Amb un quilo de fil poden sortir entre 50 i 100 peces depenent de si es tracta de suport per viseres, tiradors o polsadors.
De tiradors de portes de plàstic a pantalles de protecció facial
Andorra Makers fabrica material de protecció
Al Principat actualment hi ha gairebé 50 persones implicades en l'elaboració de material de protecció i sanitari amb impressores 3D.
Aquesta tasca voluntària és molt important en aquest moment per evitar contagis del Covid19.
Ha estat la Creu Roja qui els ha obert les portes per provar el material elaborat entre tots.
Els Makers aviat necessitaran fer arribar al Principat matèria primera per tots, ja que els estocs s'estan acabant.

Des de fa ben pocs dies, la comunitat de Makers s'ha posat en marxa i es comuniquen entre ells a través d'un grup de Telegram, CV_FAB_ANDORRA, i són una cinquantena de persones.

 

Avui hem pogut parlar amb un dels col.laboradors de l'equip de Makers Andorra, Nico Viña, coordinador de l'equip de Serveis Tècnics de Caldea.

Nico dedica moltes hores a la seva família, que com totes, es troba confinada, i a fabricar peces amb la seva impressora 3D.

Fa uns dies, el director de serveis tècnics de Caldea, Gerard Estrella, va rebre un correu de l'Escola d'Enginyers d'Andorra on es demanava de promoure el contacte entre tots els propietaris d'impressores 3D, tot seguit va contactar amb Nico Viña per col·laborar amb el projecte.

Els Makers d'Andorra estan contínuament en contacte amb Makers d'Espanya per ajuntar idees, i conjuntament han elaborat un pla de fabricació de diferents peces.

Les viseres les han realitzat segons el model homologat per la Generalitat de Catalunya. Estan fetes amb PLA, un material biodegradable que no ve del petroli i no emet gasos. Cadascuna pesa uns 20 grams i es triga entre una hora a dos a tenir-la enllestida. Després les esterilitzen amb lleixiu dissolt amb aigua abans de ficar-les dins les bosses de plàstic hermètiques., Un cop tots tenen les peces fetes acorden qui anirà casa per casa a recollir-les. S'avisen pel mòbil, i sense tenir contacte, recullen les peces deixades a cada lloc pactat.

 

També fabriquen uns útils tiradors per obrir portes o calaixos i polsadors. La matèria primera és fil de plàstic. Cada voluntari està utilitzant el seu estoc particular. Caldea ha cedit el seu material, al seu tècnic perquè pugues continuar treballant des de casa seva.

Cada persona pot fabricar entre 6 i 10 peces al dia, segons la peça, es pot trigar fins a 2 hores en cada elaboració.

Per les pantalles que van unides amb les peces fetes amb 3D, també utilitzen fundes d'acetat d'enquadernació, cedit per la llibreria Carlin.

 

Els Makers Andorra ja han entregat 100 peces de protecció a membres del SAAS, policia i Creu Roja. El primer dia que van encetar la iniciativa van poder entregar 30 viseres a la Creu Roja, i el segon dia ja eren 100 les peces entregades a diferents col·lectius com la policia, bombers, i SAAS

Aviat es quedaran sense matèria primera, i caldrà fer una comanda al distribuïdor espanyol, per correus, o per comanda a Amazon, escollint quin pot ser menys problemàtic per passar frontera.

Cal tenir en compte que tot el material l'estan finançant ells mateixos, i estan pensant a fer una comanda grupal per estalviar en transports.

Nico Viña té molt clar que vol seguir ajudant i la propera fita és dotar de màscares de protecció facial als empleats i caixers dels supermercats.

Petites peces fetes per grans persones.

Aquestes són fotos cedides pel Nico Viña i que mostren el seu treball a casa amb la impressora 3D. Amb un quilo de matèria primera poden sortir entre 50 i 100 peces depenent de si es tracta de suport per viseres, tiradors o polsadors. Cada quilo de fil de plàstic, que és la matèria primera, té un cost aproximat de 20 euros.

#quedatacasa

#makersandorra  

Galeria d'imatges
Comparteix aquesta Notícia
   0 Comentaris 
No hi ha cap comentari sobre aquesta notícia


Enviï el seu comentari