Np
Blockchain en l'àmbit sanitari, i una aplicació pel control de l'epidèmia
Nou model sanitari amb tecnologia Blockchain i l'app de salut al servei del ciutadà
 El titular de Salut apunta que la tendència progressiva a la baixa en la corba epidemiològica d'Andorra no implica que el coronavirus s'hagi acabat. Podem fer una vida més normal, però tenint molta cura per evitar la transmissió del virus seguint les mesures i recomanacions.
Govern ha aprovat un nou Decret per permetre la reobertura parcial dels centres educatius a partir del dilluns 18 de maig amb l'objectiu que el personal educatiu pugui accedir a les instal·lacions per recollir material o bé utilitzar recursos específics, així com concertar entrevistes.
El ministre de salut ha comunicat les dades sanitàries actualitzades de la Covid-19.
Hi ha 108 casos actius de coronavirus. 12 persones estan hospitalitzades, de les quals 10 es troben a planta i 2 a UCI. Curats: 604
Pel que fa a les dades de la primera volta de l'estudi d'anticossos de la Covid-19, el ministre de Salut anuncia que s'han dut a terme 69.661 tests (68.327 a la població general i 1.334 als professionals sanitaris).
Benazet ha agraït la tasca de les 1.550 persones que s'han implicat en l'operatiu habilitat arreu del país per poder dur a terme la campanya de proves massives d'anticossos.Els resultats preliminars dels tests als 1.334 sanitaris revelen que un 11,99% dels cribrats hauria generat anticossos. 

En la població general amb 68.327 tests fets, ho hauria fet el 9,4%. 
El total indica que 9,44% de la població hauria generat anticossos
Salut ha enviat 64.000 SMS de resultats de les proves
L'afectació és
 més elevada en els professionals sanitaris, ja que aquests han estat més exposats al contagi.

Benazet i López insisteixen en la importància de participar en la segona volta de la campanya massiva de tests d'anticossos. Si alguna persona no ha participat en la primera volta, es pot incorporar a la segona i fer també els dos tests, només cal que es posin en contacte amb el seu Comú.
El ministre de salut insisteix a comunicar que el cribratge ens estan donant un excel·lent resultat.

D'altra banda, govern ha contactat amb 1.109 persones amb permís de treball fronterer perquè es realitzin prova d'anticossos. Aquelles amb les quals no s'ha pogut contactar poden trucar al telèfon 
+376 875610 per demanar cita.

Benazet ha volgut aclarir que el resultat d'IgM positiva no és motiu d'aïllament, però sí de seguir amb les mateixes mesures de confinament i extremar la protecció i ha informat que s'ha d'esperar a l'observació que faci el metge referent, que és l'encarregat d'establir un diagnòstic.

El ministre afirma que s'han realitzat 872 proves PCR posteriors als primers tests d'anticossos, d'aquestes, 38 han resultat positives.
El ministre ha explicat que hi ha casos que han passat la infecció, però no han generat defenses

Benazet ha recordat que a la comunitat científica internacional el coneixement sobre aquesta malaltia és encara escàs.
Andorra podria aportar una molt bona informació estadística amb els resultats del cribratge.

López, per la seva part, apunta que Andorra podria implantar la Blockchain en el seu model sanitari, i convertir-se en un model d'exportació.
Blockchain per assegurar les dades dels pacients, els proveïdors i les institucions mèdiques. Es pot crear el perfil del pacient per seguir el seu historial de salut, visites a metge, informació mèdica personal, medicaments i assegurances, sempre preservant les dades.
També es podria utilitzar una aplicació de mòbil per detectar de manera totalment anònima, si hem estat prop d'un portador de la malaltia, i de fet, ja s'està treballant per adaptar-la a les necessitats del moment.

Centres educatius:

El Govern ha aprovat un nou Decret per permetre la reobertura parcial dels edificis dels centres educatius a partir del dilluns 18 de maig amb l'objectiu que el personal educatiu pugui accedir a les instal·lacions per recollir material o bé utilitzar recursos específics, així com concertar entrevistes presencials. També es preveu que els centres que ho considerin oportú puguin dur a terme determinades activitats d'avaluació presencials de manera puntual. En cap cas el text preveu el retorn de l'activitat lectiva presencial, que se seguirà desenvolupant de manera telemàtica.

La reobertura parcial està permesa per als centres escolars públics i privats de maternal, primera ensenyança, segona ensenyança, batxillerat i formació professional. També queden inclosos els centres d'ensenyament superior públics i privats i l'Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM).

L'Executiu considera que els mesos de maig i juny coincideixen habitualment amb els períodes d'avaluació que permeten valorar el procés seguit, qualificar els resultats dels alumnes i prendre decisions sobre la seva orientació per finalment tancar el curs acadèmic. 
Per això, i a més degut a la situació sanitària causada per la COVID-19, és important poder fer un balanç del curs acadèmic i de la progressió dels aprenentatges tant amb els mateixos alumnes com amb els seus pares o representats legals.

Així, i de manera més concreta, el Decret considera que les activitats d'avaluació són totes les que permeten recollir informació del candidat amb la finalitat d'emetre un judici de valor i poden ser proves escrites o pràctiques o entrevistes orals. A més, el text també preveu que a mesura que es reprengui l'activitat econòmica es poden reactivar les pràctiques formatives dels alumnes dels diferents centres educatius a les empreses, entitats o despatxos que estiguin oberts, sempre que hi hagi un acord previ i amb el compromís de garantir el compliment de les mesures higièniques i sanitàries.

Pel que fa a la recollida de material educatiu que es trobi dins del centre, el personal pot accedir-hi però sempre cal informar la direcció del centre i acordar un horari. A més, i també sota la supervisió de la direcció, el personal pot anar al centre per preparar la represa de l'activitat lectiva.

Finalment, en el darrer punt el Decret també permet la celebració d'entrevistes entre el personal del centre i els alumnes o la seva família amb cita prèvia. L'assistència a l'entrevista no pot superar més de cinc persones.

Mesures higièniques i de prevenció

En tots els casos ara explicats els centres han de guardar la deguda diligència en l'aplicació de les mesures de prevenció del contagi establertes pel Govern, i en concret: és necessària la utilització de la mascareta per accedir al centre; cal mantenir una distància de seguretat entre persones de com a mínim dos metres; es limita la capacitat a un terç de la cabuda màxima dels espais i les aules; es limita a cinc persones, amb inclusió dels docents, el nombre màxim d'assistents a les entrevistes; i cal disposar en tots els espais i aules de gels hidroalcohòlics per rentar-se les mans.  
Galeria d'imatges
Comparteix aquesta Notícia
   0 Comentaris 
No hi ha cap comentari sobre aquesta notícia


Enviï el seu comentari