top of page
Search

INNOVADOR, AUTÈNTIC I CONTUNDENT

CASA | VIPP, ANDORRA LA VELLA



La Casa | Vipp està situada a l’avinguda Príncep Benlloch, al número 11, a pocs metres del centre comercial d’Andorra la Vella i al mig del nucli històric. Ocupa la cantonada entre aquesta avinguda i un petit carrer anomenat Baixador de l’Hortal. Té el seu origen en la construcció de l’antiga carretera general, i els inicis del creixement urbanístic de la vila. L’edifici es un dels darrers exemplars de l’arquitectura popular andorrana, estil constructiu dels anys 40 del segle passat, que es caracteritza per presentar elements més urbans i d’importació, com són els ulls de bou circulars. Allà s’ha instal·lat el projecte Casa | Vipp, un nou concepte d’allotjament i showroom on els hostes es poden allotjar i, alhora, viure una experiència immersiva amb els productes de Vipp, dissenyats amb dos principis: de funcionalitat i qualitat. Vipp és una marca danesa fundada el 1939 pel metal·lúrgic Holger Nielsen, que va fabricar una paperera amb pedal per a la perruqueria de la seva dona. La paperera original forma part de la col·lecció permanent de disseny del MoMA. Avui, Vipp continua sent una empresa familiar a mans de la tercera generació. En 80 anys, l’empresa danesa ha passat de ser una paperera a una marca que comercialitza cuines, mobles, il·luminació i accessoris. En els darrers anys, Vipp ha anat més enllà dels seus productes per crear espais arquitectònics com el Vipp Shelter, que va marcar el primer capítol d’aquesta aventura d’allotjaments singulars, que ara compta amb 6 destinacions on els hostes poden experimentar la filosofia de disseny de la marca al seu hàbitat natural.


L’accés a Casa | Vipp es situa al centre històric d’Andorra la Vella. S'hi accedeix per la rampa i l'escala laterals, situada damunt de la botiga Vipp que pertany al mateix edifici. A l'exterior, s'ha respectat l’encant de la façana original.

A l’interior, el seu disseny presenta línies sòbries, sofisticades i relaxants, aconseguint una sensació de confort i calidesa. La casa es divideix en dues plantes. A la planta baixa, el saló compta amb un ampli sofà acompanyat d'una butaca de pell d'ovella amb tauletes de centre i reposapeus, davant d ́una escultural xemeneia de vidre i ferro integrada dins la paret.




LA IMPORTÀNCIA DE LA MATERIALITAT ES PERCEP EN TOTS ELS ELEMENTS DEL PROJECTE, INSPIRATS EN LA TRADICIÓ NÒRDICA, QUE TRANSMETEN UNA SENSACIÓ DE BENESTAR, CONFORT I CALIDESA.


El menjador s'ubica en un espai espectacular de doble alçada, amb tres llums de paper japonès penjades a diferents nivells, cortines de vellut de quatre metres d’alçada i una prestatgeria per al servei de la taula. La imponent taula rodona de menjador és de fusta i pedra calcària massissa, a conjunt amb les noves cadires "Lodge chair" que van ser dissenyades especialment pensant en el projecte de l'hotel Vipp d'Andorra. La paleta monocroma de colors, textures i teixits escollits, característics de l’estil nòrdic, juguen un paper molt important en l'interiorisme del projecte.



Vipp V1: Una cuina per a durar tota la vida La cuina de l'hotel representa l'espai més industrial i tècnic de la casa. Realitzada amb el model V1, és un concepte modular de cuina amb quatre tipus de mòduls; illa, illa amb seients, paret i mòduls de columna. A l'espai de la cuina hi conviuen diferents elements: els llums de paret i els de suspensió, els tamborets "Cabin" de fusta i cuir, i de fons, la paret de rajoles fabricades a mida per l'artesà italià "Domenico Mori". Tots els estris, vaixelles, coberts, olles i paelles, han estat minuciosament escollits, destacant els productes lliures de toxines de la marca "Kuoko".





Dins una estètica brutalista, els clients poden cuinar de debò, preparar-se un té o un cafè o prendre una copa de xampany

francès, tot inclòs als amenities de l’hotel.


















LA FILOSOFIA EN QUÈ ÉS BASEN ELS PRODUCTES VIPP: EVOCAR LA FUNCIÓ SOBRE LA FORMA I APOSTAR PER L’ATEMPORALITAT AL MARGE DE TENDÈNCIES.


