Concurs d'idees per posar en marxa un projecte de remodelació del parc central al poble d'Encamp
Natura, aigua i oci
El Comú d'Encamp va convocar un concurs d'idees per posar en marxa un projecte de remodelació del Parc Central al poble d'Encamp. Un espai dedicat a tots els públics, des dels més petits fins a la gent gran. Un lloc per gaudir de la natura, l'aigua, l'oci i els jocs infantils a l'aire lliure.

El jurat va estar format pels cònsols, consellers de tots els grups comunals, tècnics del Comú i representants de diferents entitats de la parròquia: representants de les associacions de mares i pares de les escoles de la parròquia, de l'Associació d'Empreses, de l'Associació de la Gent Gran i del Consell d'Infants.

Després d'una votació de gaire bé 500 persones, durant 15 dies d'exposició pública, el projecte guanyador més votat per tots els participants ha estat «El Bany de l'Óssa», corresponent a l'equip dels arquitectes Lluís Ginjaume i Gerard Veciana d'Altura Arquitectes. En segon lloc, «Juga al Prat Gran», per Miquel Merce. I el tercer premi, correspon a l'equip de Sònia Palau, Eilin Castillo, Jordi Gajas, Salvador Aldosa i Delia Córdoba, responsables del projecte «Oz, un món màgic».

Tres perspectives diferents, però amb un mateix objectiu en comú, el de millorar l'entorn amb la màxima optimització de recursos disponibles.


1r PREMI · ALTURA ARQUITECTES · LLUÍS GINJAUME I GERARD VECIANA

El bany de l'Óssa

Una integració de la natura i de les activitats de lleure amb el curs natural del riu, i una tornada al creixement del pulmó verd que transcorre al llarg de la parròquia.

Es proposa un parc que arribi fins al riu, aquest esdevindrà un pulmó verd per a la parròquia.

El projecte s'adapta a la topografia: s'amplia el parc fins el riu amb uns meandres de vegetació i làmines d'aigua.

S'ha tematitzat amb jocs inspirats en l'Óssa d'Encamp.

S'estalvia la construcció de rampes, connectant ambdós costats del parc amb el soterrament del vial des d'on es realitza l'accés a l'aparcament, semisoterrat, gràcies al dibuix natural del terreny, i generant una plaça a la seva coberta, a nivell de parc.

L'edifici recull el parc i s'integra entre el paisatge natural i urbà. Els nous equipaments es situen donant continuïtat a la franja d'edificis projectats.

Pel que fa les circulacions, els recorreguts principals, que connecten els accessos i els punts d'interès, s'edificarán amb paviment dur i sense ressalts, adequat per a la treta de neu.

Les circulacions toves, més paisatgístiques, creuen el verd i divideixen les activitats del parc.

Els porxos entre edificis defineixen els accessos al parc i en faciliten el tancament a la nit si s'escau.

Un carril de servei en la part posterior de l'edifici permetrà un espai d'aparcament a nivell per a la policia i circulació.

Es recupera l'aigua de la captació existent i es recondueix generant un passeig fluvial amb diferents meandres i llacunes, acompanyat d'il·luminació indirecta pels camins interiors i aquests passeigs.

La parròquia recupera el riu gràcies a la restauració del seu marge amb les corresponents tècniques de bioenginyeria. I s'ofereixen jocs d'aigua a les llacunes naturals, resultants del riu i de la pluja. Es vestirà de gespa la coberta d'aquests.

Es prioritza mantenir els arbres existents de port gran, com el betula pendula.


2n PREMI · MIQUEL MERCE ARQUITECTE

Lloc de jocs

Una localització excepcional, entre el Poblet d'Encamp i el riu Valira d'Orient, al centre del nucli urbà d'Encamp. Les finques on es situa l'àmbit del concurs, reconvertides en els darrers anys en parc i càmping, és ara una proposta inspirada en els paisatges més autèntics i emblemàtics de la Parròquia: el circ de Pessons, Grau Roig, el llac d'Engolasters, els Cortals d'Encamp, ...

