top of page
Search

Una façana viva

Edifici Meritxell 51 · Andorra la Vella.



El que es tenia clar en aquest projecte, és que donat que l’edifici es troba a una de les zones comercials més importants del principat i la propietat volia una botiga en planta a l'avinguda Meritxell, i la resta de l’edifici d’habitatges. Una de les premisses a l’hora de crear el projecte era que el disseny de la façana havia de servir com a pol d’atracció del vianant cap a la botiga; un punt focal en una avinguda que de per si ja és bastant fosca i estreta.


Així que és va optar per crear una façana sòbria i nítida, una façana ventilada amb un material que permetés fer grans formats, com les plaques de porcellànic Dekton, que permeten tenir menys juntes per fer una façana més homogènia, i s’ha jugat en tres punts concrets amb tres peces que sobresurten per crear mobilitat i trencar una mica amb aquesta simetria. En les juntes s’han col·locat unes tires LED, que poden canviar de color i intensitat, i que realcen aquestes plaques que queden retro il·luminades.


A la façana posterior el tractament és diferent. Tot i guardar relació amb la del davant, ja no és tan comercial. S’han creat dos volums amb les mateixes plaques de gran format, i per la resta s’ha jugat amb un altre acabat més fosc per crear un contrast, realçar els volums i afavorir la integració amb els edificis que l’envolten. Al darrere hi donen les habitacions, i s’hi troben les entrades a l’edifici i al garatge.


L’edifici té dues entrades totalment independents: una per a la botiga a l’avinguda Meritxell, i l'altra per a l’edifici i l'aparcament, que s'accedeix pel carrer Bisbe Iglesias.


Edifici de disseny sobri però elegant, que realça el local comercial

L’immoble consta d’una planta baixa destinada a botiga i una altra d’aparcament que queda entre dues plantes d’habitatge per adaptar-se a la forma del terreny. Les altres tres plantes estan destinades a vivendes (una per planta), que varien de 119 m2 a 130 m2 .


El local comercial té dues plantes, amb grans finestrals de banda a banda, un total de 15 m de façana vidriada, on només s’hi ha col·locat uns pilars metàl·lics que queden embeguts de manera que ni es veuen, permetent una visió total cap a dins del comerç. A l’interior hi ha una planta lliure sostinguda, sense pilars, de 120 m2 de superfície útil, amb un altell de 50 m2 , suspès i obert sobre la planta, amb una barana protectora de vidre.



La planta -1 que té una superfície de 119 m2 i només ventila per la part de l’Avinguda Meritxell, se li ha canviat la tipologia perquè tot respiri cap a l’exterior, amb una distribució que li permet millor ventilació i il·luminació natural.


Per sobre hi trobem la planta del garatge, els trasters i l’accés a l’edifici. A l’aparcament se li ha deixat la mateixa façana que als pisos, per no trencar l’estètica, el que li proporciona molta llum natural que entra pel gran finestral i està acabat amb un paviment antilliscant, que també marca les places.


>>> Tots els pisos estan completament acabats i equipats.


La primera planta, que ja respira per ambdues bandes, té un voladís a la façana principal, que fa que les habitacions siguin una mica més grans.


I arribem a la darrera planta d’habitatges, l’àtic. És una mica més petit, petit, però té una gran terrassa d'uns 40 m2 amb una barana de vidre de seguretat 8+8 laminat. El paviment és igual tant a l’interior com a la terrassa, amb l’única diferència que a la terrassa és antilliscant, i amb els grans finestrals, dóna la sensació que la cuina menjador i el saló es perllonguen cap a l’exterior.


« ...s’ha creat la cuina i el menjador tot obert cap a Meritxell, que és la millor orientació, amb tres grans finestrals...»


L’edifici també compta amb un solàrium, per a tota la comunitat. El terra s’ha fet, una part amb gespa artificial i l’altre amb paviment, i el local tècnic per a la maquinària exterior s’ha concentrat en aquesta coberta: les màquines d’instal·lació de clima i el motor de l’ascensor.


S'han diferenciat totalment la zona de dia i la de nit. La cuina i el menjador dels habitatges són oberts i estàn orientats a l'avinguda Meritxell, amb tres grans finestrals; i les habitacions, situades al darrere, on la zona és més tranquil·la i la llum més tènue. Tenen dos banys complets, un amb banyera i l’altre amb plat de dutxa.


El clima funciona tot amb el sistema d’aerotèrmia i la font d’emissió és amb terra radiant.


Els aparells d’aerotèrmia individuals estan ubicats a la zona de safareig de cada pis, amb la màquina individual d’aerotèrmia, que es pot regular individualment.


El paviment és porcellànic imitació parquet de roure amb tons grisos.


Tota la fusteria interior és fusta laminada blanca, i a la cuina part del mobiliari és vermell.


>>> Totes les finestres són balconeres, amb baranes de vidre, i unes persianes de lames d’alumini de protecció solar, de diferents colors, grisos i blaus, que li donen dinamisme i vida a la façana.


Les finestres són de triple vidre de baixa emissió. Pel que fa a aïllament està molt per sobre dels requisits mínims que es demana.


Al passadís s’hi ha col·locat tot d’armaris encastats amb portes aplacades amb fusta laminada blanca, que queden molt integrats i permet guanyar espai d’emmagatzematge.


La il·luminació és a base de Leds encastats, i a les habitacions se li ha donat un toc diferencial a sobre els armaris, amb una tira també de leds per crear una il·luminació tènue.


El color predominant a tot l’habitatge és el blanc, buscant el minimalisme i la tranquil·litat, ja que s’ha volgut donar protagonisme a les vistes que es veuen des dels grans finestrals.


La decoració dels banys és minimal i funcional, amb colors clars, excepte en una de les parets on es troba la dutxa o la banyera, que és amb un acabat porcellànic fosc, com a punt focal.


« ...els grans finestrals donen la sensació que la cuina menjador i el saló es perllonguen cap a l’exterior... »









ARQUITECTE: ARTquitectura Turi Riberaygua

ENGINYERIA INSTAL·LACIONS: JJT Javier Jiménez Tierno

CONSTRUCTORA: Modernes








bottom of page