PATRIMONI CULTURAL
La pedra seca
Un dels grans atractius d’Andorra són els paratges naturals que alberguen les nostres muntanyes. Alhora però, cal destacar les accions que els pobladors del país hi han anat fent al llarg del temps per necessitat de les activitats econòmiques que s’hi realitzaven, principalment les agrícoles i les ramaderes. En aquest aspecte, trobem multitud de construccions, per a tot tipus d’utilitats, fetes amb pedra seca.
La tècnica constructiva de la pedra en sec, o pedra seca, utilitza com a material bàsic la pedra. Algunes construccions d’aquest tipus es complementen amb altres elements, com fusta, terra, o herba. La característica essencial és que per construir aquestes edificacions no s’empra ni morter, ni cintres, ni bastides. La utilització de construccions en pedra seca en el paisatge de les Valls d’Andorra està relacionada principalment amb les necessitats generades per resoldre les necessitats típiques de les activitats que s’hi feien en temps passats, com guardar bestiar, collites o refugi dels mateixos pastors.

La seva funció principal era solucionar les necessitats pràctiques més que el vessant estètic. I en els acabats es buscava la resistència a la meteorologia i al pas dels anys, fet que vist els que perduren fins als nostres dies, assolien amb gran èxit.

Amb aquestes premisses i sense cap altra intenció, aquestes construccions, formen part del patrimoni d’Andorra i constitueixen un testimoni material de la història econòmica del país així com de les formes de vida dels seus habitants. Malauradament és un patrimoni en procés de desaparició, sigui degut al creixement urbanístic o al seu abandonament i progressiva degradació. Tot això atorga un gran interès al seu coneixement i inventari i fa necessària posar-los en valor.

L’edat d’or de la pedra seca la situa entre el segle XVI i mitjans del XVIII, coincidint amb la màxima explotació ramadera de la muntanya, i les restes que n’han quedat són precisament cabanes, orris, pletes i rasers.

Per tot això, la Biblioteca Nacional, el passat 4 d’abril, va organitzar la conferència «Aproximació a la construcció en Pedra Seca a les Valls d’Andorra» a càrrec de l’historiador i expert en la matèria del departament de Patrimoni Cultural, David Mas. L’objectiu de la conferència era donar a conèixer els trets bàsics i les característiques de les estructures construïdes en pedra seca al Principat a partir dels resultats obtinguts en les campanyes de prospecció i inventari efectuades des d’ICOMOS Andorra i el del departament de Patrimoni Cultural.

Sempre paga la pena fer valdre tot allò de què disposa un territori, i cal ressaltar la importància d’aquest llegat, ja que ens explica trets característics de la vida que portaven els nostres avantpassats, deixant empremtes que simbolitzen la cultura i el tarannà d’un poble.
Galeria d'imatges
Comparteix aquesta NotĂ­cia
   0 Comentaris 
No hi ha cap comentari sobre aquesta notĂ­cia


EnviĂŻ el seu comentari