Es proposa posar totes les construccions en el nord del Parc per donar "continuïtat" als volums construïts i maximitzar l'aportació solar, així com reduir les ombres a l'hivern en el parc. Els camins principals són accessibles i adaptats per a tots els usuaris, gent gran, mobilitat reduïda... i seran en paviment asfàltic combinat amb altres acabats de granet o llamborda.

S'ha optat per dimensionar el Prat del Germà per encabir exactament un aparcament, l'edifici i l'aparcament del servei de circulació i de la policia, desviant així el traçat original del carrer de la Molina i ampliant al màxim la superfície del parc que passa de 5.011m2 a 6.257m2. Aquest gest, però redueix la velocitat dels vehicles que hi circulen, fent el carrer més segur i alhora millorar considerablement la visibilitat i seguretat. L'aparcament compta amb quatre connexions directes al parc a través de passos de vianants a nivell. S'aprofita el desnivell entre el Càmping actual i el vial per fer un espai per els animals així com el skatepark.

Un lloc diferent, especial, on gaudir de la natura de manera tranquil·la pels adults i més activa pels joves i infants.

Un parc on les noves grans estructures dels seus edificis, són de color i fusta, i evoquen el tradicional joc infantil amb diferents formes triangulars, rodones, quadrades i de diferents colors. El resultat conforma la idea de percepció d'un nen, sobre el seu entorn, l'adaptació d'aquest joc infantil a la construcció d'un espai natural, on ells mateixos són els protagonistes majoritàriament.


3r PREMI · SÒNIA PALAU

Oz, un món màgic

La proposta comença tenint en compte la geometria de la parcel·la i els tres punts de referència de la zona: l'església de Santa Eulàlia, el pavelló esportiu i la piscina de la Mola. Com a resultat d'aquesta idea, s'ha creat un punt de trobada que unifica aquests vèrtexs. Es decideix ubicar a la nova àrea, aquells edificis que creen simbiosi amb el parc: el casal de joventut i el bar restaurant. Ambdós edificis es proposen amb cobertes inclinades transitables i verdes, podent accedir-hi a les mateixes des del punt més baix d'accés al parc. L'edificació no resta superfície de parc, n'afegeix a diferent altura, permetent gaudir de zones de gespa i de grades al costat del riu.

Els desnivells existents s'aprofiten per crear zones diferenciades. A la primera plataforma es situa el parc infantil amb illes de paviment tou (cautxú, sorra i graveta) i jocs de fusta. El casal i el bar restaurant amb zona lúdica es situen a aquest nivell. S'intercalen illes verdes amb grans arbres que donen ombra els dies més calorosos d'estiu.

Grades entre la primera plataforma i la tercera, amb la inclusió de tobogans, rocòdrom inclinat, cordes,... que permeten als pares seure en una posició elevada per observar els seus fills jugar.

A la segona plataforma es situa el parc de parcour, la zona específica pel jovent, que pretén crear un concepte de parc nou a Andorra. A la tercera plataforma, a nivell del carrer de nova creació i dominant tot el parc, es situa l'espai per a la gent gran, amb seient i zones ombrívoles, carrils de petanca, màquines de gimnàs específiques i el passeig arbrat del riu.

A la parcel·la en lloguer, s'ubica l'aparcament per a vuitanta vehicles, amb accés de vianants confrontat amb el punt d'accés al parc infantil; l'edifici del servei de circulació i la policia, i el parc d'agility, per a què la pròpia policia o els propietaris d'animals puguin practicar esport amb les seves mascotes.

Es potencia el manteniment dels arbrers existents i la vegetació de ribera amb una combinació de materials com la lloseta de formigó i l'asfalt per a les zones de circulació de vehicles i persones, i una combinació de gespa i vegetació arbustiva amb sorra, graveta, cautxú i tarima de fusta.

Les àrees són multifuncionals: de relaxació, d'esbarjo, esportives, d'ús individual, participatives...
Galeria d'imatges
Comparteix aquesta Notícia
   0 Comentaris 
No hi ha cap comentari sobre aquesta notícia


Enviï el seu comentari