top of page
Search

Sàlvia nova per les arts escèniques

Jove companyia nacional d'Andorra.



La Irina Robles i el Juanma Casero van tenir la idea de crear dues coses que pensen que falten al país. Per un costat, un pont per a la gent jove que es vol dedicar al món de les arts escèniques: actors, actrius, escriptors, escenògrafs. Tota aquesta gent jove que vulgui dedicar-se a això, que tingui un lloc on poder desenvolupar per primera vegada la seva feina aquí al Principat. I per l’altre costat, pensen que el públic jove d’Andorra no té prou referents perquè el teatre que es programa aquí al país, habitualment és teatre familiar per a nens petits i famílies, o un teatre dirigit a un públic més adult, amb el que les temàtiques joves no interessen gaire.


La Fundació Escena Nacional d’Andorra (ENA) presenta la Jove Companyia Nacional d’Andorra. El projecte, que té com a premissa implementar accions dinamitzadores del sector cultural, neix com a proposta de L’Animal Escola de Teatre, que té per objectiu la creació d’una nova companyia nacional estable de joves d’entre 16 i 21 anys.


Parlem amb el director de la JOCAND que ens explica tot l’esperit de la companyia i per quina raó es va crear.


Aquest projecte va néixer amb el fet de crear una companyia de teatre estable que serveix de pont entre els estudiants i el món professional que ajudi a generar aules de teatre amb una temàtica que sigui atractiva pels joves.


La Jove Companyia Nacional d’Andorra compta amb 11 persones. D’aquestes, 9 es dediquen al món de les arts escèniques, no tots són actors o actrius, però sí estan vinculats a la direcció, a la fotografia, a l’escriptura... Busquen tenir una primera sortida professional. El 90 % dels joves que estan inscrits a la companyia estan estudiant per ser actors, actrius, escenògrafs, dramaturgs. És un camí intermig entre el món estudiantil a les universitats o instituts i el món professional.


El projecte d’aquesta promoció es va fer a l’estiu, i tant l’any passat com aquest, han estat fent una producció de teatre gran i van estar fent assajos durant 6 setmanes, 4 o 5 hores al dia de dilluns a divendres.


La companyia es va crear a l’abril del 2020. En aquests dos anys es fan dues funcions importants, ara mateix tenen “La tercera onada” i “Arrels d’arreu”. Aquesta última és la nova producció, que es va estrenar el 5 de setembre. Entre mig han fet un combat de dramaturgs, i una co ŀlaboració amb la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (JONCA).


La promoció d’onze actors que estan ara a la companyia, acaba la seva trajectòria a l’abril del 2022 (cada promoció està dos anys). Al maig del proper any es faran les proves de selecció per a la següent promoció. El que volen a la JOCAND, és que els joves pensin que tenen una oportunitat de fer teatre professional aquí al país.


Les dues produccions de la companyia, actualment estan de gira al Principat: “La tercera onada”, es va estrenar el setembre del 2020, i “Arrels d’arreu”, recentment estrenada. Ambdues estan tenint una molt bona acollida.



La primera fotografia pertany a “La tercera onada”, dirigida per Juanma Casero i Irina Robles i apadrinada per Joan Antoni Rechi. Versió del text teatral de “La ola”: un exercici de classe que s’acaba convertint en un experiment. Tracta sobre la naturalesa de l’ésser humà i la facilitat que tenim per repetir errors històrics sense adonar-nos.


La segona fotografia pertany a la darrera producció, estrenada al setembre passat, “Arrels d’arreu”, un muntatge dirigit per Ester Nadal sobre la nostra identitat i la memòria dels avis i les àvies.


23 views

Recent Posts

See All
bottom of page