encabint els espais de cuina, sala d’estar, menjador i zona relax privada.


Aquests espais conviuen els uns amb els altres, en un espai completament obert, i fusionant-se entre ells ordenadament, aprofitant les vistes a l’exterior i les entrades de llums natural.


A la planta inferior, trobem els espais privats d’habitacions, banys i zones lúdiques. Dues habitacions tipus suite, s’ubiquen de manera pràcticament simètrica a la part frontal de l’edificació, deixant cabuda a la zona destinada als joves de la casa a la part posterior, on trobem un seguit d’espais que es donen la mà i on hi trobem la sala d’esbarjo i TV i les lliteres, tot connectat amb la planta superior de manera original, amb escales de ferro i una xarxa elàstica en suspensió que permet la connexió entre la planta superior i la planta inferior, però que sobretot permet l’entrada de llum natural a aquests espais.








PROJECTE: BORDA EFICIENT A LA VALL D’INCLES

ARQUITECTE: ALTURA

ENGINYERIA D’ESTRUCTURES: XAVIER BEAL, BEAL AEC ENGINYERS CONSULTORS

INTERIORISME: LAURA TORRES

CONSTRUCTORA: CONSTRUCCIONS ROCA



bottom of page