top of page
Search

Macla volumètrica

Edifici Forsabi II, Andorra la Vella.



La parcel·la on es troba bastit l’edifici és a l’avinguda Santa Coloma 55-57 d’Andorra la Vella, una zona tranquil·la i assolellada, a pocs minuts del centre. No obstant, es tracta d’una parcel·la que fa cantonada fent que l’edifici, en una cota més baixa, doni també a l’antic Camí Ral d’Andorra la Vella.


Que l’edifici doni a dos carrers és important, ja que marca les primeres decisions del projecte: en primer lloc fer els accessos principals per a vianants a l’avinguda Santa Coloma, ja que actualment és la principal.


En segon lloc, fer els accessos de l’aparcament per l’antic camí ral, ja que es tracta d’un carrer molt menys transitat i en una cota inferior, que permet una accessibilitat més amable pels vehicles.


I en tercer lloc, emfatitzar la cantonada de l’edifici que doni continuïtat a les dues façanes principals i ofereixi un volum atractiu.


La volumetria de l’edifici ve marcada per tres punts principals: es pretenia fer uns volums de geometria molt destacada però regular que permetin optimitzar els espais interiors i un màxim aprofitament de la parcel·la.


"LA MACLA EMFATITZADA EN EL TESTER DE L’EDIFICI, PERMET UNA PERSPECTIVA MÉS GLOBAL DEL CONJUNT"


També es va voler que la imatge de l’edifici fos unitària, i tingués continuïtat en les seves tres façanes (en les dues principals i en el tester).


Per últim, es crea una base que sustenta un volum, en que els voladissos i reculades van definint una geometria atractiva, i així establir un llenguatge.


En base a aquests punts, es crea una macla entre els dos volums que composen l’edifici, evocant que la base de l’edifici acabi traspassant el seu volum superior.


Una macla emfatitzada en el tester de l’edifici, des d’on l’espai permet una perspectiva més global del conjunt.


La façana està definida per dos volums principals, en el que el ritme força regular i homogeni de les obertures, pretén encara emfatitzar-los més.


Es tracta d’una façana ventilada que juga amb el contrast dels dos colors, de les peces de gres porcellànic que la composen.


A més, es troba aïllada amb llana de roca d’altes prestacions tèrmiques, i totes les finestres són de triple vidre.


"LA FAÇANA ESTÀ AÏLLADA AMB LLANA DE ROCA D’ALTES PRESTACIONS TÈRMIQUES I TOTES LES FINESTRES SÓN DE TRIPLE VIDRE"


L’edifici consta de dues escales amb una entrada cadascuna.


Aquestes són l’únic punt singular de la base de l’edifici en l’avinguda de Santa Coloma, ja que es juga amb la tonalitat del color de la façana, per a marcar-les i visualitzar-les fàcilment.


L’edificació consta de sis plantes d’habitatges i tres plantes (dues soterrades) d’aparcament.


Les plantes d’aparcament tenen diferents accessos, tots ells a través del Camí Ral.


Un dels seus accessos, per tal d’optimitzar les places d’aparcament per a l’edifici, es realitza a través d’un munta-cotxes.


L’edificació consta de dos accessos i nuclis verticals, amb escala i ascensor cadascun d’ells. Una de les escales consta de 20 habitatges, i la segona de 10.



L’esquema de les plantes tipus dels habitatges busca aprofitar la bona orientació del Camí Ral per a situar-hi les zones de dia, i col·locar les zones de nit cap a l’avinguda Santa Coloma.


Per tant, es tracta “d’habitatges passants”, en que la majoria donen a les dues façanes, permetent una bona separació d’espais i ventilació creuada.


Es tracta d’habitatges destinats al lloguer, de dues i tres habitacions, amb acabats porcellànic en els paviments, i totalment equipats a nivell de cuina, banys i electrodomèstics.


S’ha mimat el disseny i la distribució interior per tal de garantir un ús confortable dels habitatges, amb materials neutres i la màxima calidesa, de forma que hi hagi el màxim confort possible a cada habitatge, i que cada usuari pugui acabar de donar color segons el mobiliari i l’equipament que aporti.


ALGUNS DELS HABITATGES CONSTEN DE TERRASSES QUE DONEN CONTINUÏTAT A LES SALES, I CREEN UNS ESPAIS MIG INTERIOR-MIG EXTERIOR MOLT AGRAÏTS AL CENTRE DE LA CIUTAT, I APROFITABLES BONA PART DE L’ANY, DEGUT AL CLIMA D’ANDORRA.


"UN ÚS CONFORTABLE DELS HABITATGES SÓN LES CONSIGNES EN EL DISSENY I LA DISTRIBUCIÓ INTERIOR"


Les obertures de dimensions considerables, la seva orientació i la continuïtat d’espais oberts, donen a les sales d’estar una gran entrada de llum natural i sensació d’amplitud.


Els habitatges que donen al tester de l’edifici, aprofiten la macla dels volums per a crear-hi unes terrasses totalment exteriors.


La calefacció de l’edifici s’emet a través de terra radiant i prové del centre de tractament de residus d’Andorra, és a dir, l’edifici es troba connectat a la xarxa de calefacció urbana de FEDA Ecoterm, que li proporciona calefacció i aigua calenta sanitària aprofitant els residus del centre de tractament, i reduint l’emissió dels gasos d’efecte hivernacle.


Aquest fet, unit als bons aïllaments tèrmics tant en façana com en coberta, donen a l’edifici un plus a nivell de comportament tèrmic i sostenibilitat.


Es tracta doncs d’un projecte concebut geomètricament, on s’han prioritzat l’optimització dels espais, l’estètica, l’orientació geogràfica i l’eficiència energètica.











PROJECTE: EDIFICI FORSABI II AVINGUDA SANTA COLOMA 55-57

PROMOTOR: SGL (FAMÍLIA FORNESA & SALA)

CO-PROMOTOR: PIDASA PROMOCIONS

ARQUITECTURA: ART-QUITECTURA. TURI RIBERAYGUA

COL·LABOREN: MARC AGUSTÍ / JOEL ROBLES

ENGINYERIA ESTRUCTURA: ENGINYERIA CLAU

ENGINYERIA INSTAL·LACIONS: JJT

CONSTRUCTORA: PIDASA SERVEIS

PROJECT MANAGER: FS NEW DEVELOPMENTS





Commentaires


bottom of page