Turisme arquitectònic
Andorra vol un edifici amb firma de prestigi?
www.artdeviure.com preguntava als seus lectors si creien que Andorra necessitava un nou edifici firmat per algun arquitecte de prestigi internacional. La qüestió neix de l’entrevista feta al president del Col·legi d’Arquitectes, Víctor Blasi, en que plantejava que un edifici emblemàtic firmat per algun col·lega reconegut internacionalment podria ser un atractiu turístic, que servís, en part de revulsiu a l’economia andorrana. 
Cal advertir d’entrada, que es pot considerar, que Andorra ja disposa d’un edifici emblemàtic, com és Caldea, obra de l’arquitecte Jean-Michel Ruols, i que és d’esperar que tard o d’hora es disposarà de la urbanització la Querola, dissenyada per Jean Nouvel, a Ordino. A tot plegat, cal confiar sumar-hi també un edifici de Norman Foster a la Margineda, un centre lúdic i comercial que Molines Patrimonis ja fa temps va anunciar la voluntat de tirar endavant.
 
De les respostes obtingudes al web s’arriba a la conclusió que Andorra no té clar si vol un altre edifici d’un arquitecte de prestigi, doncs gairebé la meitat dels que han respost, el 46%, ho ha fet en sentit negatiu, fent que el ‘no’ sigui la resposta més votada. Però no és tan nombrós el grup dels contraris. El ‘sí’ és l’opció escollida pel 44,5%. Finalment, un 9,5% no té definida la seva opinió.
 
Però amb aquests percentatges, dir que Andorra no vol un altre edifici d’un arquitecte de prestigi ens sembla agosarat. Per això una segona conclusió és que si la situació econòmica fos diferent el ‘sí’ podria haver guanyat. De fet, els percentatges de respostes favorables o contràries ha anat variant amb el pas de les setmanes, i el ‘sí’ també ha estat l’opció majoritària en la majoria de recomptes fets. Per això, la victòria del ‘no’ es podria traduir com un ‘ara no és el moment’, tal i com admetia el propi degà dels arquitectes andorrans. 
 
També cal pensar la possibilitat que d’entre els que han respost negativament pensessin ja en els projectes de Nouvel i Foster, i per tant creguin que un quart edifici de firma prestigiosa no sigui necessari. Finalment, una altra opció és que al respondre negativament a l’enquesta es volgués reivindicar els arquitectes andorrans, ‘molt capaços’ de projectar també edificis ‘increïbles’, com defensava també Blasi.
 
L’Art de Viure creu en l’arquitectura del país, així com que el que es pot anomenar turisme d’arquitectura es pot convertir en un bon revulsiu per a l’economia del país. És cert que el moment econòmic no és el més propici, però no és menys cert que s’han d’aprofitar els moments de crisi per treure’n oportunitats. Tenir un conjunt d’edificis que puguin esdevenir emblemes del país ajudaria a projectar internacionalment una nova imatge d’Andorra –i de la marca del país-, així com de l’arquitectura nacional, si es permet als talents d’aquí fer aquests edificis.
Comparteix aquesta Notícia
   0 Comentaris 
No hi ha cap comentari sobre aquesta notícia


Enviï el seu comentari