PLATAFORMA SOLDEU I APARCARCAMENT L'AVET
Dos paisatges
La plataforma esquiable de Soldeu i l’edifici d’aparcaments l’Avet, construïts durant els dos últims anys i mig, a més d’una infraestructura pensada perquè Soldeu assoleixi el seu màxim potencial com a complex turístic d’esquí de nivell internacional, són conjuntament un dispositiu arquitectònic que gestiona l’aigua per generar dos paisatges nous i integra visualment una gran massa construïda.

Amb les 450 noves places d’aparcament a peu de pistes de Grandvalira, el sector Soldeu cobreix una de les seves mancances històriques i es transforma en un punt d’accés al domini esquiable amb un nivell de serveis propi d’un complex turístic a peu de pistes.
La construcció material de la plataforma esquiable i l’aparcament l’Avet ha resultat en la creació d’una nova geologia artificial amb dos estrats diferenciats. El primer, el perllongament de la vessant vegetada de la muntanya fins al peu del poble de Soldeu. El segon, per sota del primer, una cavorca o gruta tractada com un paisatge humit en si mateix.

On abans hi havia un talús antròpic molt malmès ara hi ha dos paisatges que donen continuïtat i significat al lloc.

El marc conceptual del projecte és materialitzar a Andorra la idea de la “geocultura”, de la qual parla el geògraf francès Agustin Berque, aplicada en la concepció d’una infraestructura de grans dimensions.

Ens hem aprofitat de l’arquitectura i l’enginyeria per recuperar el vincle amb el lloc on intervenim i hem generat un “pensament paisatgístic” propi, que ens ajuda a superar els paisatges idealitzats arcàdics dels nostres avis per construir un entorn on tots ens cuidem mútuament: la humanitat i el medi que habitem i ens alimenta. Això és important per a Andorra, perquè a Andorra som tot paisatge.

Sumàriament, les accions de disseny concretes per arribar a construir aquests dos paisatges han estat les següents:

· Generar la MÍNIMA EXCAVACIÓ necessària i la gestió responsable de les terres minimitzant-ne el transport a l’abocador.

· Construir l’EDIFICI D’APARCAMENTS SOBRE PILOTS, per reduir així la seva petjada sobre el terreny. L’edifici actua com un podi sobre el qual se sosté la plataforma i es redueix la pesantor de la massa construïda.

· El SOTERRAMENT I EL COBRIMENT DE L’APARCAMENT on se situen les 450 places d’aparcament eviten l’impacte dels aparcaments a l’aire lliure.

· La integració amb l’entorn amb una COBERTA VEGETADA dona continuïtat visual i unitat paisatgística entre la muntanya i el poble de Soldeu. Aquesta coberta vegetada equival visualment al perllongament de la vessant de la muntanya fins a tocar el poble.

· Previsió de sis GRANS LLUERNES disposades estratègicament per proveir de llum directa del sol la part de sota de la plataforma, suficient perquè les espècies vegetals autòctones plantades sobrevisquin i donar llum al riu. També per desaiguar i proveir d’aigua de pluja aquestes espècies vegetals sota la plataforma.

· El proveïment d’AIGUA SOTA LA PLATAFORMA a través de les sis grans lluernes, des d’on s’escolarà l’aigua de la fosa o la pluja, i el degoteig continu, que aportarà humitat a l’ambient sota la plataforma i afavorirà la vida vegetal d’ombra i la humitat.

· El reconeixement com una oportunitat paisatgística creant un PAISATGE SOTA LA PLATAFORMA en forma de gabions novament vegetals.

· La VALORACIÓ DE LA TRADICIÓ CONSTRUCTIVA D’ANDORRA pren com a model l’essència estructural de les palanques tradicionals cobertes d’engleva.

· La UTILITZACIÓ DE TÈCNIQUES DE GESTIÓ D’AIGUA TRADICIONALS generant una sèrie de rases de drenatge per assegurar que l’aigua arribi a les grans lluernes. Hem pres de la tradició agrícola d’Andorra la generació de regs temporals per regar a manta els prats de dall i generar un paisatge molt característic.

Aquesta mateixa tècnica s’utilitza avui dia per evitar l’erosió de les pistes. Per tant, el paisatge superior i més visible de la plataforma és similar als paisatges dels antics prats de dall, ja perduts, perquè utilitzem els mateixos elements.

PROMOTOR: ENSISA · PROPIETAT DELEGADA: GESPRO
ARQUITECTES: Max de Cusa Arquitectes · Orobitg Arquitectura i Urbanisme
ENGINYERS: Pondio Ingenieros amb Michel Virlogeux
                          Guillem Valdés Enginyer Consultor
                          OB Enginyeria
ENGINYERIES de SUPORT: Proterra · JC Ingenieros · Arquitectura Agronomia · Suport Enginyers Consultors
CONSTRUCTORA: UTE Cevalls-Copsa - Locubsa
CONTROL DE QUALITAT: Pirineu Inspecció i Control
CONTROL DE SEGURETAT: Unida Qualitat i Prevenció
VIGILÀNCIA AMBIENTAL: SEMSA
Galeria d'imatges
Comparteix aquesta NotĂ­cia
   0 Comentaris 
No hi ha cap comentari sobre aquesta notĂ­cia


EnviĂŻ el seu comentari