top of page
Search

Connectar amb el centre

Updated: Jan 18, 2022

Concurs d'idees per remodelar l'estadi Joan Samarra Vila.



El Comú d’Andorra la Vella va convocar un concurs per seleccionar un professional de l’arquitectura per a la realització del projecte de remodelació de l’Estadi Comunal Joan Samarra.


El projecte guanyador va ser “4Atris.0” de l’arquitecte Pere Cervós, amb una dotació de 10.000 euros. El segon finalista, amb un premi de 8.000 euros, va ser “Estadi 02” de Pau Iglesias i Jacint Gil. I el tercer premi, retribuït amb 5.000 euros, li va ser atorgat als arquitectes Antoni Riberaygua i Andreu Riba, pel seu treball “Més que un estadi”.


L’objectiu del concurs era aconseguir l’ampliació del camp de futbol amb les mides reglamentàries, noves graderies per a un aforament mínim de 6.500 persones, l’adaptació de la pista d’atletisme amb mínim 6 carrers rectes i la reforma integral dels vestidors.



INTEGRACIÓ AMB L'ENTORN · 1r PREMI

PERE CERVÓS



El futur Estadi comunal estarà integrat a l’entorn i oferirà una plaça pública sobre el riu i una graderia que sobrevolarà la carretera general. Així, els ciutadans podran accedir a peu a l’Estadi sense haver de travessar la carretera.


El projecte s’ha concebut tenint en compte tres conceptes principals: que sigui un espai multifuncional capaç d’acollir esdeveniments diversos (esportius, culturals o socials), que estigui integrat a la ciutat i a la resta d’equipaments esportius que l’envolten i que doni resposta a la demanda d’estacionament de la zona.


El programa d’utilitats del nou estadi es desenvolupa a partir de la disposició de capes en vertical, on els usos s’entrecreuen i se superposen per dotar a l’edifici del màxim d’activitats possibles.


La capa verda extruïda que cobreix tot el conjunt com si fos una estovalla, genera una plaça coberta d’accés restringit, un aparcament, una zona de grades extra verda, uns equipaments i els dos camps de futbol corresponents.


S’aprofita l’edifici que ja existeix de vestidors i es reutilitza, no només en l’ús, sinó també com a element estructural de la nova plaça coberta on podran aparcar els autocars dels jugadors i l’staff tècnic.



SOSTENIBILITAT I ENERGIES VERDES · 2n PREMI "ESTADI 02"

PAU IGLESIAS - JACINT GIL



La grada de tribuna aprofita les millors vistes de l’estadi. Aquest és el punt de partida conceptual per poder encabir en aquesta posició el major nombre d’espectadors. Que el públic pugui veure totes les competicions, és un dels motius germinadors de la idea d’estadi, que inclou l’atletisme i el futbol.


No es pot renunciar a la separació dels vehicles dels vianants, la creació d’una nova plaça i accessos al voltant de l’estadi, ja que aporten molt bones vistes a l’estadi i a la parròquia.


L’estadi inclou també un espai d’esports multidisciplinari amb competicions d’atletisme i futbol. Per aquesta raó, és necessari descartar les grades mòbils o fixes que envaeixin carrils o espais de joc per aconseguir que totes les persones puguin veure les competicions d’ambdós esports.


La sostenibilitat, les energies verdes, els equipaments eficients, la separació i privacitat d’usuaris, la protecció de la graderia amb una coberta natural i les solucions de disseny aporten una imatge moderna i funcional al nou estadi Joan Samarra Vila.



ALLIBERAR ESPAI · 3r PREMI · “MÉS QUE UN ESTADI”

TONI RIBERAYGUA – ANDREU RIBA



El projecte neix amb la voluntat de resoldre el programa d’estadi i pista d’atletisme, millorar l’accés a les instal·lacions i connectar l’estadi amb el centre de la parròquia potenciant l’antic camí ral.


A causa de la manca d’espai, es decideix ubicar la pista d’atletisme a la cota del camí ral, per així alliberar espai de la planta del camp.


Es genera una graderia coberta amb capacitat per més de 8.000 persones.


També es poden instal·lar graderies supletòries sobre la pista d’atletisme aconseguint una capacitat d’unes 20.000 persones.


La pista d’atletisme té les dimensions màximes homologables (pista olímpica).


L’estadi de futbol i la pista d’atletisme compten amb les característiques necessàries per acollir qualsevol tipus d’esdeveniment.




48 views

Recent Posts

See All
bottom of page