COL·LEGI OFICIAL D'ARQUITECTES D'ANDORRA · CONFERÈNCIA CARMEL GRADOLÍ
Gelosies, protecció i control solar
Al llarg dels segles l'arquitectura ha anat acumulant un munt d'eines i sistemes capaços de donar resposta a tot tipus de problemes de primera necessitat, com és el cas de la protecció i el control solar.

Als països més calorosos, des de l’Índia fins a la península Ibèrica s’ha hagut de controlar la quantitat i la incidència de la llum, amb elements com la gelosia.
En la conferència organitzada pel Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra, l’arquitecte valencià Carmel Gradolí va fer un recorregut per les obres que ha realitzat el seu estudi en els darrers anys, en què ha incorporat aquest element, conscient de la importància del potencial que presenten com a mecanisme d'estalvi energètic.

Utilitzades per delimitar, protegir, decorar i aïllar tot tipus d’espais, són elements molt versàtils, que deixen entrar la llum i l’aire, i impedeix ser vist, però al mateix temps permet veure. No només embelliran la casa per fora, sinó que aconseguiran crear jocs de llums i ombres a l'interior.

Aquest tipus de recursos és ideal per adaptar-se a la geometria més complicada.

De materials tradicionals com la ceràmica, plàstic, fusta, metall..., els avenços tecnològics en l’arquitectura bioclimàtica o disseny sostenible han provocat canvis en el disseny de les gelosies, integrant nous materials com l’acer, alumini, formigó o blocs de formigó decoratiu, acrílic, policarbonat...

La gelosia és un element passiu i de control de la llum, que poden ser fixes o mòbils.

Les mòbils, amb sistema de lames orientables, són òptimes com a protecció solar per a façanes, i permeten la regulació de la llum, aconseguint notables estalvis en la climatització interior dels edificis, gràcies a la creació de zones d'ombra que redueixen la incidència dels raigs solars a la qual són sotmesos. Totes les aplicacions han d’estar adequades al lloc i al clima on s’apliquen o s’utilitzen.
Galeria d'imatges
Comparteix aquesta Notícia
   0 Comentaris 
No hi ha cap comentari sobre aquesta notícia


Enviï el seu comentari