TRAVESSA PIC DE MAIÀ / ORTAFÀ / PORT DRET / SISCARÓ / VALL D'INCLES
Benvinguts al paradís
Es tracta d’una travessa relativament senzilla, amb poques pujades, i és, per tant ideal per fer-la amb nens o persones poc acostumades a caminar. Caranejarem una de les dues altiplanícies d’origen glacial que hi ha a Andorra (una la del Pic Negre i Claror, i aquesta la del Maià-Ortafà) i ademés descobrirem Siscaró, una de les valls que aboquen les aigües al riu d’Incles, i que és un autèntic paradís natural. L’únic, es que es requereixen dos vehicles ja que sortirem d’un punt (Port d’Envalira) i acabarem en un altre (Pont de la Baladosa, a la Vall d’Incles.

DESNIVELL: Uns 400 metres de desnivell positiu i uns 500 metres de desnivell negatiu
DIFICULTAT: baixa. L’única dificultat, és la gran distància
TEMPS: Unes 6 h en total, a un ritme passejada, fent fotografies i gaudint dels paisatges i llacs
Sortirem des del Cap del Port d’Envalira (2.408 m) i deixarem el vehicle a l’aparcament situat a mà esquerra.

Començarem a pujar en direcció nord-est, o bé per la pista o pel corriol que hi ha la suau aresta. Quan arribem al primer coll, seguir pel sender de la carena dreta fins al Pic de Maià (2.625 m), on trobarem un gran repetidor.

Les vistes en totes direccions són esplèndides. Un mirador privilegiat de gairebé totes les muntanyes andorranes. En aquest punt, s’acaba la pujada més dura en tota l’excursió (uns 60 minuts com a màxim).

Des d’allà, seguirem una pista en direcció nord-oest per una amplia carena, fins al coll d’Ortafà (2.535 m) i seguim carenejant pel camí, on passarem terrenys herbosos i pedra petita. Observeu l’altiplanície, un terreny molt suau però amb una altitud considerable (més de 2.500 m).

Muntanyes suaus, ideals a l’hivern per fer amb raquetes o skimo. Al principi de l’estiu, hi podeu trobar l’edelweiss, l’única flor present a l’alta muntanya. Molt delicada i molt escassa, no la toqueu. Seguirem pujant suaument i ben aviat arribarem al Pic del Port de Soldeu (2.612 m). A mà esquerra, molt bones vistes del Pla de les Pedres, els Cubils i les crestes d’Ensagens. Al fons, els cims de la vall del nord: Comapedrosa, Casamanya, Estanyó, Fontblanca i Serrera. A mà dreta, panoràmiques del Pas de la Casa i l’Arieja, el circ de les Abelletes, el pic de Pedrons, i la vall del Riu de Sant Josep amb el Roc Melé al fons.

A sobre del refugi de Sant Josep, veurem el solitari estany Mort (2.554 m). Seguim per l’ampla cresta i fent un canvi de direcció cap a l’esquerra, fent una llarga i visible diagonal, arribem al Port Dret (2.565 m). Des d’aquí, en direcció nord, trobem el GRP (que ve des de França pujant per la Vall de Sant Josep) i seguint-lo, arribem al Pas de les Vaques, des d’on es divisa l’estany de Siscaró, la Tossa de Juclar i els pics de Fontargent i Anrodat. Allà, baixem per un fort pendent fins al Siscaró (2.324 m), preciós estany als peus d’altes i inhòspites muntan- yes. Creuant el llac per la riba esquerra i en direcció nord-oest, seguint un camí molt ben fressat, reprenem la baixada.

Als nostres peus veurem les molleres i el refugi lliure de Siscaró. Un cop arribem a les molleres, remuntem el camí en direcció nord-est fins a l’estany de les Canals Roges (2.418 m), a una mitja hora de distància.

Desfem camí per on hem vingut fins a les molleres, i deixant el refugi a mà dreta, seguint paralel al riu, agafem el camí de baixada fins a Incles. Els abarsets i l’abundant flora, les cascades i els paisatges ens transporten al paradís. Un autèntic jardí preciós natural, malmés per les traces de les motos que pugen sovint.

Més avall, ens endinsarem al bosc i seguint la pista forestal arribarem al pont de la Baladosa, el punt on prèviament haurem deixat el segon vehicle, a l’aparcament que hi ha al final de la carretera de la vall d’Incles.

A l’estiu, la carretera, roman tancada a la circulació des de les 9 fins les 18h. Per tant, si l’accés està tancat, haurem de recòrrer els 3 km. de la vall, i recomanem fer-ho pel camí de l’Obac, fins a l’encreuament amb la CG2.
Galeria d'imatges
Comparteix aquesta Notícia
   0 Comentaris 
No hi ha cap comentari sobre aquesta notícia


Enviï el seu comentari