A l'entrada, hi trobem un petit espai de rebedor on poder penjar els abrics, deixar les sabates i agafar la llenya per encendre un foc.











L'escala ha estat reconvertida i folrada de metall conferint-li una forma escultòrica i convertint-se en un element de gran presència a l'espai. Al costat de l ́entrada, s ́accedeix a un bany de convidats on s ́ubica la bugaderia, el rebost i la cambra de neteja a disposició dels clients durant tota la seva estada. Destaca el rentamans "LARIANA" amb base de marbre calacatta viola, disseny de Patricia Urquiola per a la firma italiana Agape.


A la primera planta descobrim la zona més íntima, on s'ha recuperat la coberta de fusta original de la casa. L'àrea està dividida en tres espais: dormitori, bany amb banyera i lavabo amb dutxa.



EL WC I DUTXA ESTÀ EN UNA ESTANÇA DIVIDIDA, ON PAVIMENTS I REVESTIMENTS ESTAN PINTATS AMB MICROCIMENT, CREANT UN ESPAI CONTINU.



L'espai de bany està obert, dividit per una paret recoberta de rajoles artesanals que separa la zona del rentamans de Vipp de la zona de bany des d'on es pot observar el cel mentre et banyes.









La zona de lavabo està tancada per una porta corredissa i consta de wc amb dutxa, tot separat per una mampara de vidre fumat que se sustenta pel propi tub ruixador de la dutxa.












ELS RADIADORS ELÈCTRICS DESTAQUEN PER LA SEVA FUNCIONALITAT I DISSENY VANGUARDISTA.


UNES ESCULTURALS LÀMPADES DE VIPP, DE SOBRETAULA I DE PARET, AMB EL DIFUSOR PERFORAT I VIDRE MAT PER A UNA AGRADABLE DIFUSIÓ DE LA LLUM, FUNCIONEN PERFECTAMENT COM A IL·LUMINACIÓ DECORATIVA.



L’espai clau és el dormitori. Un espai acollidor i des d'on s'obté una perspectiva general de tot el projecte. La paret del capçal és de microciment i s'ha deixat al descobert una part de l'estructura original de totxo antic. Al voltant es complementa amb una zona d'escriptori i maleter, juntament amb un armari obert i una calaixera original de la marca USM. A la paret destaca l'espectacularitat del radiador "Add_On", un clàssic del disseny de la firma italiana TUBES Se li ha conferit la major importància al llit, per això s'han escollit les prestacions més altes de la mà de la marca belga de descans: Auping, on els clients poden provar els seus motors i l'extradinari comfort del seu model més icònic: "box spring".



DISSENY INTEL·LIGENT I RESPECTE PEL PASSAT. CADA PEÇA HA ESTAT MINUCIOSAMENT ESCOLLIDA PER A LA SEVA FUNCIÓ I GAUDÍ DEL CLIENT.


En global, Casa | Vipp és una manifestació de modernitat, internacionalitat i un exemple d'arquitectura interior

meticulosament executada. Un projecte hoteler únic i innovador que representa un manifest de la marca Vipp i de la visió i treball a càrrec de l'estudi andorrà del grup d'empreses Bau.

















Casa | Vipp no serà ni el primer ni l'últim dels projectes de la societat que gestiona l'explotació dels allotjaments del mateix grup, ja que estan treballant a l'hotel següent: "Le Cabanon Du Haut", un petit xalet de muntanya d'inspiració “corbuseriana” a La Cortinada, ideal per a gaudir de la natura i de l'esquí, amb el mateix nivell d'excel- lència.


PROMOTOR: RAW DWELLING DISSENY D’INTERIORS: BAU STUDIO: SANDRA RIERA, GASPAR SALUDES EXECUCIÓ: 1919 CENTRAL DE SERVEIS, SLU ESTILISME: JULIE CLOOS MØLSGAARD DISSENY DE LA IL·LUMINACIÓ: SERGI SALVADOR, JOAN MELLADO

FOTOS: IRINA BOERSMA I ADV MARQUES COL·LABORADORES: AESOP, AGAPE DESIGN, BASALTE, BAU STORE, CESAR KITCHENS, DAVIDE GROPPI, DIE GESTALTEN VERLAG, DOMENICO MORI, ELDVARM, FOCUS FIRE, GROPIUS DIFFUSION, IITTALA, KUOKO KITCHEN, LOEWE TV, MIELE, OLIVELY, PASTEUR +, TEKLA, TUBES RADIATORI, USM HALLER, VIPP, ...

77 views

Recent Posts

See All
bottom of page