Search

Mondrian

Reforma d'un habitatge a Andorra la Vella · Un pis “deux-en-un” amb un adaptat estil Mondrian.



Ubicat en ple centre d’Andorra, aquest habitatge “deux en un”, són dues vivendes convertides en una; i ha estat reformat i moblat convertint els espais existents en zones àmplies i fluides, adaptant-les a les noves necessitats de la família. La família que habita aquesta vivenda està acostumada a viure i respirar l’art, i el seu “deux-en-un” no és cap excepció. Les interioristes que han creat el projecte, Úrsula i Yanina d’Akkurat Interiors, ens ho expliquen.


El primer que fem quan tenim un primer contacte amb el nostre client, és intentar obtenir la quantitat més gran d’informació referent a les persones que viuran en aquest espai, com i quins són els seus gustos, com viuen, que somien aconseguir amb la reforma, etc. I, en aquest cas, se’ns presentava un gran repte, ja que ens trobàvem davant unes persones amb un gust refinat i exquisit per l’art i que tenien molt clar que volien integrar colors a la seva vivenda.


D’aquí va néixer la nostra inspiració, volíem que fos estil Stijl de l’arquitecte Piet Mondrian, amb les seves línies verticals i horitzontals que engloben els colors primaris, però modificant-los i adaptant-los als nous gustos. “Teníem els colors i també l’art” comenta Akkurat.


Pot semblar una mica arriscat parlar de colors, i ens vam plantejar a on color i a on no, amb la intenció de no voler sobrecarregar l’espai amb tons massa cridaners.


Vam escollir tonalitats que, d’alguna manera, representessin a cada un dels habitants, a més de, per descomptat, preguntar-li a cadascun d’ells quins colors eren els seus preferits.


"LA CUINA, ES VA CONVERTIR EN UN ESPAI MONOCROMÀTIC: LA FUSTA MASSISSA DELS MOBLES ES VA TINTAR D’UN BLAU INDI, I DES D’AQUÍ ES DIBUIXEN LES LÍNIES QUE CIRCULEN CAP A LES ALTRES ESTANCES"


PETITS BLOCS DE COLORS PRIMARIS (GROC, BLAU I VERMELL) REBOTEN UNS CONTRA ELS ALTRES, CREANT UNA PULSACIÓ VITALISTA QUE ÉS PUR RITME. UNA ESPÈCIE DE VIBRACIÓ ÒPTICA, SALTANT D’UNA INTERSECCIÓ CAP A UNA ALTRA.


La majoria de les parets són pintades amb blanc, per donar molta més amplitud als espais i emular la base d’un llenç i, d’aquesta manera, destacar principalment els colors. Akkurat va utilitzar un to neutre, amb formes geomètriques irregulars amb colors totalment personalitzats per a cada estança.


Les noves premisses demanaven noves zones d’ús i vam haver de fer la segmentació dels espais en un habitatge molt extens. Per aquesta raó, es va decidir col·locar la cuina i el menjador com a centre neuràlgic i repartir al voltant les habitacions i zones humides.


A més, només a la cuina, es va decidir donar-li un color i gairebé convertir-la en un espai monocromàtic, fins i tot la fusta massissa dels mobles es va tintar d’un blau indi, i des d’aquí es dibuixen les línies que circulen cap a les altres estances.



Per continuar conservant la sensació d’un espai diàfan, més enllà de la segmentació dels espais, vam optar per col·locar portes que arribessin fins al sostre, sense marcs, utilitzant un sistema d’obertura pivotant amb un motlle especial que permetés deixar completament oberta una porta, si així es prefereix, i en conseqüència vam aconseguir tenir una continuïtat visual sense percebre passadissos tancats.


Vam decidir utilitzar materials que aportessin calidesa posant un paviment de parquet natural, però d’un to molt clar, perquè encara que sigui un apartament de ciutat, l’entorn és diferent del que pot ser una ciutat més cosmopolita.


Un altre material interessant a destacar, ha sigut l’elecció de portes amb marcs de ferro i vidre de colors; en espais on la intimitat ho permet, deixant passar la llum natural, com és el cas, per exemple, del finestral col·locat entre la zona de dutxa i una de les habitacions. En canvi, en espais on la intimitat és prioritària, com per exemple, la porta que separa el lavabo de l’habitació, es va optar per fer-la opaca, no deixant veure a través.


Se’ns va plantejar la premissa d’un tema referent a la climatització, ja que a l’estiu la calor era bastant elevada i, com bé sabem, a causa del canvi climàtic que estem experimentant ja fa uns quants anys, a Andorra estem percebent molt més la calor a l’estiu que anys enrere. Vam optar per col·locar un sistema de calefacció i refrigeració mitjançant fancoil. Després d’estudiar la situació, vam decidir que era el més adequat, ja que ens permetia no haver de veure aparells a la vista i realitzar el sistema de circulació adequat.


La rajola de confeti amb forma de rombe, ens ha donat el joc perfecte per poder envair les diferents estances sense haver de realitzar un tall recte, a més de ser l’element prefecte en combinació amb els colors escollits i, així aconseguir que les diferents zones es poguessin unir visualment.



CADA HABITACIÓ COMPTA AMB EL SEU PROPI BANY.






PROJECTE: REFORMA D’UN HABITATGE A ANDORRA LA VELLA

INTERIORISME: AKKURAT






19 views

Recent Posts

See All