Search

Com a casa

Centre Perecaus · Canillo.


L'objectiu dels centres de dia és millorar o mantenir el grau d'autonomia de la persona gran, ajudant-la a gaudir del seu temps lliure i donar suport a la família o els cuidadors que l'atenen.


En el projecte de la llar d’avis del Centre Perecaus de Canillo, s’ha treballat per crear un espai on la gent gran se senti com a casa, un centre accessible amb una acurada estètica, per gaudir de tots els detalls perquè la seva estada s'aproximi el més possible a una llar. El resultat ha estat totalment satisfactori.


Es parteix d’una idea molt simple, d’un volum o habitacle central tancat que consta d’una zona de control o vigilància on es troba el personal que té cura dels usuaris, amb una obertura de finestres que permeten tenir una vista bastant àmplia de tot l’espai i una part de direcció i serveis. Al voltant d’aquest volum giren totes les altres funcions.


El programa funcional part d’una zona d’estar, amb sofàs, televisió, lectura, amb una acústica més controlada, i una il·luminació específica per a aquest espai, que limita amb una àmplia llar de foc de pedra, entre rústica i moderna, i que dóna pas a una espaiosa zona polivalent amb taules, que serveixen tant per menjar, com per a reunions, jocs de taula,...


A continuació s’hi troba l’àrea d’esport, equipada amb màquines per fer exercici, i tot seguit la cuina, totalment equipada, amb un taulell i cadires per poder menjar.


Seguidament un passadís condueix a la sala de descans, totalment aïllada, amb llums especials per fer sessions de cromoteràpia i unes butaques molt còmodes.


A la zona de darrere i seguint l’organització al voltant del volum central, es troba una petita infermeria, una bugaderia, el guarda-roba i els banys, amb dutxa, que estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.


Com a complement entre totes aquestes activitats hi ha un parell de taules amb ordinadors, perquè els avis puguin treballar, connectar-se a internet i poder comunicar-se.


>>El projecte parteix de la idea de fer girar al voltant del volum central totes les activitats que desenvolupa la gent gran.


A la il·luminació se li ha donat molta importància, per facilitar que els avis hi puguin veure bé. Tot a base de Led, col·locades d’una manera peculiar, i adaptades a cada zona. Una línia contínua per a la circulació al voltant del cub central, i llum més potent a les zones de lectura i televisió, sala de joc, menjador i cuina. Cadascuna adaptada a les necessitats del lloc.


S’ha volgut jugar amb tots els elements decoratius perquè fossin moderns, però que al mateix temps agradés a la gent gran, i s’han afegit algunes peces recuperades i restaurades, que tots els avis coneixen i els són familiars, com uns armaris i baguls de fusta tradicionals, que contrasten amb la resta de decoració, creant uns centelleigs de moments del passat.


«L’objectiu és que els usuaris se sentin com a casa, i tot el projecte ha estat concebut en aquest sentit»









PROJECTE: Centre Perecaus

ARQUITECTE: Jorge Vitulo

CONSTRUCTORA: Construccions Pallars

9 views

Recent Posts

See All